Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Gimp 2.8.2 Windows 7 - błąd przy wyborze narzędzi
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Gimp 2.8.2 Windows 7 - błąd przy wyborze narzędzi  (Przeczytany 6638 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
machman
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

machman

« : 01.11.2012, 22:50:48 »

NIe zawsze, nie na każdym kompie i nie na każdym koncie w windzie pojawia się następujący problem: aby włączyć jakiekolwiek narzędzie (tak naprawdę to drugie z kolei od uruchomienia) trzeba kliknąć enter lub spację, od samego klikania ikonka narzędzia dostaje tylko obramowanie z punktów (zresztą take jak normalnie, ale się nie wciska) i nic ponadto.... Najzabawniejsze jest to, że jak się już to zdarzy na jakimś kompie/koncie to nawet portable nie działa jak należy. Pracuję na 14 kompach i na 3 lub 4 mam taki problem, na jednym postawiłem sstem od nowa i to samo.... System Windows7 home x64
Ma ktoś jakiś pomysł?
Aha wersja 2.6 działa.
« Ostatnia zmiana: 21.08.2013, 12:12:11 wysłane przez be@ » Zapisane
Cloud
√ ι ק

Reputacja: 17 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 02.11.2012, 12:03:21 »

Mam ten sam błąd, ale tylko kiedy pracuję na tablecie. Kiedy używam myszki to wszystko jest na swoim miejscu.
Myślę, że z tą wersją, jak i z 2.8.0 jest tak samo. Czyli każdy będzie miał jakiś losowy błąd po instalacji, nigdy nie wiesz co się popieprzy.

Już nie przyjmuję zleceń wszelakich Skwaszony
machman
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

machman

« Odpowiedz #2 : 05.11.2012, 13:07:16 »

Wiem wiem wiem!!! Uśmiech
Wystarczy odinstalować fabryczny sterownik od touchpada (w moim przypadku synaptics, laptop HP G62). Po deinstalacji touchpad dziala dalej na windowsowych sterach. Ale najważniejsze, że Gimp działa bez stresu.
I po raz kolejny okazało się, że 99% problemów to sterowniki Uśmiech
machman
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

machman

« Odpowiedz #3 : 16.11.2012, 15:57:11 »

NIestety, problem falowo powraca na niektórych laptopach, mimo deinstalacji sterowników.... Jakieś pomysły? Oczywiście poza wersją 2.6?
dalton000
Gość
« Odpowiedz #4 : 07.01.2013, 12:50:57 »

Witam,
posiadam oryginalny Windows 7 Home w wersji 64-bitowej. Zainstalowałem najnowszego GIMPA i niestety mam problem z "klikaniem". Wybieram dane narzędzie - ok., ale gdy chcę się przełączyć na inne, to już zaczynają się schody. Na nowo wybranym narzędziu pojawia się przerywana obwódka. Mogę klikać ile wlezie, bez skutku. To samo np. przy zapisie pliku - przycisk jest, ale po wciśnięciu nic się nie dzieje. Po jakimś czasie można go z sukcesem wybrać. Taka praca, to katorga. Klawiszem skrótu działają, ale nie o to chodzi. Problem identyczny jak tutaj. Bez znaczenia czy pracuję w trybie jednego okna czy po staremu. Próbowałem również wersji 2.8.0 - to samo.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 14.03.2013, 14:13:08 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 09.01.2013, 22:43:48 »

Ja mogę tylko powiedzieć, że też mam Windows HP 64 bit i GIMP 2.8, ale taki problem u mnie nie występuje. Generalnie z tą wersją pod Windows wiele osób ma różne problemy. Nie potrafię nic poradzić Smutny
dalton000
Gość
« Odpowiedz #6 : 09.01.2013, 22:50:45 »

Kompletnie nie da się pracować... Dzienniki systemowe przejrzałem, zero błędów. Nie chcę odchodzić od tego programu, bo go znam, a nie mam czasu na naukę nowego softu. Operacja, która normalnie trwa kilkadziesiąt sekund (resize, znak wodny, gilotyna) teraz dłuży się jak niegdyś lekcje historii. Trochę jestem pod ścianą.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 09.01.2013, 22:56:06 »

Jedyne błędy, jakie do tej pory u siebie wypatrzyłam, to źle działający filtr "Stara fotografia" i przypadkiem odkryta, a mnie zupełnie niepotrzebna opcja rysowania wzdłuż ścieżki za pomocą narzędzi klonowanie i łatka. Innymi narzędziami rysować mogę. Był też jeszcze błąd z podawaniem bieżącego rozmiaru pliku w czasie kompresji, ale jest już na to łatka. Niektóre filtry być może działają odrobinę wolniej, ale nawet nie mam co do tego pewności. Nigdy nie były jakoś specjalnie szybkie.
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 10.01.2013, 14:45:37 »

Ja mam Windows 7 64 HP i mam ten problem. Powoli zastanawiam się czy by nie wrócić do 2.6, który działał u mnie bez błędów.

dalton000
Gość
« Odpowiedz #9 : 10.01.2013, 14:49:29 »

Wersja 2.6 (wówczas jeszcze pracowałem na starym i poczciwym XP) również chodziła bez zarzutu. Odsłona 2.8 wprowadza jednak innowację w postaci trybu jednego okna i zdecydowało to o przejściu na nią. Co jak co, ale zarządzanie okienkami jest w GIMPIE tragiczne i mimo ustawień ich według moich upodobań, ten trzymał ustawienia jak mu się podobało. Raz okna były w tej samej pozycji, co poprzednio, a kolejnym razem już zupełnie gdzie indziej, chaotycznie porozrzucane.
dalton000
Gość
« Odpowiedz #10 : 12.01.2013, 12:05:20 »

@bea - czy możesz podesłać zrzut ekranu z zainstalowanych u siebie programów/komponentów z apletu Dodaj/Usuń programy? Być może brakuje mi jakiegoś pakietu pokroju .Net
Tak jeszcze kombinuję - czy może mieć wpływ zmiana lokalizacji instalacji programu? Niektóre aplikacje wadliwie działają jeśli nie są zainstalowane w domyślnym katalogu, tj. Program Files/Program Files (x86). U mnie GIMP nie znajduje się na partycji systemowej.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 12.01.2013, 12:33:46 »

Tak jeszcze kombinuję - czy może mieć wpływ zmiana lokalizacji instalacji programu? Niektóre aplikacje wadliwie działają jeśli nie są zainstalowane w domyślnym katalogu, tj. Program Files/Program Files (x86). U mnie GIMP nie znajduje się na partycji systemowej.
To może mieć wpływ i bardzo możliwe, że właśnie jest przyczyną tych problemów.
Link do screena wysłałam na pw.
« Ostatnia zmiana: 12.01.2013, 12:50:12 wysłane przez bea » Zapisane
Cloud
√ ι ק

Reputacja: 17 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : 12.01.2013, 14:37:33 »

Jeżeli 2.8 się chrzani to polecam przejść na najnowsze wydanie niestabilnej 2.7. Pomimo, że z nazwy jest niestabilna pracuje znacznie lepiej niż 2.6, przynajmniej u mnie. Jeszcze nigdy się nie wysypała, a i posiada już narzędzia zaimpletowane w 2.8, no i tryb jednookienkowy.

Już nie przyjmuję zleceń wszelakich Skwaszony
dalton000
Gość
« Odpowiedz #13 : 12.01.2013, 21:42:44 »

@bea - dziękuję za screena.

Zmiana ścieżki docelowej bez znaczenia. Zgodnie ze wskazówką @Cloud'a wgrałem 2.7.1 i jak na razie działa zadowalająco. Jedyną przeszkodą jest okienko konsolowe debuggera.

@Edit:
Niestety ta wersja nie pamięta ustawień i wykrzacza się przy próbie wstawienia tekstu...

@Edit2:
Dysk sformatowany, ponowne wgranie najnowszej odsłony Gimpa - działa. Instalacja kolejnych programów/środowisk, w tym .NET Framework 4, który okazał się winowajcą. Gdy tylko go zainstalowałem pojawił się ten sam problem. Deinstalacja i restart - Gimp ponownie działa. Gdzie to można zgłosić? Może jest jakieś rozwiązanie tego skoro znamy już przyczynę? Mam kilka programów, które wymagają środowiska .NET w wersji czwartej.

//bea: połączyłam posty
« Ostatnia zmiana: 14.03.2013, 14:12:21 wysłane przez bea » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Gimp 2.8.2 Windows 7 - błąd przy wyborze narzędzi
Skocz do: