Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] "Odcinanie" pierwszego planu od tła  (Przeczytany 2095 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Pumpernikiel
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Pumpernikiel

« : 26.08.2012, 22:58:58 »

Witam, chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu nękającego mnie problemu.

Otóż jakiś czas temu zacząłem sobie robić w Gimpie nieduży komiks bazujący na już istniejącym. Wszystko było w porządku, porysowałem postacie i cały pierwszy plan. Następnie wziąłem się za robienie tła. Tło było gotowe, więc oczywiście wyświetliłem w końcu jednocześnie warstwy od pierwszego planu i tła, jako efekt niemal finalny.
I w tym momencie zaczyna się mój problem - postacie i pierwszy plan stapiają się z tłem. Nie mogę pojąć dlaczego tak się dzieje - cała kolorystyka, zarówno tła jak i pierwszego planu, jest wzięta z oryginału. Podobnie, możliwie zbliżony do kanonu jest sposób rysowaniu wszystkich elementów komiksu - proporcje, kreska, ogólna charakterystyka postaci i tła. Spędziłem mnóstwo czasu porównując kanon do mojego tworu i próbując rozgryźć w czym rzecz - bez skutku.

I tu się pojawia moje pytanie: czy istnieje jakiś filtr czy inna technika mająca "odcinać" pierwszy plan od tła?
Próbowałem kombinować ze zmniejszaniem krycia warstwy tła (efekt denny) i z rozmyciem Gaussa (raczej nie o to chodzi).
Z góry dziękuję.
« Ostatnia zmiana: 13.09.2012, 23:36:21 wysłane przez Pumpernikiel » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 27.08.2012, 00:39:40 »

Musiałabym zobaczyć efekt Twojej pracy i najlepiej też oryginał, aby móc cokolwiek doradzić.
Pumpernikiel
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Pumpernikiel

« Odpowiedz #2 : 05.09.2012, 17:25:18 »

Przepraszam, że tyle to trwało.

Oto link do mojego tła z przykładowym wózkiem na pierwszym planie: http://desmond.imageshack.us/Himg819/scaled.php?server=819&filename=wozek2.png&res=landing

A to przykładowe tło oryginalne: http://desmond.imageshack.us/Himg855/scaled.php?server=855&filename=clipboard01jo.png&res=landing

Nie jest to oczywiście to samo, jednak rysując moje bazowałem właśnie na tłach oryginalnych tego typu. Pomijając już wszystkie inne ułomności mojego obrazu, pozostaje podstawowy problem: wózek zlewa się z tłem. Dotyczy to też innych obrazków, z innymi tłami, ale utrzymywanymi w tym samym stylu. Wszędzie występuje ten problem.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 05.09.2012, 17:34:59 »

Generalnie chodzi o to, że obiekty znajdujące się dalej w tle, muszą mieć mniej nasycone, chłodniejsze kolory. Natomiast obiekty pierwszoplanowe powinny mieć barwy wyraziste, często bardziej kontrastowe, cieplejsze i nasycone. Poczytaj sobie o perspektywie powietrznej.
Na Twoim obrazku z wózkiem, drzewa znajdują się dalej, ale mają bardziej intensywne i kontrastowe kolory niż znajdujący się bliżej wózek, a powinno być odwrotnie. Poza tym droga, która jest mniej istotnym elementem, ma zbyt wyraziste szczegóły w porównaniu z wózkiem, który, jak sądzę, jest głównym "bohaterem" tej scenki. Na dodatek owe "karby" na drodze w ogóle nie zachowują perspektywy i to w żadną stronę. Zresztą perspektywa (ta zwykła, nie tylko powietrzna) w ogóle kiepsko się miewa na tym obrazku i niestety nie ma filtra, który to zrobi za Ciebie.
« Ostatnia zmiana: 14.09.2012, 00:21:22 wysłane przez bea » Zapisane
Pumpernikiel
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Pumpernikiel

« Odpowiedz #4 : 13.09.2012, 23:35:51 »

Bardzo dziękuję za odpowiedź, pozostaje mi tylko wyciągnąć wnioski na przyszłość.  Uśmiech
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] "Odcinanie" pierwszego planu od tła
Skocz do: