Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Masowy balans bieli  (Przeczytany 7144 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
eko
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

eko

« : 03.06.2013, 12:59:01 »

Witam wszystkich.
Bardzo przydatną funkcją w Gimpie Kolor -> automatycznie -> balans bieli. Czesto poprawia znacznie zdjęcia Uśmiech
Mam do was pytanie. Jak szybko można zmienic Balans bieli w 20 zdjęciach. Jest to bardzo pracochłonne ( uruchamiać każde zdjecie osobno i osobno je obrabiać ).
Mam też filtry -> batch proces ... doinstalowałem. Jest możliwość masowej obróbki zdjęć. Tylko wydaje mi się że nie ma tam żadnych balansu bieli lub innych.

Jakie pomysły rady ? Moze ktoś zna rozwiazanie problemu .. przyśpieszenia prac Uśmiech ??
POZDRAWIAM SERDECZNIE

//bea: Poprawiłam tytuł; przeczytaj regulamin.
« Ostatnia zmiana: 19.06.2013, 14:48:24 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 03.06.2013, 13:19:24 »

http://www.gimpuj.info/index.php/topic,59911.0.html
eko
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

eko

« Odpowiedz #2 : 03.06.2013, 14:29:20 »

Mógłbyś mi ktoś jeszcze powiedziec jak to szybko i skutecznie zainstalować ?? Trace czas i kompletnie sobie z tym nie radzę :/
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 03.06.2013, 14:35:28 »

W Windows plik bimp.exe po prostu wrzucasz do folderu plug-ins w katalogu użytkownika, tak samo jak folder bimp-locale ze spolszczeniem. Bibliotekę do Windows -> System32 i jeśli masz system 64bitowy to również do SysWOW64.
Jeśli chodzi o inne systemy, to już niestety ktoś inny musi się wypowiedzieć.
eko
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

eko

« Odpowiedz #4 : 03.06.2013, 15:00:02 »

okej. Myslę że dam radę ... a jak już uruchomię Gimpa 2.0 gdzie mam szukać tego dodatku ?? jak go uruchomić ?? Uśmiech
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 03.06.2013, 15:05:27 »

Przecież masz napisane w moim poście w wątku, do którego podałam Ci link na samym początku: Plik -> Batch Image Manipulation.
A dlaczego piszesz o GIMP 2.0?? Aktualna wersja to 2.8. Mam nadzieję, że coś Ci się pomyliło bo 2.0 to już jakaś wersja przedpotopowa. Ja zaczynałam od 2.6.
eko
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

eko

« Odpowiedz #6 : 04.06.2013, 16:34:21 »

Wszystko elegancko. Problem był w tym ze nie miałem Gimpa 2.8.
Dodatek juz jest. mam niestety inny problem:
nie potrafie go ustawić zeby uzyskać efekt automatycznego balansu bieli.
Co proponujecie? Pod jaką nazwą kryje się automaczyny balans bieli??
Może macie jakieś dobre zapisane ustawienia które polecacie??
POZDRAWIAM
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 04.06.2013, 17:00:49 »

W oryginale filtr ten nosi nazwę "White balance" ale faktycznie nie widzę tam takiej procedury do wyboru. Może spróbuj "gimp-levels-auto" (sprawdzałam na jednym zdjęciu i efekt był taki sam jak po zastosowaniu autobalansu bieli). Szczerze mówiąc nie bardzo wiem, czym to zastąpić bo akurat z tego filtra nigdy nie korzystałam. Jest jeszcze starszy odpowiednik tego pluginu: http://www.gimpuj.info/edycja-fotografii/tutorial-gimp-przetwarzanie-wsadowe-fotografii-t1264.0.html. Ew. pozostają darmowe przeglądarki zdjęć jak np. XnView (sama go używam) czy IrfanView, które także mają możliwość wsadowego przetwarzania zdjęć.
« Ostatnia zmiana: 04.06.2013, 18:23:40 wysłane przez bea » Zapisane
eko
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

eko

« Odpowiedz #8 : 04.06.2013, 19:35:01 »

Dzięki bardzo. Efekt jest bardzo dobry. Praktycznie nie widzę różnić. Mam XnView i również pobawiłem sie bielą. Efekt jest moim zdaniem gorszy.. dużo gorszy. Swietna pomoc. Ostatnie pytanie.
Jakie transformacje warto użyć dla jeszcze lepszego poprawienia zdjęć ?? Co polecacie ?? Może jakieś automatyczne poprawianie ostrości lub usuwanie czerwonych oczu. Chciałbym skompletowac kilka transformacji ... a potem poprawa zdjec to kilka sec.
W gimpie Kolor -> automatycznie ... jest 6 opcji. Dla mnie widoczne zmiany to tylko balans bieli. Prawda ?
DZIĘKI BARDZO !!! GIMP STAJE SIĘ PIĘKNY
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 04.06.2013, 19:50:03 »

To już chyba zależy po części od samych zdjęć. Plugin daje możliwość zapisania własnych ustawień filtrów, więc wcale nie muszą to być jakieś automatyczne. Możesz sobie dostosować jedno zdjęcie i na tej podstawie zapisać ustawienia poszczególnych filtrów, których użyłeś a następnie załadować je tylko dla reszty zdjęć z tej partii. Niestety nie zajmuję się masową obróbką i nie korzystam z automatycznych opcji więc tutaj już ktoś inny musiałby doradzić...
« Ostatnia zmiana: 04.06.2013, 20:24:48 wysłane przez bea » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Masowy balans bieli
Skocz do: