Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Tworzenie ramki ze "skórzanym" wypełnieniem i metalicznym obramowaniem :)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Tworzenie ramki ze "skórzanym" wypełnieniem i metalicznym obramowaniem :)  (Przeczytany 2584 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Agusiia
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 07.08.2012, 23:53:35 »

Hejka Wszystkim. Uśmiech
Chciałabym stworzyć taką ramkę jak w załączniku i zwracam się do Was o pomoc. Jak to zrobić?? Uśmiech

* Ramka.png (399.67 KB, 568x565 - wyświetlony 243 razy.)
« Ostatnia zmiana: 08.08.2012, 16:37:14 wysłane przez Agusiia » Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 08.08.2012, 08:56:15 »

Tworzysz zaznaczenie prostokątne o rozmiarach ramki. W opcjach narzędzia musisz mieć zaznaczone "Zaokrąglanie rogów" z odpowiednio dobranym promieniem. Następnie wypełniasz zaznaczenie odpowiednim gradientem liniowym lub dwuliniowym, zmniejszasz (Zaznaczenie -> Zmniejsz) o tyle pikseli, ile ma wynosić grubość ramki i klikasz DELETE. Co do gradientu to możesz wybrać kolor pierwszoplanowy na drugoplanowy z kolorami: białym lub bardzo jasnym szarym i nieco ciemniejszym szarym, albo z gotowych gradientów np.: Brushed aluminium, Metallic Something, Flare Sizefac 101 czy Shadows 2. Jeśli wybrałaś gradient dwukolorowy, to ustawiasz na dwuliniowy i przeciągasz ukośnie od centrum do krawędzi zaznaczenia lub wybierasz Okresowość: Fala trójkątna i przeciągasz na krótszym odcinku.

Tworzenie zaznaczenia:

Sposób wypełniania gradientem i uzyskany tym sposobem gradient:

« Ostatnia zmiana: 08.08.2012, 11:05:54 wysłane przez bea » Zapisane
Agusiia
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 08.08.2012, 10:39:00 »

Szkoda, że obrazki się nie wczytują. Smutny
Mam jeszcze takie pytanko. Jeżeli nie wiem dokładnie jakiego rozmiaru potrzebuję to mam zrobić bardzo dużą tę ramkę, a później ją zmniejszyć dostosowując do moich potrzeb?? Czy nie stracę na jakości po czymś takim??

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 08.08.2012, 11:03:59 »

Obrazki przed chwilą jeszcze były. Zaraz wstawię gdzie indziej (już mnie ten hosting wkurza, rezygnuję z niego! Zły). I nie wiedziałam, że pytasz także o to "skórzane wypełnienie". Myślałam, że chodzi tylko o ramkę dookoła.
@Edit:
Obrazki poprawione. Ramkę możesz zrobić nieco większą i później przeskalować, ale jeśli będzie dużo większa, to trochę straci na jakości. Co do tego skórzanego wnętrza, to po prostu musisz sobie znaleźć gotową teksturę i wkleić.
Agusiia
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 08.08.2012, 11:47:32 »

A gdzie szukać takich tekstur? Uśmiech

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 08.08.2012, 13:02:34 »

Jest mnóstwo stron z teksturami. W dziale "Dodatki" powinny być jakieś linki. Możesz też wpisać w Google free textures i poszukać sobie takich stron, albo wpisać w Google Images: leather texture aby znaleźć tą konkretną teksturę bezpośrednio.
Agusiia
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 08.08.2012, 13:41:22 »

Wielkie dzięki, coś tam znalazłam. Uśmiech

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Tworzenie ramki ze "skórzanym" wypełnieniem i metalicznym obramowaniem :)
Skocz do: