Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Wycięcie elementu + gładkie obramowanie  (Przeczytany 6190 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
danielzg
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

danielzg

« : 14.12.2012, 01:19:04 »

Cześć.
Chcę uzyskać taki ładny efekt:
http://imageshack.us/photo/my-images/825/smallhead.png/

Czyli wyciąć głowę i by ładnie się kontrastowało na tle, chcę to dodatkowo obramować białą otoczką, ale dość gładką jak to jest na obrazku. Jak to zrobić?
Element, czyli głowę mam już wyciętą trochę kanciaście mi wyszło, ale nie mam pojęcia jak dodać do tego obramowanie.
Trochę zamieszałem, ale mam nadzieję że rozumiecie sens mojej wypowiedzi.
Dodam jedszcze informację że obrazek nie wycinałem poprzez nożyce, tylko poprzez zabawę krzywymi, desaturacją, inwersją i wypełnianiem wycinanego elementu na biało, a tło na czarno. Później zabawa z warstwami etc. (podglądnięte w jednym z tutoriali spoza tego forum).

Macie jakieś pomysły?
« Ostatnia zmiana: 02.06.2013, 03:49:05 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 14.12.2012, 05:58:07 »

O wycinaniu elementów z tła było już na forum dziesiątki razy, wystarczy poszukać, np.:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,53774.0.html
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,56268.0.html
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,56197.0.html
 Co do obramowania, to mając wycięty element na przezroczystym tle, klikasz PPM na warstwę z renderem, wybierasz kanał alfa na zaznaczenie, powiększasz zaznaczenie o tyle pikseli ile ma mieć grubość obramowania i wypełniasz wybranym kolorem (tutaj białym) na nowej, przezroczystej warstwie poniżej warstwy z wyciętym elementem. Aby wygładzić zaznaczenie, można je przed wypełnieniem zamienić na ścieżkę i ponownie ścieżkę na zaznaczenie.
danielzg
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

danielzg

« Odpowiedz #2 : 16.12.2012, 17:58:51 »

Dzięki bea.
Mój problem polega na tym że jestem dość pedantyczny, a wycinanie za cholerę mi nie wychodzi zwłaszcza że wycinam elementy często z obrazków gdzie tło zlewa się z konturami i ciężko to wyodrębnić.

1) Czy istnieje jakieś rozwiązanie by jakieś narzędzie automatycznie wygładzało kontur ? Nie musi być idealnie, chodzi o to by wystające piksele nie drażniły oka.
Albo proponujesz jakieś inne rozwiązanie jak chociażby delikatne rozmycie konturów czy coś podobnego?
Mam tych elementów kilkanaście do obrobienia i szkoda czasu na to marnować.  

2) Na focie wrzuconej wyżej z twarzą tego łysego gościa, białe obramowanie rzuca cień na tło (w tym przypadku żółte tło) Czy wiesz jakie narzędzie daje taki efekt?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 16.12.2012, 18:14:28 »

ad.1 Tak jak pisałam wcześniej możesz zamienić zaznaczenie na ścieżkę i znów na zaznaczenie. Możesz także zaznaczyć tło, zmiękczyć lekko zaznaczenie (o jakieś 5px) i kliknąć DELETE, a następnie wybrać Kolory -> Krzywe i na kanale alfa zwiększyć kontrast.
ad.2 Filtry -> Światło i cień -> Rzucanie cienia
danielzg
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

danielzg

« Odpowiedz #4 : 02.01.2013, 23:47:08 »

Dzięki i sorry że odpisuję dopiero teraz i samemu nie dodałem w tytule oznaczenia [ROZ]. Grafika może nie jest najwyższych lotów, ale osiągnąłem pożądany efekt.

Pozdrawiam Uśmiech

//bea: Wow, aż nie wiem, co powiedzieć Zawstydzony Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: 03.01.2013, 01:08:06 wysłane przez bea » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Wycięcie elementu + gładkie obramowanie
Skocz do: