Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Filtr "Stara fotografia" usuwa kanał alfa i działa na wszystkich warstwach
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Filtr "Stara fotografia" usuwa kanał alfa i działa na wszystkich warstwach  (Przeczytany 3415 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Klaudiusz
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 02.06.2013, 09:54:57 »

Mam obrazek złożony z kilku warstw. Chciałbym aby filtr odnosił się do jednej warstwy a nie do całego obrazka. Można to jakoś ustawić? Ukrywanie warstw i ich blokowanie nie pomaga. Chcę na jedną warstwę nałożyć sepie.
« Ostatnia zmiana: 07.06.2013, 20:39:07 wysłane przez bea » Zapisane
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 02.06.2013, 10:18:26 »

Prawdopodobnie używasz skryptu który cały obraz przekształca w sepie,jeśli ukrywanie warstw i ich blokowanie nie pomaga otwórz warstwę w nowym oknie potraktuj filtrem i wklej z powrotem.

Klaudiusz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 02.06.2013, 11:16:59 »

@POGO niestety nie jest to skuteczne rozwiązanie. Muszę do tła dodać zdjęcie w sepii. Zdjęcie jest przekrzywione z kanałem alfa. Przy dodawaniu Filtr->dekoracja->stara fotografia przerabia też kanał alfa Smutny
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 02.06.2013, 12:47:51 »

Nie bardzo wiem jak to ma wyglądać i o co dokładnie chodzi. Gdybym miała tego XCF-a, to może bym coś wykombinowała. U mnie wystarczy zaznaczyć "Praca na kopii" i filtr sam otwiera aktywną warstwę jako nowy obraz. Jeśli chodzi o zachowanie przezroczystego tła, to można przed zastosowaniem filtra zaznaczyć kanał alfa i zapisać zaznaczenie a po użyciu filtra je uaktywnić i wyczyścić.

PS
Mógłbyś poprawić tytuł na bardziej treściwy? Tak aby było wiadomo o co i o który filtr chodzi.
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 02.06.2013, 12:49:35 »

Dwie rzeczy do głowy mi przyszły G'mic Old photograph filtr,tu na wejściu możesz ustawić które warstwy chcesz obrabiać albo zrobić sepie na wybranej warstwie samemu,to prosty efekt.
Jak coś będzie nie halo to daj znać mogę podrzucić jakiś inny skrypt.

Ps.G'mic/Artistic/Old photograph druga opcja G'mic/Colors/Sepia
« Ostatnia zmiana: 02.06.2013, 13:08:02 wysłane przez POGO » Zapisane

Klaudiusz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 02.06.2013, 16:25:24 »

@POGO filtry działają poprawnie. Zrobiłem tak jak pisaliście wcześniej - ręcznie. @bea zobacz filmik:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=4Ns2Z-WONl0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=4Ns2Z-WONl0</a>

Filtry działają dla całego obrazka a nie dla poszczególnych warstw. Tak jak pisałem wcześniej, nie pomogło blokowanie i ukrywanie. Podczas wykorzystania filtra np. stara fotografia pole przezroczyste przerabia na rysunek widoczny. Poradziłem sobie ręcznie tak jak mi radziliście. Dziękuje.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Filtr "Stara fotografia" usuwa kanał alfa i działa na wszystkich warstwach
Skocz do: