Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak zrobić sztuczne ognie?  (Przeczytany 7741 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
nuski
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

nuski

« : 13.12.2012, 19:47:07 »

Mógłbym ściągnąć sobie jakieś zdjęcie z internetu, na których są pięknie uwidocznione fireworks-y, ale zdaję sobie sprawę że każde takie zdjęcie jest objęte swymi prawami autorskimi, zatem nie chcę ich łamać. Przyszło mi na myśl że może program nasz by sobie z tym poradził Mrugnięcie
Gdyby dało się jakiś wystrzał sztucznych goni jeszcze upiększyć w sposób bajkowy, zatem jeszcze bardziej bym opcję tę wybrał Mrugnięcie
   Chodzi mi o jeden wystrzał, i dla ciekawostki podam poniżej stronę pięknych ujęć Uśmiech
https://www.google.pl/search?q=sztuczne+ognie&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=vRPKUPDYJYvP4QTF1YDYCg&ved=0CC0QsAQ&biw=1239&bih=642
« Ostatnia zmiana: 02.06.2013, 03:52:03 wysłane przez bea » Zapisane
Silterss
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: silterss@jabbim.com
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 13.12.2012, 20:08:49 »

Tu masz tutek, http://www.gimpuj.info/index.php/topic,1497.0.html
Niestety kilka zrzutów zniknęło.

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 14.12.2012, 06:11:47 »

Ja polecam jeszcze ten:
http://youtu.be/t6mc5ItPy1o
Nieco inny sposób, a efekt też bardzo fajny.
« Ostatnia zmiana: 15.12.2012, 17:17:00 wysłane przez bea » Zapisane
nuski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

nuski

« Odpowiedz #3 : 14.12.2012, 18:39:42 »

Tu masz tutek, http://www.gimpuj.info/index.php/topic,1497.0.html
Niestety kilka zrzutów zniknęło.

Dziękuję Silterss.
Trochę zdziwiłem się bo już na samym początku gdy chciałem zrobić następujące kroki;
 2. Odpalamy: Filtry -> Światło i cień -> Błysk gradientowy...
okazało się że brak mam opcji  Błysk gradientowy Wyświetla mi się ta opcja, ale jest na szaro, niedostępna. Może to wina systemu Apple Mac OS X ?

Ja polecam jeszcze ten:
http://youtu.be/t6mc5ItPy1o
Nieco inny sposób, a efekt też bardzo fajny.

Uwielbiam Bea obrazowo przekazane lekcje Uśmiech Dziękuję.
Problem tylko w tym że nie tylko mam wersję po Polsku, ale w dużym stopniu mam inaczej ukazane opcje ze względu że nie mam Windowsa. Np. na filmie w minucie 02;46. zupełnie nie mogę odnaleźć tych funkcji. Potrzebował bym każde określenie wyrazów po Polsku.....
Będę z tym pracował dłużej przy najbliższej okazji. Mam nadzieję że tylko na tym filmie nie została ukazana opcja wielu kolorów sztucznych ogni, bo mnie również interesować będzie różnorodność kolorystyki.
Zobaczę czy szybciej i prościej będzie samemu doczekać nocy sylwestrowej i zrobić zdjęcie fireworks-om, czy może uda mi się to zrobić piękniej w programie Gimp Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 14.12.2012, 18:59:51 wysłane przez nuski » Zapisane
Danyeru
Użytkownik

Reputacja: 24 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Honorowy Dawca Krwi

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 14.12.2012, 23:34:14 »

gimptools.pl Twoim wybawieniem. (:

I zapłoną piekielnym ogniem Wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatność na buffer overflowy ogromna.
I zaprzestaną działania Wasze routery, a Wasze niewiasty nosić będą pakiety w kubłach, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.

Cytat: Terrqge
to przez INSEKT'a Danyeru jest taki straszny
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 15.12.2012, 01:54:48 »

okazało się że brak mam opcji  Błysk gradientowy Wyświetla mi się ta opcja, ale jest na szaro, niedostępna. Może to wina systemu Apple Mac OS X?
Sprawdź czy masz obraz w trybie RGB.

Problem tylko w tym że nie tylko mam wersję po Polsku, ale w dużym stopniu mam inaczej ukazane opcje ze względu że nie mam Windowsa. Np. na filmie w minucie 02;46. zupełnie nie mogę odnaleźć tych funkcji. Potrzebował bym każde określenie wyrazów po Polsku...
Mam nadzieję że tylko na tym filmie nie została ukazana opcja wielu kolorów sztucznych ogni, bo mnie również interesować będzie różnorodność kolorystyki.
Jeśli jesteś bardzo zainteresowany, to mogę tutaj podać po kolei polskie nazwy filtrów użytych w tym poradniku.
Sposób pokazany na tym filmie pozwala tworzyć fajerwerki w wielu różnych kolorach.
nuski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

nuski

« Odpowiedz #6 : 15.12.2012, 16:36:29 »

Jeśli jesteś bardzo zainteresowany, to mogę tutaj podać po kolei polskie nazwy filtrów użytych w tym poradniku.
Jeśli nie sprawiło by to wielkiego problemu, to oczywiście bardzo proszę Uśmiech
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 15.12.2012, 17:14:40 »

Po utworzeniu zaznaczenia w kształcie koła zastosowano filtr: Szum -> Szum HSV. Następnie:
 Filtry -> Rozmycie -> Rozmyj
 Kolory -> Poziomy
 Filtry -> Zniekształcenia -> Współrzędne polarne
 Warstwa -> Przekształcenie -> Obróć o 900 w prawo
 Filtry -> Zniekształcenia -> Wiatr
 Warstwa -> Przekształcenie -> Obróć o 900 w lewo
 Ponownie Współrzędne polarne oraz Kolory -> Poziomy
 Duplikacja warstwy Duplikowanie warstwy i ustawienie trybu kopii na Suma
 Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa
 Ponowna duplikacja rozmytej warstwy i rozmycie jej Gaussem
 Obraz -> Spłaszcz obraz
 Kolory -> Balans kolorów (jeśli chcesz uzyskać inny kolor, to użyj innych ustawień niż na filmie)
 Duplikacja warstwy i ustawienie trybu kopii na Suma
PS
Jeśli fajerwerk ma być wielokolorowy, to zamiast Balansu kolorów użyj mieszania warstw: dodaj nową warstwę powyżej i przeciągnij po niej kolorowym gradientem o kształcie promienistym, a następnie zmień tryb tej warstwy np. na Mnożenie.

Pamiętaj, aby po otrzymaniu satysfakcjonującej odpowiedzi dodać tag [ROZ]
« Ostatnia zmiana: 15.12.2012, 17:26:57 wysłane przez bea » Zapisane
nuski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

nuski

« Odpowiedz #8 : 16.12.2012, 11:33:33 »

Naprawdę bardzo doceniam Twą pracę Bea. W taki sposób pracuje mi się w wymarzonych warunkach Mrugnięcie
Na początku tylko chwycił mnie punkt „koloru” tzn. nie wiedziałem jak wypełnić kolorem czarnym tło. Zatem pracowałem na tle białym. Ale potem w filmie YouTube, punkt minuty 03;41, znów kolory mnie zgubiły, bo nie wiedziałem jak wypełnić boki obrazu kolorem czarnym. Po mych kombinacjach, w mojej opcji pojawił się znak zakazu, czyli nie możliwość wypełnienia boków obrazu tłem. W końcu wypełniłem kolorem czarnym główny obraz ( koło ), i całkowicie się zgubiłem....
Zatem utknąłem prawdopodobnie na poniższym punkcie;

Ponownie Współrzędne polarne oraz Kolory -> Poziomy

Jeśli mogę prosić Bea, o wyjaśnienie w równie identyczny sposób ( na co klikać ) to byłoby super.
Bardzo dziękuję Ci za poświęcenie.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 16.12.2012, 11:42:27 »

Nie no, czy Ty sobie żartujesz? Jeśli nie potrafisz najprostszych rzeczy, to zacznij od tutoriali dla początkujących.
nuski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

nuski

« Odpowiedz #10 : 16.12.2012, 12:12:42 »

Nie no, czy Ty sobie żartujesz? Jeśli nie potrafisz najprostszych rzeczy, to zacznij od tutoriali dla początkujących.
Te tutoriale podnoszą mi ciśnienie Uśmiech Tzn. rzeczy najprostsze tłumaczone są zbyt szczegółowo, a natomiast coś najbardziej skomplikowanego jest wręcz omijane. Nawet całkowity brak jest pewnych prostych lekcji. Ja z winy braku czasu, od razu chciałbym działać a nie uczyć się teorii, której nie mogę znaleźć w mojej praktyce Uśmiech
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 16.12.2012, 12:33:08 »

No niestety, jeśli nie znasz podstaw, to musisz zacząć od studiowania najprostszych tutoriali. Są oznaczone jedną, zieloną kropką. Może niektóre nie są idealne, ale na pewno jest wiele bardzo dobrych.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak zrobić sztuczne ognie?
Skocz do: