Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak rozpakować pędzle?  (Przeczytany 1509 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kim*
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

kim*

« : 26.07.2013, 10:33:15 »

Chciałam pobrać nowe brushe do gimpa (2.6) z devianarta. Kiedy to zrobiłam i otworzyłam okno z pobranymi brushami, wyskoczyło mi coś o WinRARze, że nie jest darmowy, po 40 dniach okresu próbnego trzeba płacić itp... Zamknęłam to, ale kiedy znowu weszłam w folder z brushami, wyskoczyło ponownie. Usunęłam brushe. Nie wiem o co chodzi z tym WinRARem... Po pierwsze, czy ktoś może dać DOKŁADNĄ instrukcję pobrania brushy, i czy może wyjaśnić, dlaczego wyskakiwało okienko z WinRARa i czy aby na pewno nie będę musiała za nic płacić, pomimo że usunęłam bruche? Nie za bardzo znam się na tym wszystkim.

//bea: Poprawiłam tytuł. To jest polskie forum, więc piszemy po polsku. Przeczytaj regulamin!
Ponadto, jeśli problem dotyczy programu GIMP, należy pisać w podkategorii: Pomocna dłoń -> GIMP. Przeniosłam.
« Ostatnia zmiana: 05.08.2013, 12:46:26 wysłane przez bea » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 26.07.2013, 11:05:42 »

Niestety pozostał Ci już tylko format...

Nie, żartuję.
Z pędzlami wszystko w porządku. Niepotrzebnie je usunęłaś. Pędzle są zazwyczaj pakowane w archiwa. Musisz je rozpakować za pomocą właśnie takich programów jak Winrar. Później wrzucasz je do GIMP-owego folderu z pędzlami.
Okienko Winrara wyskakuje, ponieważ nie jest to program bezpłatny. Wiele osób nic sobie z tego nie robi i używa go dalej, nawet po zakończeniu czasu testowego. Nikt tego nie sprawdza. Po prostu kliknij w krzyżyk w okienku komunikatu. Jeżeli nie chcesz używać Winrara to zainstaluj jakiś inny kompresor plików, np 7-Zip.

kim*
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

kim*

« Odpowiedz #2 : 26.07.2013, 11:27:51 »

A w jaki sposób je rozpakować? Mój angielski leży i kwiczy a po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na pliki wszystko jest po angielsku.
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 26.07.2013, 12:15:35 »

Ale Winrar jest po polsku. Jak już popierzesz paczkę z pędzlami na dysk. To kliknij PPM na nią i wybierz "Wypakuj pliki". Tylko zignoruj ten komunikat Winrara o wersji testowej i zakupie programu klikając na X.

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 26.07.2013, 20:06:36 »

Zwracaj uwagę na rozszerzenia plików. Pędzle obsługiwane przez GIMP mogą być w formacie: GBR, ABR, VBR lub GIH i tylko takie należy wrzucać do folderu brushes.
A co do WinRAR-a, to przecież sam Ci się nie zainstalował...
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak rozpakować pędzle?
Skocz do: