Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ]Tworzenie nowych gradientów i ich zapis.  (Przeczytany 9489 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
adam09
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 22.08.2012, 13:21:11 »

Witam
Chcę mieć kolekcję konkretnych swoich gradientów i nie bardzo wiem jak do tego mam się zabrać.
Mimo ustawień i "zapisz" ja ich nie widzę.
Pod tym adresem  http://www.gimp.signs.pl/tutoriale/narzedzia_gradient.php znalazłem poradnik,ale ustawienia nie pasują do mojej wersji GIMP 2.8
Bardzo proszę o pomoc i przepraszam jeżeli post zamieściłem w nie odpowiednim dziale.
« Ostatnia zmiana: 23.08.2012, 13:17:14 wysłane przez adam09 » Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 23.08.2012, 01:13:24 »

Tylko z czym konkretnie masz problem, bo na screenie nie widzę nowo utworzonego gradientu, tylko oryginalny z GIMP-a. Tak więc nie potrafisz utworzyć własnego gradientu, czy po utworzeniu go, GIMP odmawia zapisu?
Jeśli chodzi o zapis, to powinno wyglądać tak:

1. Otwierasz edytor i tworzysz własny gradient klikając w ikonę czystej kartki u dołu okna:

2. Nadajesz mu własną nazwę:

tutaj wpisujesz swoją nazwę ->

3. Zapisujesz gradient klikając w ikonkę u dołu okna edytora (pierwsza z lewej):

4. Tak zapisany gradient powinien pojawić się na rozwijanej liście w oknie wyboru gradientów:

Gradienty są wyświetlane w kolejności alfabetycznej, ale również wg folderów, tzn. najpierw mam listę tych z folderu użytkownika, a następnie tę z folderu GIMP-a w Program Files, więc warto przewinąć całą listę i dokładnie przejrzeć, bo może Twój nowo utworzony gradient jednak tam jest Mrugnięcie

« Ostatnia zmiana: 23.08.2012, 07:03:53 wysłane przez bea » Zapisane
adam09
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 23.08.2012, 04:10:38 »

Witam
Do tego stopnia nie potrafię utworzyć własnego gradientu,że GIMP jego nie akceputeje i brak jest w Gradientach "mojej twórczości".
W Tutorialu " Złoty napis",jego Autor utworzył "Złoty gradient",co stało się moim bodźcem do tworzenia podobnych ,a nie tylko do ściągania gotowców z internetu.
Np.chcę przeciągnąć żółty kolor bardziej w lewą stronę,tak jak zaznaczyłem na screenie i mimo prób,dalej jestem w punkcie wyjścia.
Utworzony gradient,tak jak wcześniej tutaj na Forum nauczyłem się tworzyć patterny,chcę zapisywać na Pulpicie a nie bezpośrednio do folderu GIMP-a.
Czy do utworzenia własnego gradientu,używa się "Zmiany aktywnego koloru"?.
Proszę o dalszą pomoc Uśmiech.
« Ostatnia zmiana: 23.08.2012, 13:19:18 wysłane przez adam09 » Zapisane

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 23.08.2012, 05:24:48 »

Kolory można "przeciągać" jedynie w granicach jednego segmentu. Granice segmentu wyznaczają czarne trójkąty (uchwyty). Przy tworzeniu nowego gradientu (po kliknięciu w ikonę czystej kartki) domyślnie jest 1 segment. Możesz dodać więcej segmentów klikając PPM na oknie edytora i wybierając z menu, zależnie od potrzeb: "Podziel segment w punkcie pośrednim" lub "Podziel segment równomiernie" albo "Zreplikuj segment". Zasięg koloru wewnątrz segmentu zmieniasz przesuwając biały trójkąt (ten pomiędzy czarnymi). Sposób rozłożenia koloru w segmencie określa także opcja: "Funkcja gradientu dla segmentu". Granice segmentu również możesz przesunąć przeciągając czarne trójkąty. Kolory zmienisz przeciągając wybrany kolor z przybornika, na wybrany uchwyt (czarny trójkąt) wybranego segmentu. Utworzony w ten sposób gradient domyślnie jest zapisywany w folderze użytkownika. Możesz go stamtąd wyciągnąć na pulpit. Nie ma możliwości zapisania bezpośrednio na pulpicie, chyba że zmienisz ścieżkę w preferencjach, ale to raczej nie byłoby zbyt rozsądne i mógłbyś sobie coś niepotrzebnie namieszać. Aby znaleźć i skopiować lub przenieść na pulpit wybrany gradient, możesz sobie skopiować ścieżkę do niego klikając PPM na ten gradient w oknie wyboru gradientów:

A tutaj przykładowy gradient z dwoma segmentami:

I sposób dodawania koloru (zmienia jednocześnie kolor prawego punktu końcowego zaznaczonego segmentu i lewy punkt następnego segmentu):

Na koniec dodam jeszcze, że oryginalnych gradientów (tych z Program Files) nie da się edytować (jeśli nie zmieniałeś domyślnych ustawień katalogów w preferencjach), co jak widzę na screenie, próbowałeś zrobić. Aby móc taki gradient edytować, musiałbyś go przenieść do folderu użytkownika. Poza tym cały czas pisałam Ci o tworzeniu nowego gradientu, a Ty dajesz screeny z edycji już istniejących, oryginalnych gradientów. Miałeś kliknąć w ikonę czystej kartki, a nie kartki z ołówkiem.
« Ostatnia zmiana: 23.08.2012, 08:39:29 wysłane przez bea » Zapisane
adam09
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 23.08.2012, 07:44:13 »

Więc sadzę,że roztropniej będzie z mojej strony jak póki co,nie bedę Ciebie wyprowadzac z równowagi swoimi potknięciami i w wolnym czasie zacznę krok po kroku przerabiać Twoją pomoc.
Jeżeli tak można to nie będę zaznaczać,że problem rozwiązany dopóki faktycznie go nie rozwiążę.
Po prostu nie chcę się podlizywać.
« Ostatnia zmiana: 23.08.2012, 07:59:11 wysłane przez adam09 » Zapisane

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 23.08.2012, 08:16:01 »

Kolory gradientów można zmieniać również poprzez menu. W poprzednim poście pokazałam najszybszy i najprostszy sposób, ale gdybyś chciał zmienić kolor na przezroczysty czy półprzezroczysty, albo zmienić punkt końcowy tylko jednego segmentu, wtedy musisz skorzystać z menu. Zaznaczasz wybrany segment, klikasz PPM na okno edytora i wybierasz: "Kolor lewego punktu końcowego" albo "Kolor prawego punktu końcowego", zależnie od tego który chcesz zmienić:

Następnie wybierasz kolor i klikasz OK:

Mam nadzieję, że z pozostałymi opcjami w menu już sobie poradzisz sam Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 23.08.2012, 13:25:04 wysłane przez bea » Zapisane
adam09
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 23.08.2012, 10:59:49 »

To nie koniec moich pytań do Ciebie.Jeżeli przezemnie nie osiwiejesz to będzie cud.
Wreszcie "narobiło" mi się gradientów cała masa (to te bez nazwy)i zaraz będę je usuwać.
Nie wiem dlaczego u mnie nie jest tak podświetlone np.Kolor prawego punktu końcowego jak u Ciebie,czy zechcesz mi w tym podpowiedzieć co robię dalej źle?.
A zapisywanie gradientów,to chciałbym w formacie jak na kolejnym screenie.
Czy to jest możliwe?.
« Ostatnia zmiana: 23.08.2012, 13:06:22 wysłane przez adam09 » Zapisane

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 23.08.2012, 11:56:51 »

Nie są podświetlone, ponieważ znów próbujesz edytować oryginalny gradient (na screenie widać, że jest to Radial Rainbow Hoop) zamiast utworzyć nowy, własny. Pisałam już, że tych gradientów nie da się edytować (chyba, że znajdą się w folderze zapisywalnym). W pierwszym poście pokazałam, jak można nadać własną nazwę, więc nie wiem dlaczego masz gradienty bez nazwy. Gradienty z poziomu edytora w GIMP-ie zawsze są zapisywane w formacie ggr, więc nie rozumiem, o co Ci chodzi. Sposób zapisu pokazałam w pierwszym poście, a w następnym wyjaśniłam, jak znaleźć zapisany gradient. Będzie on w formacie ggr.
Może jednak powinieneś jeszcze raz uważnie przeczytać wszystkie moje odpowiedzi i postępować dokładnie wg wskazówek. Jeszcze raz w skrócie:
1. Patrz punkt 1 w moim pierwszym poście.
2. Patrz punkt 2 w moim pierwszym poście.
3. Opcjonalnie dodajesz segmenty, tak jak opisałam w drugim poście.
4. Zmieniasz kolory.
5. Zapisujesz utworzony gradient: patrz punkt 3 w moim pierwszym poście.
6. Kopiujesz sobie ścieżkę do pliku z gradientem (pierwszy screen w moim drugim poście) i szukasz go wg tej ścieżki (domyślnie powinien być w folderze użytkownika)
« Ostatnia zmiana: 25.08.2012, 05:06:56 wysłane przez bea » Zapisane
adam09
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 23.08.2012, 13:14:59 »

Jasne,jak mogłem tak to przeoczyć.
Bardzo dziękuję za pomoc,a tak to pozwól się poprosić i napisz Tutorial ze wszystkimi szczegółami,bo napewno jest wiele osób które będą chciały spróbować swoich sił w tworzeniu gradientów.
Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję Uśmiech.

//bea: Nie trzeba było usuwać wszystkich screenów. Mogłeś chociaż zostawić linki...
« Ostatnia zmiana: 25.08.2012, 05:08:30 wysłane przez bea » Zapisane

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Tworzenie nowych gradientów i ich zapis.
Skocz do: