Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Precyzyjne przerysowanie wzoru  (Przeczytany 3353 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
yukilla
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

yukilla

« : 12.11.2012, 22:36:23 »

Cześć.

Jestem zupełnie nowym użytkownikiem tego programu i mam pytanie odnośnie jego możliwości.
Czy da się w nim przerysować jakiś wzór? ważna jest w nim długość, proporcje i ułożenie linii. Bardzo proszę o odpowiedź czy da się to zrobić w tym programie, jeśli tak to w jaki sposób,a jeśli nie to jaki program polecacie.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 08.12.2012, 22:13:19 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 13.11.2012, 04:09:14 »

Można, ale z czego chcesz ten wzór przerysować? Jeśli z kartki, to musisz go najpierw zeskanować. Następnie otwierasz w GIMP-ie, tworzysz nową, przezroczystą warstwę powyżej i używając ścieżek rysujesz wg. wzoru na tej nowej warstwie. Tu jest tutorial, jak to mniej więcej zrobić:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,11785.0.html (punkty 1-6)
Zamiast tworzyć ścieżkami podwójną linię, jak w tutorialu, możesz użyć pojedynczej ścieżki i nie zmieniać jej w zaznaczenie, tylko kliknąć w opcję: "Rysuj wzdłuż ścieżki". Dokładne wymiary i proporcje pomoże Ci zachować wyświetlenie siatki w zakładce Widok. Przyda się także narzędzie miarka miarka.
Aczkolwiek do jakiś bardzo precyzyjnych rysunków technicznych z pewnością są bardziej odpowiednie programy, np. coś w tym stylu:
http://www.dobreprogramy.pl/Solid-Edge,Program,Windows,12097.html. Polecić, żadnego nie polecę, bo nigdy nie korzystałam z takich programów.
« Ostatnia zmiana: 08.12.2012, 22:13:32 wysłane przez bea » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Precyzyjne przerysowanie wzoru
Skocz do: