Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Odp: Best Foto Manipulation #41 - Ufo - Dyskusja
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Odp: Best Foto Manipulation #41 - Ufo - Dyskusja  (Przeczytany 2767 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
MareroQ
Użytkownik

Reputacja: 13 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

MareroQ

« : 06.09.2013, 19:29:45 »

W zupełnie innym wątku (ale nie podam gdzie) przeczytałem dzisiaj wypowiedź o tym, żeby osoby bez Talentu, nie publikowały swoich prac.

Więc takie retoryczne pytanie:  co to jest talent ?

Wg mnie brak reguł.
Pewne prace się komuś podobają – a innym nie.
Ja - jakikolwiek komentarz na temat swoich pierwszych prac jednak sobie bardzo cenię – ponieważ to znaczy, że ktoś poświęcił kilka chwil aby tej „ pracy” po prostu się przyjrzeć.
Jest kilka konkretnych twórców na tym forum - którzy są moim niedoścignionym wzorem w tworzeniu pod konkretny temat - ale ja, posługuję się innymi narzędziami - tylko scripts § plugins – bo to jest naprawdę bardzo łatwe do opracowania swojej „WIZJI” (i przesłania) - i jest tak kreatywne na ile znasz te dodatki.
Z ocen krytycznych czasami możemy się dużo nauczyć - ale też trzeba przeanalizować: jaki efekt był do osiągnięcia – a co z tego wyszło ...
I zawsze trzeba mieć nadzieję – że następna praca spodoba się bardziej - a nawet dostać super komplement (Jakoś tak mnie urzekł ten obraz) – więc  dlaczego tylko ten jeden CHAOS bierze udział w konkursie ?
Czy nie zamierzacie spróbować swoich sił z tak słabym konkurentem ?
Czy chcecie mnie zmusić do wycofania mojej pracy - bo bez przeciwników to nie jest konkurs ?

//Hasia: Zmieniłam odrobinę nazwę tematu.
« Ostatnia zmiana: 07.09.2013, 10:06:31 wysłane przez Hasia » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 06.09.2013, 20:08:16 »

Przeniosłam Twoją odpowiedź ponieważ temat, w którym napisałeś jest przeznaczony wyłącznie na zgłoszenia. Jeśli chcesz, to zmień sobie tytuł. Być może wywiąże się tu jakaś ciekawa dyskusja?
Jeśli o mnie chodzi, to po prostu temtyka UFO jakoś mi "nie leży" więc nie mam żadnego pomysłu na pracę w tym temacie. A co do wypowiedzi typu:
W zupełnie innym wątku (ale nie podam gdzie) przeczytałem dzisiaj wypowiedź o tym, żeby osoby bez Talentu, nie publikowały swoich prac.
, to rzeczywiście byłoby bardzo nieładnie, gdyby ktoś tak napisał ale szczerze mówiąc nie kojarzę niczego takiego. Może jednak podaj linka?
MareroQ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #2 : 06.09.2013, 21:18:49 »

W wirtualnym świecie Internetu nic nie wydaje się być prawdziwe i szczere.
Ale to jest - Jeżeli naprawdę masz na imię Beata (bo być może Violetta ?) – to wszystkiego najlepszego z okazji Imienin.
ps. Ten temat w tym wątku nikogo nie powinien zainteresować - więc zrób swoją powinność - przenieść to do kosza !
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 06.09.2013, 21:28:33 »

Dlaczego nie powinien nikogo zainteresować? To miło, że starasz się zachęcić ludzi do udziału w konkursie. A co do talentu, to tu masz fajną wypowiedź Rejke: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,61386.msg284504.html#msg284504 (pierwszy akapit), z którą całkowicie się zgadzam. Dodam jeszcze, że w przeciwieństwie do Rejke rysowałam w dzieciństwie dużo lepiej od większości rówieśników a teraz moje prace są daleko w tyle w porównaniu z pracami Rejke Język
Dziękuję za życzenia, naprawdę mam tak na imię ale imienin nigdy nie obchodziłam, więc nawet nie wiedziałam, że dziś wypadają
Jeśli koniecznie chcesz, to sam możesz usunąć swój temat ale może jednak warto go zostawić?
MareroQ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #4 : 06.09.2013, 21:52:25 »

Odnośnie Twojego Imienia – zmieniało się kilkakrotnie – ci wstrętni  hakerzy.
Uważam, że akurat  w tym wątku, nikogo to nie zachęci do przesłania  nowych prac
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 06.09.2013, 21:58:15 »

Od samego początku mój nick był jakąś tam wariacją imienia (pomijając jednodniowe wygłupy Język ) więc znów tak bardzo się nie zmieniał Z drugiej strony, to chyba nie grzech zmieniać sobie nick?
Uważam, że akurat  w tym wątku, nikogo to nie zachęci do przesłania  nowych prac
Niestety, taki jest regulamin. Zrobiłby się straszny bałagan, gdyby ludzie zaczęli dyskusje w temacie ze zgłoszeniami.
« Ostatnia zmiana: 06.09.2013, 23:13:00 wysłane przez be@ » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 07.09.2013, 12:46:12 »

MareroQ, jak sam zauważyłeś w sieci nic nie wydaje się prawdziwe i szczere, więc dlatego i inni mogą tak podchodzić do Twoich wypowiedzi, prac i ogólnie działań na forum. Szczególnie, że Twoje wypowiedzi często są nie zrozumiałe dla nas. Bywasz mało konkretny, odwołujesz się do czegoś, wypowiadasz się w związku z tym, ale nam już nie dajesz możliwości obiektywnej oceny sytuacji bo nawet nie podajesz źródła dlaczego w ogóle powstała ta dyskusja.

Bardzo często też, to co dzieje się na forum odbierasz zbyt osobiście.
Chciałem umieścić to w temacie konkursu - niestety dostałem kolejnego kosza - szkoda; bo to jest temat do dyskusji (nie nad moim CHAOSEM) ale ogólnie !

Powód przeniesienia Twojego postu nie miał na celu zabicia dyskusji, ale trzymania porządku. Temat ze zgłoszeniami to nie miejsce na osobiste wywody dotyczące Twojej pracy jak i pojęcia zwanego talentem jak i również powodu braku chętnych w konkursach. I uwierz mi, Twoje zgłoszenie nie ma nic wspólnego z brakiem konkurentów. Nikt nie chce Cię zmuszać do wycofania Twojej pracy. Skąd w ogóle taka teoria? A zaśmiecając wątek ze zgłoszeniami nikogo nie zachęcisz do wzięcia w nim udziału a dodatkowo tylko dodasz pracy moderatorom, którzy później z tego bałaganu musieli by wyszukać zgłoszenia aby założyć temat z głosowaniem.

Na przyszłość, jeżeli nie chcesz nieporozumień to nie zakładaj dyskusji w miejscach do tego nie przeznaczonych. Może i forum zamiera, ale bałagan i zamieszanie w działach wcale nie pomoże w rozruszaniu PFUG-a.
Wzbogacaj swoje wypowiedzi w więcej konkretów, aby inni mogli dobrze zinterpretować Twoje motywy i sens dyskusji. Inaczej może zdarzyć się tak, że zostaniesz wzięty za prowokatora, który jedynie lubi toczyć nie wiadomo do czego prowadzące dyskusje a Twoje dobre chęci zaginą gdzieś w tłoku kłótni, pretensji i domysłów. Z racji tego, że nie podałeś konkretnie o jaką wypowiedź Ci chodzi, domyślam się jedynie, że odwołujesz się do komentarzy w galerii pod Twoja pracą konkursową. Nie znalazłam tam żadnego zdania, które mówi, że osoby bez talentu nie powinny publikować swoich prac. Zatem, o co Ci chodzi? O nieprzychylny komentarz? O brak zgłoszeń na konkurs? A może chcesz dowiedzieć się jakie jest nasze zdanie na temat pojęcia talentu? Mam trochę więcej lat niż przeciętni użytkownicy tego forum i mam problemy z odczytaniem Twoich intencji, więc co może powiedzieć taki kilkunastolatek?

Co do talentu.
Moim zdaniem talent w sam sobie nie istnieje, ale często nazywane są tak predyspozycje do czegoś. Ja sama często używam tego określenia. Talent jest dla mnie "tym czymś" co sprawia, że coś przychodzi nam łatwiej niż innym. Można powiedzieć , że ja np. mam talent do malowania, rysowania itp. Ale tak naprawdę to jest sprawa mojej prawej półkuli mózgu, która jest bardziej aktywna a podczas tworzenia potrafię tak jakby "wyciszyć" tę lewą. Więc co za tym idzie, talent można wyćwiczyć. Ale nawet ludzie z talentem muszą pracować nad jego rozwijaniem. Tyle ode mnie na temat samego istnienia talentu, jeżeli chcesz wiedzieć więcej przeczytaj sobie książkę Betty Edwards „Rysunek. Odkryj talent dzięki prawej półkuli mózgu”.

Druga sprawa,
Prawo do publikacji swoich prac ma każdy. Nie ważne, czy praca jest udana czy nie. To od autora zależy czy chce ja upublicznić. Na naszym forum nie ma ograniczenia w postaci upubliczniania prac prezentujący jakimś tam z góry określony poziom, ale na przykład taką politykę prowadzi portal digart.pl i tam być może Twoja praca zostałaby ukryta, albo w najgorszym wypadku usunięta. Dalej, publikując swoją pracę na takim portalu jak nasz, musisz się niestety liczyć z tym, że tak samo jak Ty masz prawo do publikacji to inni mają prawo do wypowiadania się. Jeżeli sobie tego nie życzysz możesz zablokować możliwość dodawania komentarzy pod swoją pracą. Niestety, często też bywa tak, że komentarze maja mało wspólnego z kreatywnym i obiektywnym ocenianiem, dlatego wypowiedzi mocno krzywdzące, mijające się z prawdą zazwyczaj wywołują dyskusje. Dodam, tak na przyszłość, że komentarze szczególnie łamiące regulamin należy zgłaszać administracji.

Jeżeli ktokolwiek dotrwał do tego miejsca, to z pewnością zdążył już zapomnieć to o czym pisałam na początku tego postu. I tak właśnie ma się sprawa z wielowątkowymi, nie określonymi tematycznie dyskusjami. Jedno wielkie zamieszanie, w którym nie wiadomo o co chodzi.

Żaba
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Żaba

« Odpowiedz #7 : 07.09.2013, 13:28:46 »

@Hasia: o bałaganie pisałaś na początku i o tym żeby go nie było ;-)

Co do tematu- czy dobrze rozumiem, że chodzi o to aby ludzie zgłaszali się do BFM  (i innych konkursów) ? Cóż temat rzeka. Wiele osób po prostu nie ma czasu na robienie pracy (czasem taka fotomanipulacja bywa bardzo czasochłonna). Ją na przykład nie zrobiłam nic, bo temat mi średnio podchodzi a do tego w ogóle nie mam pomysłu. Po trzecie zamierzam zrobić coś na BVA.
niezadowolenie z osamotnienia w konkursie, wygrywania walkowerem nie jest aż tak przyjemne.

~Żaba

Cytat: Hasia
-Siema. Jak zrobić kanapkę z pomidorem? -Bierzesz chleb, kroisz, smarujesz masłem, kroisz pomidora i kładziesz na chlebie. -Dzięki, a jak zrobić kanapkę z ogórkiem?
Skwarek
√ ι ק

Reputacja: 14 Offline Offline

JID: skwara96@aqq.eu
Galeria Użytkownika

Hello... it's me.

« Odpowiedz #8 : 07.09.2013, 13:31:08 »

Ja chciałbym jeszcze przypomnieć, że każdy konkurs ma specjalny wątek z dyskusjami, w przypadku BFM jest to: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,31000.0.html i właśnie nie wiem, czy nie tam powinien być przeniesiony ten wątek Uśmiech.

Co do samego postu to zrozumiałem w sumie tylko tyle, że autor pracy uważa, że inni nie biorąc udziału w tym konkursie chcą go zmusić do wycofania pracy. Nie rozumiem w jaki sposób to miałoby się stać, ale brak innych zgłoszeń na pewno nie jest tym spowodowany. Po prostu forum umiera i mało kto tworzy prace na konkursy, a teraz będzie pewnie jeszcze mniej z powodu roku szkolnego. Sam nie wiem jak zachęcić innych do tworzenia prac, szczególnie, że ja sam na nie nie mam zbyt dużo czasu :/.

DAJ MI LAMĘ :]
GIMP

"Dude, suckin' at something is the first step towards being sorta good at something."
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Odp: Best Foto Manipulation #41 - Ufo - Dyskusja
Skocz do: