Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Przesuwanie środka perspektywy  (Przeczytany 2671 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mmamar
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

mmamar

« : 04.11.2012, 18:42:20 »

Podobno można przesunąć środek perspektywy, ja chciałbym go przesunąć blisko krawędzi zdjęcia, jak to zrobić? mi przesuwa się całe zdjęcie i zmienia się kadr, system xp, z góry dzięki.

« Ostatnia zmiana: 10.08.2013, 16:31:30 wysłane przez violette » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 04.11.2012, 18:54:02 »

Nie bardzo wiem, o co Ci chodzi. Używasz narzędzia perspektywa Narzędzie perspektywy?

Ew. zapodaj tu to zdjęcie i wytłumacz, jaki efekt chcesz osiągnąć.
mmamar
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

mmamar

« Odpowiedz #2 : 04.11.2012, 19:41:44 »

Tak, chodzi mi o narzędzie perspektywa. W podręcznikach piszą że środek perspektywy (kółko z krzyżykiem)można przesuwać ale nie piszą jak. Przypuszczałem, że jest to jakiś rodzaj przeciągnięcia z wciśniętym odpowiednim  klawiszem,  na razie jednak nic nie działa. Inaczej mówiąc ten środek automatycznie ustawia się w centrum, a chcę go mieć gdzieś blisko krawędzi albo nawet na niej.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 04.11.2012, 19:58:44 »

To ja nic o tym nie wiem. Chyba, że się przesunie tak jak poniżej, ale chyba nie o to chodzi:

Wątpię, aby był inny sposób. Tutaj też nic o tym nie ma: http://docs.gimp.org/2.8/en/gimp-tool-perspective.html. A możesz podać link do tego opisu w podręczniku?
« Ostatnia zmiana: 04.11.2012, 20:38:52 wysłane przez bea » Zapisane
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 04.11.2012, 21:07:51 »

A z "Obróć" Ci się nie pomyliło?

mmamar
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

mmamar

« Odpowiedz #5 : 04.11.2012, 21:20:22 »

file:///C:/Program%20Files/GIMP-2.0/share/gimp/2.0/help/pl/gimp-tool-perspective.html
to jest adres strony podręcznika który mi się wyświetla w komputerze, poniżej wybrana przeze mnie zawartość

Perspektywa pozwala na zmianę perspektywy aktywnej warstwy, krawędzi zaznaczenia lub ścieżki. Kliknięcie na obrazie spowoduje pojawienie się prostokątnej ramki lub siatki wokół zaznaczenia (lub wokół całego obrazu, jeśli nie ma zaznaczenia) z uchwytami w rogach. Przesuwając je można zmienić perspektywę. W tym momencie pojawi się informacja o przekształceniu, dzięki której można sprawdzić jego poprawność. Przesunięcie punktu w centrum pozwala na zmianę centrum perspektywy.
[Notatka]    Notatka

This tool is not actually a perspective tool, as it doesn't impose perspective rules. It is better described as a distort tool.
4.8.1. Activating the Tool

You can access to the Perspective tool in different ways:

From the image menu bar Tools/ Transform Tools Perspective,

Jest to część pomocy kontekstowej
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 04.11.2012, 21:33:22 »

Link, który podałeś prowadzi do folderu na Twoim komputerze, więc nic nam tu po nim. Nie wiem o co chodzi z tym opisem; w podręczniku na stronie, do której podałam już odnośnik w poprzednim poście, nic takiego nie ma. Centralny punkt można faktycznie przesuwać w przypadku narzędzia obrót Narzędzie do obracania i właściwie nie wiem, jaki sens miałoby przesuwanie tego punktu w przypadku perspektywy.
Tu dla porównania opis narzędzia obrót: http://docs.gimp.org/2.8/en/gimp-tool-scale.html.
Coś mi wygląda, że w podręczniku, który masz na dysku może być błąd.
mmamar
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

mmamar

« Odpowiedz #7 : 04.11.2012, 21:56:48 »

Już chyba wiem o co chodzi, mówimy o tych samych pomocach kontekstowych tylko moja wersja jest trochę starsza a w dodatku przetłumaczona na polski.  Przeczytałem twoją angielską  i widzę że słowo element odnosi się raczej  do przekształcanego obrazu, natomiast tłumacz odniósł je do centrum perspektywy. Z tego widać że możliwości jego przesuwania nie ma.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Przesuwanie środka perspektywy
Skocz do: