Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Łączenie zdjęć i drukowanie w dokładnie ustalonych wymiarach?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Łączenie zdjęć i drukowanie w dokładnie ustalonych wymiarach?  (Przeczytany 6034 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Bofain
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Bofain

« : 13.03.2013, 13:04:19 »

Potrzebuję programu graficznego w którym wykonam następującą rzecz:
- Dostaję 3 zdjęcia grafiki w różnych wielkościach na które nie mam wpływu
- Muszę je poprzycinać i skleić w jedno zdjęcie w taki sposób, że po wydrukowaniu da się nałożyć to np na portfel lub jakąś teczkę, więc wszystko musi się zgadzać co do milimetra

Czy w GIMPie zrobię takie coś, czy lepiej uczyć się innego programu? Jeśli tak to czy mógłby ktoś podać parę wskazówek lub linków do odpowiednich tutoriali?

//bea: Staraj się bardziej treściwie tytułować swoje wątki. Poprawiłam.
« Ostatnia zmiana: 13.05.2013, 04:42:50 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 13.03.2013, 13:16:15 »

Teoretycznie powinno się dać ale niestety nie mam żadnych doświadczeń z drukowaniem obrazów tworzonych w GIMP-ie i głowy sobie uciąć nie dam, czy wyjdzie to tak dokładnie co do milimetra. Jeśli chodzi o tutorial, to akurat są bardzo proste czynności. Wystarczy utworzyć nowy obraz o wybranych wymiarach (można je ustawić w milimetrach) i rozdzielczości ok. 300, min. 200ppi skoro ma to być do druku. Następnie otwierasz te trzy zdjęcia jako warstwy (Plik -> Otwórz jako warstwy), skalujesz Skalowanie każdą warstwę do potrzebnych wymiarów albo przycinasz np. narzędziem kadrowanie Kadrowanie z zaznaczoną opcją "Tylko bieżąca warstwa" i rozmieszczasz za pomocą narzędzia przesuwanie Przesuwanie tak, by wypełniły cały obszar obrazu. Nie jestem pewna, ale do druku chyba trzeba też dodać jakieś marginesy. Mam nadzieję, że jeszcze wypowie się ktoś bardziej obeznany z drukowaniem.
« Ostatnia zmiana: 13.03.2013, 14:08:36 wysłane przez bea » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 13.03.2013, 14:49:43 »

Czynności, które podałaś wykonasz w GIMP-ie, a nawet i więcej.
Musisz pamiętać, że im mniejszy format wydruku tym większe powinno być ppi obrazu. Tak jak napisała bea, 350, 300, 200 to minimum aby uzyskać dobry wydruk na małych formatach(tak do A4- A3). Im wydruk ma być większy i w większej odległości będzie się na niego patrzeć(np. plakaty, bilbordy) tym mniejsze może być ppi tworzonego obrazu. Najlepiej też aby grafiki i zdjęcia z których będziesz korzystała także miały dobrą rozdzielczość. Ustawiając spady, zapobiegniesz sytuacji kiedy grafika wymierzona co do milimetra zostaje źle przycięta przez drukarnię pozostawiając niezadrukowane krawędzie. Ich wielkość waha się zazwyczaj w granicach od 3 do 5 milimetrów. Lepiej przed przystąpieniem do pracy dokładnie dowiedz się jaka ma być wyjściowa wielkość grafiki, bo późniejsze skalowanie w górę psuje już jakość obrazu(lepiej już jest zmniejszyć obraz).
Właściwe przygotowanie grafiki do druku nie ogranicza się tylko do ppi i spadów, a także do CMYK-a, a także bardzo często tekstu w krzywych. Nie są to proste rzeczy(możliwe, że w Twojej sytuacji nie jest to aż tak istotne), więc nie rozumiem czemu tak niedoświadczonej osobie chcą powierzyć zadanie przygotowania materiału do druku.

Bofain
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Bofain

« Odpowiedz #3 : 13.03.2013, 16:13:39 »

Dziękuje za szybkie i rzeczowe odpowiedzi.  heart

Właśnie odkryłem tą opcję PPI i stworzyłem obraz 25 cm 13 cm, dałem 200 PPI i pusty obrazek zajmuje 20MB.
Wcześniej tworzyłem właśnie z domyślnym PPI i tworzyło mi pliki po 0,5 MB, i intuicja mi podpowiadała że taki wydruk będzie beznadziejny i że coś muszę robić źle.

To z mierzeniem co do milimetra to trochę przekoloryzowałem, oczywiście większa może być tolerancja błędu. Co do mojego kompletnego braku doświadczenia zgadzam się, ale jestem tech-informatykiem i myślę, że szybko się uczę i jednak dam radę. A na szczęście nie muszę tego umieć od razu z biegu, tylko będę miał dużo czasu na próbowanie i naukę Uśmiech
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Łączenie zdjęć i drukowanie w dokładnie ustalonych wymiarach?
Skocz do: