Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Wyprostowanie zaokrąglonych narożników przycisku
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Wyprostowanie zaokrąglonych narożników przycisku  (Przeczytany 1864 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Żanet
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 22.08.2012, 19:21:09 »

Piszę jeszcze raz, tym razem w ODPOWIEDNIM dziale i bardzo proszę kogoś o pomoc. Mam prostokąt który ma obłe krawędzie i chce je wyostrzyć i nie wiem jak sie za to zabrać.
« Ostatnia zmiana: 29.08.2012, 02:30:19 wysłane przez bea » Zapisane

Lęk nie wiąże się z rzeczywistością, tylko z możliwościami...
ghoot
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: ghoot@jabber.org
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 22.08.2012, 20:04:54 »

Zakładam, że jest to kolorowy prostokąt na białym tle. Wybierz narzędzie różdżka  Magiczna różdżka i zaznacz kolor tła. Następnie odwróć zaznaczenie (zaznaczenie->odwróć lub ctrl + i). Pobierz kolor prostokąta wybierając Narzędzie do pobierania koloru i klikając na niego. Następnie wypełnij zaznaczenie kubełkiem  Wypełnienie kubełkiem. Uważaj, by była zaznaczona opcja "wypełnij całe zaznaczenie", a nie "wypełnij podobne kolory".

PS Na przyszłość wrzucaj grafikę, z którą masz problemy na jakiś hosting lub dodaj ją jako załącznik.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 23.08.2012, 00:46:22 »

Najlepiej pokaż ten obrazek, bo nadal nie wiem o co chodzi z tymi "obłymi krawędziami". Są rozmyte czy też prostokąt ma tylko zaokrąglone rogi? Najlepiej zrobić taki prostokąt od nowa. Wystarczy tylko utworzyć zaznaczenie prostokątne Zaznaczenie prostokątne i wypełnić je kolorem. Metoda ghoota raczej się nie sprawdzi jeśli obrazek jest złej jakości, rozmyty albo rogi prostokąta są zaokrąglone.
« Ostatnia zmiana: 24.08.2012, 01:41:34 wysłane przez bea » Zapisane
Żanet
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 23.08.2012, 17:44:06 »

No problem!Wątek usunięty i załączam plik, by każdy wiedział o co mi chodzi. Robię buttony dla mojego faceta na serwer do gry, więc o tło kolor i inne bajery mi nie chodzi tylko o to by zaostrzyć krawędzie, bo nie chcemy zaokrąglonych rogów jak było dotychczas.

* menu_button.png (13.51 KB, 147x51 - wyświetlony 246 razy.)

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 24.08.2012, 01:05:50 »

Szczerze mówiąc nie przychodzi mi do głowy nic innego, jak dosztukowanie brakujących fragmentów. Nie wiem czy masz xcf z tym przyciskiem. W każdym razie trzeba się najpierw pozbyć tego cienia. Jeśli nie masz go na osobnej warstwie, to po prostu trzeba powiększyć obraz i zaznaczyć sam button zaznaczeniem prostokątnym dokładnie wzdłuż krawędzi. Następnie odwrócić zaznaczenie i wykasować cień (DELETE). Teraz, pobierając kolor próbnikiem Narzędzie do pobierania koloru trzeba za pomocą ołówka i pędzla o wielkości 1px dorysować brakujące fragmenty i poprawić cieniowanie na obwódce, aby pasowało do nowego kształtu. Wszystko to najlepiej robić na obrazie powiększonym do 800%. Na koniec trzeba ponownie dodać nowy cień np. za pomocą filtra: Światło i cień -> Rzucanie cienia. W załączniku poprawiony w ten sposób przycisk (dwie wersje różniące się cieniowaniem obramowania). Wbrew pozorom jest to całkiem łatwe i zajmuje niewiele czasu.

* 7q.png (30.59 KB, 147x53 - wyświetlony 219 razy.)

* 7q1.png (30.59 KB, 147x53 - wyświetlony 242 razy.)
« Ostatnia zmiana: 26.08.2012, 04:15:36 wysłane przez bea » Zapisane
Żanet
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 24.08.2012, 20:08:06 »

Ok. Dzięki

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Wyprostowanie zaokrąglonych narożników przycisku
Skocz do: