Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak w GIMP 2.8.2 zmienić kolor nieba  (Przeczytany 6511 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
adam09
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 05.10.2012, 11:46:56 »

Witam.
Mam obraz już z wyciętym "starym" niebem i teraz chcę wkleić "nowe"niebo.
Stale w którymś momencie popełniam błędy i nie mogę jego zamienić.
W internecie nie znalazłem potrzebnego wyjaśnienia.
Proszę o pomoc krok po kroku jak mogę to zrobić,dla jasności problemu zamieszczam screen.
« Ostatnia zmiana: 25.11.2012, 18:28:01 wysłane przez bea » Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 05.10.2012, 12:55:04 »

Musisz to nowe niebo otworzyć jako warstwę i umieścić w stosie warstw poniżej obrazu z wyciętym niebem, a następnie przesunąć Przesuwanie w odpowiednie miejsce. Na screenie, który zamieściłeś nowe niebo jest trochę za małe. Lepiej, aby było większe niż mniejsze. Zawsze wtedy można je przyciąć lub przeskalować.
adam09
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 05.10.2012, 18:54:48 »

W dalszym ciągu robię nie tak i nic nie wychodzi.Nie widać nieba.Proszę o dalszą pomoc.
Plik z "niebem" jest powiększony tak jak radziłaś.

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 05.10.2012, 19:12:08 »

To może załącz tutaj xcf z tą pracą, bo z tego screena trudno coś wywnioskować. Albo to niebo znajduje się w niewłaściwym miejscu i jest schowane pod nieprzezroczystą częścią wyższej warstwy, albo ta warstwa powyżej wcale nie jest przezroczysta w miejscu, w którym usunięto niebo.

PS
Co do pliku z niebem, to nie chodziło mi o powiększanie, bo skalowanie w górę powoduje utratę jakości. Miałam na myśli użycie innego, większego obrazka.
« Ostatnia zmiana: 05.10.2012, 20:37:12 wysłane przez bea » Zapisane
adam09
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 05.10.2012, 19:53:16 »

Zacznę walczyć z nim od jutra,teraz "lecę" do pracy.
Dzięki bea,że mi pomagasz Uśmiech
Edycja
Udało się mi dojść jak wkleić "nowe niebo",ale mam niedosyt i dalej jest coś nie tak.
Bea,opiszę co zrobiłem a Ty napewno wyłapiesz o co mi chodzi,otworzyłem dzisiaj obraz w GIMP-ie,w prawym oknie(Modyfikuj atrybuty warstwy)zaznaczyłem ->Dodaj kanał alfa i teraz za pomocą Magicznej różdżki i Gumki usunąłęm niechciane "niebo".
Następnie kliknąłem->Warstwa->Nowa warstwa->Przezroczysta i OK.
Teraz "nową warstwę" przesunąłem pod "Tło".
W tym kroku LPM przeciągnięte zostało z Pulpitu "nowe niebo" i upuszczone na otwarte zdjęcie.
Pokazuję na screenie jak to wygląda u mnie,układ warstw i końcowy efekt.
Rzecz w tym,że w którymś kroku zaznaczyłem->Dopasuj warstwę do wymiarów obrazu i "łapką mogłem przesuwać obraz po "niebie",w celu lepszego dopasowania.
A teraz tego kroku niepotrafię powtórzyć i tutaj proszę o Twoje sugestie .
Z mojej "pracy"nie mam statysfakcji,więc Ciebie się pytam czy mogę jeszcze nie zaznaczać tagu[ROZ].

« Ostatnia zmiana: 06.10.2012, 10:12:27 wysłane przez adam09 » Zapisane

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 06.10.2012, 10:28:28 »

Ta najniższa, przezroczysta warstwa nie jest do niczego potrzebna. Aby przesuwać warstwę z niebem, musisz wybrać narzędzie przesuwanie Przesuwanie i na nią kliknąć. Warstwa ta musi być aktywna (podświetlona w oknie warstw). Jeśli klikniesz tym narzędziem w miejscu, w którym jest ona przesłonięta przez warstwę powyżej, to będzie Ci się przesuwać ta wyższa warstwa, chyba że w opcjach narzędzia zaznaczysz: "Przemieszcza aktywną warstwę". Dopasowanie wymiarów warstwy do obrazu najlepiej zastosować już po ustawieniu jej w wybranym miejscu, ponieważ funkcja ta obcina te części warstwy, które wystają poza płótno obrazu.
 Ponadto musisz dobrać odpowiednie niebo do swojego obrazka, tak aby wyglądało to naturalnie i była zachowana perspektywa. Ważna jest wielkość chmur, ich rozmieszczenie i odpowiednia kolorystyka całego nieba.
« Ostatnia zmiana: 06.10.2012, 20:30:35 wysłane przez bea » Zapisane
adam09
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 07.10.2012, 02:44:51 »

Napiszę krótko-jesteś OK i gdy tylko odeśpię nockę,zacznę "przekuwać" Twoje sugestie w czyn.
A przedewszystkim-Dzień dobry Uśmiech.  

Witam
Okazałbym się wielkim niewdzięcznikiem,gdybym teraz Tobie nie podziękował za pomoc,cierpliwość do mnie i za udzielanie rad.
Wyprowadziłaś mnie już nie po raz pierwszy na prostą i bardzo Tobie za to dziękuję.
Zdjęć nieba w internecie jest ztrzęsienie,ze względu na mój wypatrzony gust żadne prawie mi nie odpowiada.Przyjdzie lato,to w trakcie wędkowania zacznę się interesować kolorem nieba i chmurami,być może wtedy na zdjęciach uchwycę to,co będzie mi odpowiadać.
Jak już jestem przy temacie ,proszę podpowiedz jak jeszcze przed zapisaniem zdjęcia ,zamazać różnicę między konturami a niebem.
Konkretnie zaraz po użyciu różki ,tak jak to brzydko widać u mnie na screenach powyżej.
Ten screen jest zrobiony bez użycia warstwy przezroczystej,tak jak mi doradziłaś. Wystarczyło,że niebo przesunięte zostało w dół.

Jeszcze raz-dziękuję Uśmiech
.

« Ostatnia zmiana: 08.10.2012, 06:17:36 wysłane przez adam09 » Zapisane

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 08.10.2012, 12:33:52 »

Kontury są widoczne, bo na obrazku zostały jeszcze resztki poprzedniego nieba, które najwyraźniej różniło się odcieniem od tego nowego. Możesz kliknąć różdżką lub narzędziem zaznaczania wg koloru na przezroczysty obszar, po czym lekko powiększyć zaznaczenie, zmiękczyć je o ok. 10px i wyczyścić. Połączenie nowego nieba z obrazem powinno stać się łagodniejsze. Inny sposób, to wymazać kolor, który powoduje tę różnicę. Screen jest dość mały i słabo to widać, ale po prawej stronie wokół drzew i dachu widać jasną obwódkę, więc najlepiej wymazać biały kolor z tego miejsca. Można to zrobić zaznaczając kontury podobnie jak opisałam powyżej i przeciągnąć pędzlem w trybie usuwania koloru. Usuwany kolor, czyli w tym przypadku biały, trzeba w przyborniku ustawić jako pierwszoplanowy.
adam09
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 08.10.2012, 15:22:27 »

Bea-wielkie dzięki za podpowiedź Chichot

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak w GIMP 2.8.2 zmienić kolor nieba
Skocz do: