Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Jak zrobić ramkę/obramowanie dookoła kształtu/przedmiotu?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Jak zrobić ramkę/obramowanie dookoła kształtu/przedmiotu?  (Przeczytany 25685 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
crystal02
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

crystal02

« : 11.07.2013, 17:49:04 »

Jak zrobić ramkę dookoła kształtu w Gimpie? Oraz ten efekt w tle jak na zdjęciach? Przewertowałem wiele stron i dalej nie mogę znaleźć odpowiedzi, dlatego pytam tutaj.
« Ostatnia zmiana: 05.10.2013, 10:54:17 wysłane przez davlasq » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 11.07.2013, 17:52:16 »

To nie jest forum Photoshopa. Mogę Ci napisać, jak to zrobić w programie GIMP.
crystal02
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

crystal02

« Odpowiedz #2 : 11.07.2013, 19:27:11 »

Bardzo przepraszam miałem na myśli Gimpa Język
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 11.07.2013, 19:36:44 »

W takim razie usuń tego Photoshopa z tytułu Mrugnięcie

Postać masz wyciętą na przezroczystym tle? Jeśli tak, to wystarczy kliknąć PPM na warstwę z renderem, wybrać: Kanał alfa na zaznaczenie, powiększyć zaznaczenie o jakieś 10px (czy ile tam chcesz, aby miało to obramowanie) i wypełnić białym kolorem na nowej, przezroczystej warstwie poniżej rendera.
Jeśli postać nie jest wycięta z tła, to niestety będziesz musiał obrysować ją dokładnie wzdłuż konturów ścieżką Ścieżki lub zaznaczeniem odręcznym Lasso a następnie na nowej, przezroczystej warstwie użyć opcji: Rysuj wzdłuż ścieżki lub Rysuj wzdłuż zaznaczenia.
Co do tych białych paprochów w tle, to najlepiej poszukać sobie takiej tekstury, ew. pędzli bo automatycznie takiego efektu za pomocą filtrów nie uzyskasz (chyba, żeby jakoś strasznie kombinować).
crystal02
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

crystal02

« Odpowiedz #4 : 11.07.2013, 19:47:39 »

Dziękuję bardzo za odpowiedź zaraz przetestuję i zobaczę efekty Uśmiech
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 11.07.2013, 20:02:33 »

Co do tekstury, to znalazłam Ci podobną: http://www.reallyjapan.com/blog/wp-content/uploads/2009/02/dust3.jpg. Musisz ją dodać jako nową warstwę powyżej tła i zmienić jej tryb na Przesiewanie.
crystal02
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

crystal02

« Odpowiedz #6 : 11.07.2013, 20:07:01 »

Wielkie dzięki, ale jak teraz zrobić by usunąć te tło? BO mam zaznaczenie, klikam nową wartwę, są tam różne typy wypełnienia wartwy a na tym się nie znam, a nie wiem jak usunąc tło za zaznaczeniami i wewnątrz zaznaczeń przy rowerze
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 11.07.2013, 20:14:31 »

Zamieniasz ścieżkę na zaznaczenie, odwracasz zaznaczenie, dodajesz do warstwy kanał alfa (jeśli go nie ma): Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj kanał alfa i klikasz DELETE. Z tym, że bardzo niedokładnie zaznaczyłeś ten rower. Generalnie taki rower na takim pstrokatym tle jest bardzo trudno wyciąć. Trzeba by powiększyć sobie widok i bardzo długo i żmudnie zaznaczać dokładnie wzdłuż konturów. Fragmenty wewnątrz ramy czy kół trzeba zaznaczyć osobno. Polecam tutorial na wycinanie rendera: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,1219.0.html. W każdym razie ja bym się nie podjęła wycinania takiego skomplikowanego przedmiotu z tak trudnego, wielokolorowego tła.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Jak zrobić ramkę/obramowanie dookoła kształtu/przedmiotu?
Skocz do: