Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Wyrównywanie  (Przeczytany 6145 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
advein
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

advein

« : 19.06.2013, 20:30:11 »

Czy można w gimie wyrównać, względem obiektów i środka? np: 3 kwadraty
« Ostatnia zmiana: 12.12.2013, 16:10:28 wysłane przez be@ » Zapisane
uKreskowane
Użytkownik

Reputacja: 1 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 19.06.2013, 20:34:38 »

Wystarczy stworzyć prowadnice i aktywować przeciąganie do nich (domyślnie włączone).

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 19.06.2013, 20:35:44 »

Można wyrównać warstwę względem warstwy, zaznaczenia, ścieżki, kanału lub obrazu za pomocą narzędzia wyrównanie wyrownanie a także rozmieszczać warstwy za pomocą: Obraz -> Wyrównaj widoczne warstwy.
advein
Użytkownik

Galeria Użytkownika

advein

« Odpowiedz #3 : 19.06.2013, 23:26:06 »

Wyrównałem względem obiektów ale względem obszaru roboczego już nie. Troszkę nie rozumiem filozofii gimpa ponieważ:

1. Gdy zaznaczę 3 obiekty "łańcuszkiem" (dziwna forma grupowania) mogę dzięki PRZESUNIĘCIU, przesuwać trzy "zgrupowane" obiekty.
2. Gdy włączę WYRÓWNYWANIE, już NIE, za każdym razem mogę zaznaczyć tylko JEDEN OBIEKT i go wyrównywać?

I teraz gdy chcę wyrównywać względem obszaru roboczego, nie wiem co zrobić..., hmm? Chciałbym zrozumieć filozofię gimpa, ale powiem szczerze - to co w innych programach robi się w dwie sekundy, tutaj rozbite jest na kilka pod funkcji i stwarza problemy. Dziwne.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 19.06.2013, 23:33:54 »

Jeśli chcesz rozmieszczać/wyrównywać kilka warstw jednocześnie, to musisz użyć opcji: Obraz -> Wyrównaj widoczne warstwy zamiast narzędzia wyrównywania. Niestety opcja ta nie zawsze się sprawdza i tak jak napisał uKreskowane, lepiej skorzystać z przyciągania do prowadnic albo do siatki. Można sobie skonfigurować odpowiednio siatkę i zwiększyć zasięg przyciągania. Są jeszcze grupy warstw. Nigdy nie sprawdzałam jak się zachowują podczas wyrównywania ale może da się użyć narzędzia wyrównanie na całej grupie.

@Edit:
Sprawdziłam i narzędzie działa na całej grupie nawet jeśli warstwy nie są połączone łańcuszkiem. Grupa warstw jest traktowana jak pojedyncza warstwa.
Nie bardzo też rozumiem o co Ci chodzi z obszarem roboczym. Przecież można wyrównywać do niego warstwy. Wystarczy jako odniesienie wybrać obraz.
« Ostatnia zmiana: 19.06.2013, 23:48:30 wysłane przez bea » Zapisane
advein
Użytkownik

Galeria Użytkownika

advein

« Odpowiedz #5 : 19.06.2013, 23:49:33 »

Bea, dziękuje działa, dopiero gdy stworzyłem grupę warstw, wstawiłem warstwy a później, kliknąłem w WYRÓWNANIE - działa. Ten kto to wymyślił jest mistrzem komplikacji.

Nie bardzo też rozumiem o co Ci chodzi z obszarem roboczym. Przecież można wyrównywać do niego warstwy. Wystarczy jako odniesienie wybrać obraz.
Gdy połączę łańcuszkiem 3 kwadraty, kliknę w WYRÓWNANIE, wybiorę opcję OBRAZ, to zamiast zaznaczyć 3 obiekty (kwadraty) to gimp, zaznacza mi 1 obiekt i go przemieszcza a ja chciałem aby to były 3 obiekty, względem obszaru roboczego. Dopiero w grupie rozwiązuje ten problem, ale za to w grupie warstw nie mogę rozmieścić względem siebie, czyli względem 3 warstw, muszę zrobić to wcześniej, po za grupą.
« Ostatnia zmiana: 20.06.2013, 00:26:26 wysłane przez advein » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Wyrównywanie
Skocz do: