Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Wyśrodkowanie/kadrowanie obrazu po użyciu filtra "Zaokrąglone rogi"
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Wyśrodkowanie/kadrowanie obrazu po użyciu filtra "Zaokrąglone rogi"  (Przeczytany 3125 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dywanek
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Dywanek

« : 17.07.2012, 19:17:33 »

Używam tej wtyczki wbudowanej w GIMPa. Mimo prostoty nie wiem jak sobie poradzić z tą kapryśną wtyczką. Już tłumaczę o co chodzi. Przy standardowych ustawieniach wszystko jest w porządku. Jednak mam problem tego typu:

http://i.imgur.com/tEfKw.jpg

Jak zrobić aby odległość, którą zaznaczyłem grubą czerwoną linią była taka sama? Niby to nie ma wpływu ale jak używam na stronie trybu wycentruj widać, że obrazek jest ustawiony trochę krzywo.
« Ostatnia zmiana: 10.01.2013, 23:08:16 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 17.07.2012, 19:25:51 »

Wydaje mi się, że nierówna odległość to tylko złudzenie, ponieważ po prawej stronie jest ona mierzona od granicy cienia, który jest półprzezroczysty i ostatnie kolorowe piksele po prawie są prawie niewidoczne, co sprawia, że odległość wydaje się większa
BTW mógłbyś podać nazwę tego filtra? Czegoś takiego jak "Obramowanie" jakoś nie mogę znaleźć, a efekt wygląda jak po użyciu filtra "Zaokrąglone rogi".
Dywanek
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Dywanek

« Odpowiedz #2 : 17.07.2012, 19:33:35 »

Już sam nie wiem czy jest to złudzenie czy po prostu coś mi nie gra. Używam GIMP 2.8 i to jest w Filtry->Dekoracja->Zaokrąglone rogi... później jest możliwość dodania cienia.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 17.07.2012, 19:35:47 »

Jeśli nie masz pewności, to przed zapisem użyj opcji: Obraz -> Automatyczne przycięcie obrazu.
« Ostatnia zmiana: 17.07.2012, 19:52:41 wysłane przez bea » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Wyśrodkowanie/kadrowanie obrazu po użyciu filtra "Zaokrąglone rogi"
Skocz do: