Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Problem z otwarciem PSD za pomocą GIMP-a  (Przeczytany 17781 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dree
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

buuhaa..

« : 29.12.2012, 15:46:45 »

Witam, otóż mój problem polega na otworzeniu pliku .psd za pomocą GIMP-a. Sam GIMP obsługuję rozszerzenie .psd ale przy próbie jego otworzenia występuje błąd :
"Nazwa pliku" się nie powiodło: Błąd podczas wczytywania pliku PSD: Nie obsługiwany tryb kolorów CMYK.

Próbowałem otworzyć CMYK w GIMP-ie za pomocą pluginu Seperate. Po wielu próbach jego uruchomienia udało mi się, lecz nie przyniosło to efektów przy otworzeniu pliku. Dlatego potrzebuję waszej pomocy, przy otworzeniu jego ponieważ jest mi bardzo potrzebna jego zawartość. Prosiłbym o jakieś porady lub jakim programem mógłbym się posłużyć aby go otworzyć, oprócz PS-a. Ponieważ chcę to wykonać w jak najszybszym czasie a jego ściągniecie wymaga trochę dłuższego czasu, jeszcze przy moim internecie.  Buzia na kłódkę

Proszę o pomoc, poniżej dodaje link do ściągnięcia pliku .psd o który chodzi.

http://www.speedyshare.com/B2KSz/abb8f27cc76318ea7ca4a78a45a518ba.psd

//bea: poprawiłam tytuł
« Ostatnia zmiana: 01.01.2013, 17:32:50 wysłane przez Silterss » Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 29.12.2012, 16:29:19 »

Otworzyłam w XnView i zapisałam warstwy jako osobne pliki, po czym otworzyłam je w GIMP jako warstwy. Niestety kolory prawdopodobnie będą zmienione, gdyż nie zachowały się tryby mieszania warstw, więc nie wiem czy to cokolwiek pomoże. Całość wygląda tak:
http://i.minus.com/i9g6yXOC1HOvG.png
W załączniku XCF.

* 8a45a518ba_page_002.xcf.bz2 (84.03 KB - pobrany 197 razy.)
Silterss
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: silterss@jabbim.com
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 29.12.2012, 16:51:53 »

Może by tak Pain.NET plus odpowiednia wtyczka. http://www.pcworld.pl/news/358374/Jak.edytowac.pliki.PSD.bez.Photoshopa.html

dree
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Galeria Użytkownika

buuhaa..

« Odpowiedz #3 : 29.12.2012, 17:26:15 »

Bea, twój plik wydaję się wystarczający - Za pomoc dziękuje. Kolory tego logotypu i tak można dowolnie zmienić więc chyba nie zachowanie tamtych kolorów nie stanowi problemów. Chodziło tylko oto aby móc je w pełni wykorzystać. Spróbuje jeszcze skorzystać z porady Sliterss i spróbować otworzyć plik za pomocą Pain.NET. Zobaczę jakie efekty przyniesie.

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Problem z otwarciem PSD za pomocą GIMP-a
Skocz do: