Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Połyskujący tekst  (Przeczytany 2013 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Thawn
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 23.08.2013, 10:49:54 »

Witam, prosiłbym o jakiegoś tutka, wskazówki jak zrobić taki napis, jak na zdjęciu poniżej. Chodzi tylko o napis, tło już sam sobie umiem zrobić Uśmiech
Z góry dzięki za pomoc .

« Ostatnia zmiana: 06.09.2013, 19:23:21 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 23.08.2013, 10:54:20 »

Ja tam tylko widzę napis wypełniony gradientem. Na to nie trzeba przecież tutoriala. Po prostu wpisujesz tekst, blokujesz w oknie warstw przezroczystość warstwy tekstowej i wypełniasz gradientem Gradient. Ew. można też wypełnić dwoma koloram, jak w tym tutorialu: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,61050.0.html. Jak chcesz sobie dodatkowo rozjaśnić niektóre fragmenty liter, to dodaj powyżej przezroczystą warstwę, zmień jej tryb na Pokrywanie i bardzo miękkim pędzlem dodaj kilka białych plamek: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,60560.0.html punkt 9.
Thawn
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 23.08.2013, 11:09:50 »

wypełniając gradientem wychodzi mi całkiem inny efekt, próbowałem też robić ten punkt 9 z tego tutka co mi podałeś i też nie wygląda tak jak powinno
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 23.08.2013, 11:11:26 »

Najwyraźniej używasz niewłaściwych kolorów. Możesz pobrać kolory z tego przykładowego obrazka za pomocą próbnika Narzędzie do pobierania koloru. Najlepiej pokaż, co do tej pory zrobiłeś.
Thawn
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 23.08.2013, 11:15:19 »

wypełniając tylko gradientem wychodzi mi coś takiego

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 23.08.2013, 11:18:44 »

Ech, powiększyłam sobie ten Twój obrazek i teraz widzę, że nie jest on równomiernie wypełniony dwoma kolorami czy gradientem jak sądziłam. Napis jest w jaśniejszym kolorze a tym ciemniejszy jest po prostu przeciągnięte pędzlem takim trochę falistym ruchem. Niewielka różnica ale jednak. Tak więc zrób napis w tym jaśniejszym kolorze, zablokuj przezroczystość i pomaluj część napisu tym ciemniejszym kolorem za pomocą miękkiego pędzla. Później możesz jeszcze rozjaśnić fragmenty tak, jak pisałam wcześniej.
Thawn
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 23.08.2013, 11:37:46 »

Dzięki be@, zrobiłem tak jak powiedziałaś, tylko że zmniejszyłem krycie pędzla i wyszedł mi podobny efekt Uśmiech
Temat do zamknięcia.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Połyskujący tekst
Skocz do: