Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak uzyskać logo bez wypełnienia - kontury?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak uzyskać logo bez wypełnienia - kontury?  (Przeczytany 9772 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
nec2
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

nec2

« : 11.10.2012, 20:36:22 »

Witam!

Chciałbym uzyskać taki efekt jak poniżej. Logo bez wypełnienia same kontury.

Chodzi mi oto jak z danego obrazka pozostawić tylko kontury obiektu? Pozdro

//bea: poprawiłam tytuł
« Ostatnia zmiana: 18.10.2012, 00:48:28 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 11.10.2012, 21:10:28 »

Przede wszystkim ten drugi obrazek jest lekko przycięty z lewej strony. Aby to naprawić trzeba zwiększyć wymiary płótna i spłaszczyć obraz, a następnie domalować owalnym pędzlem brakujący fragment. Co do samego uzyskania konturów, to w tym konkretnym przypadku zaznaczasz jabłko narzędziem zaznaczenie wg koloru Zaznaczenie wg koloru (wcześnie musisz białym pędzlem zamalować to "R"), zmieniasz zaznaczenie na ścieżkę i ponownie ścieżkę na zaznaczenie. Uzyskane w ten sposób zaznaczenie zmniejszasz o kilka pikseli (tyle, ile ma mieć grubość tych konturów) i wypełniasz białym kolorem. Jeśli kontury mają być na przezroczystym tle, to zamieniasz biały kolor w przezroczystość za pomocą: Kolory -> Zmiana koloru na alfę.
« Ostatnia zmiana: 11.10.2012, 21:27:42 wysłane przez bea » Zapisane
nec2
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

nec2

« Odpowiedz #2 : 11.10.2012, 21:15:05 »

To logo to tylko taki przykład chodzi mi głównie krok po kroku jak mniej więcej można coś takiego osiągnąć.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 11.10.2012, 21:27:25 »

Jeśli obiekt jest jednokolorowy to właśnie tak jak napisałam. Przy jednobarwnym obiekcie na jednolitym, kontrastowym tle (czyli tak jak w Twoim przykładzie) można również użyć filtra: Wykrywanie krawędzi -> Krawędź, a następnie w razie potrzeby zwiększyć kontrast i zastosować: Kolory -> Inwersja. W przypadku wielokolorowego obiektu trzeba obrysować kontury za pomocą ścieżek (najlepiej dla precyzji powiększyć sobie obraz), zmienić ścieżkę na zaznaczenie, wypełnić kolorem na nowej, przezroczystej warstwie, zmniejszyć zaznaczenie i kliknąć DELETE.
« Ostatnia zmiana: 18.10.2012, 00:47:02 wysłane przez bea » Zapisane
nec2
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

nec2

« Odpowiedz #4 : 11.10.2012, 21:58:22 »

Dzięki spróbuje coś z tego zrobić:P Z tym krawędziami już próbowałem tylko nie wiem jak je teraz obrysować? Pędzlem ołówkiem? A jak je mam później wyrównać??
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 11.10.2012, 22:09:18 »

Yyy? Nie bardzo rozumiem? Chodzi Ci o efekt filtra Wykrywanie krawędzi? Podałam Ci kilka sposobów, ale w żadnym z nich nie trzeba było niczego obrysowywać pędzlem. Może spróbuj jeszcze raz uważnie przeczytać...
nec2
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

nec2

« Odpowiedz #6 : 12.10.2012, 17:56:58 »

Ok dzięki już wiem co i jak Uśmiech Pierwsza wskazówka okazała się celna. Tematu jeszcze nie zamykam jakbym miał jakieś pytania. Pozdrawiam

Pytanka:
1. W jaki sposób mogę ładnie wygładzić krawędzie?? Bo niestety widać pixele:(

2. I jeszcze jedno jak uzyskać efekt poniżej?

lub coś takiego:

« Ostatnia zmiana: 12.10.2012, 18:42:16 wysłane przez nec2 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 12.10.2012, 19:02:45 »

ad.1 Jeśli uzyskałeś kontury za pomocą sposobu, który opisałam, to nie powinieneś mieć postrzępionych krawędzi. Na pewno zamieniłeś zaznaczenie na ścieżkę i z powrotem ścieżkę na zaznaczenie? Ew. można wygładzić kontury za pomocą niewielkiego rozmycia Gaussem (ok.2px) i zwiększenia kontrastu lub przy pomocy krzywych (Kolory -> Krzywe), jeśli kontury są na przezroczystym tle (trzeba wybrać kanał alfa).

ad.2 To już jest zupełnie inny temat, więc musisz założyć osobny wątek dla tego pytania. Właściwie to bardziej kwalifikuje się on do działu Prośby o tutoriale.
nec2
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

nec2

« Odpowiedz #8 : 12.10.2012, 19:35:59 »

No właśnie zapomniałem z powrotem kliknać ok pobawię się:P W takim razie muszę założyć.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak uzyskać logo bez wypełnienia - kontury?
Skocz do: