Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [roz] Jaki wybrać format grafiki do strony internetowej
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [roz] Jaki wybrać format grafiki do strony internetowej  (Przeczytany 5953 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dywanek
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Dywanek

« : 17.07.2012, 13:25:33 »

Witajcie! Prowadzę serwis internetowy na, który znajduję się dość dużo obrazków. Jak wiadomo hostingi nie są tanie a ilość pamięci ograniczona chciałbym pójść na kompromis jeżeli chodzi o jakość obrazka z jego wagą. Nie wiem w jakim formacie lepiej renderować obrazki w jpg czy png? Wiele czytałem na ten temat i jest masa opinii. Robiłem różnego rodzaju testy i png zawsze był cięży. Być może ty drogi użytkowniku pokażesz mi jakich najlepiej używać ustawień aby obrazek był dobrej jakości i mało zajmował?
« Ostatnia zmiana: 19.07.2012, 10:57:28 wysłane przez Dywanek » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 17.07.2012, 13:34:54 »

JPG waży mniej, ale z czasem traci na jakości. Możesz podczas zapisu PNG użyć kompresji. Nie wiem czy w GIMP ta kompresja jest idealna. Być może w innym programie da się osiągnąć jeszcze mniejszy rozmiar z zachowaniem dość dobrej jakości.
Dywanek
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Dywanek

« Odpowiedz #2 : 17.07.2012, 13:38:25 »

Mogę prosić jak ustawić kompresję? Dla pliku png zawsze używałem 4 na 9. Nie wiem czy to dobry sposób a w jpg 85-90. Używam GIMP 2.8.
ghoot
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: ghoot@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 17.07.2012, 13:44:49 »

W pliku PNG stosowana jest kompresja bezstratna, to znaczy nawet przy maksymalnej kompresji nie prowadzi ona do utraty jakości.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 17.07.2012, 13:48:01 »

4 na 9? Chyba 4 lub 9? Tego Ci nie doradzę, bo zależy to również od samego obrazka. Po prostu musisz sprawdzić różne stopnie kompresji dla danego obrazka i wybrać ten, który daje zadowalającą jakość przy akceptowalnym rozmiarze. Najlepiej zacząć gdzieś tak od 6. Wtedy będziesz mieć jakiś punkt odniesienia.
PS
ghoot - niestety nie masz racji. Widać różnicę między maksymalną kompresją, a jej brakiem. Przynajmniej na niektórych obrazach, ale z pewnością te różnice są mniejsze, niż w przypadku kompresji JPG.
Dywanek
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Dywanek

« Odpowiedz #5 : 17.07.2012, 13:56:56 »

1 Obrazek JPG zapisany w jakości 90 na 100. Wielkość obrazka 70'900 byte
http://i.imgur.com/FHQ3h.jpg

2 Obrazek PNG zapisany w komresji 6 na 9. Wielkość obrazka 226'965 byte
http://i.imgur.com/CrkTI.png

Jak widać różnica w kilobajtach jest duża i na pojedynczym obrazku wynosi ona: 156'065 byte
Nie wiem tylko jak z jakością? Dla mnie jest bardzo zbliżona i to nawet na korzyść JPG. Co wy uważacie?
ghoot
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

JID: ghoot@jabber.org
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 17.07.2012, 13:59:50 »

kłóciłbym się:
PNG (ang. Portable Network Graphics) – rastrowy format plików graficznych oraz system bezstratnej kompresji danych graficznych.
żródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/PNG
Kompresja bezstratna (ang. lossless compression) – ogólna nazwa metod kompresji informacji do postaci zawierającej zmniejszoną liczbę bitów, pod warunkiem że metoda ta gwarantuje możliwość odtworzenia informacji z postaci skompresowanej do identycznej postaci pierwotnej.
żródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kompresja_bezstratna
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 17.07.2012, 14:15:38 »

Pamiętam, że kiedyś kompresowałam jakiś obraz png i wyglądał po tej kompresji gorzej, ale wobec tego nie będę się kłócić, a sprawdzać w tej chwili nie mam czasu...
@Edit
Sprawdziłam sobie tą kompresję na obrazku z dużą ilością kolorów i przejść tonalnych. Faktycznie nie widać różnicy, więc musiało mi się coś pokiełbasić. W takim razie zwracam honor. Można śmiało wybrać największy stopień kompresji.
« Ostatnia zmiana: 17.07.2012, 16:24:11 wysłane przez bea » Zapisane
Dywanek
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Dywanek

« Odpowiedz #8 : 17.07.2012, 18:40:36 »

Dziękuję za pomoc. Wydaje mi się, że wybiorę JPG za bardzo różnicy w jakości nie widać a waga jest mniejsza. Jak jest z kompresją w PNG 0 to najwyższa a 9 to najniższa?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 17.07.2012, 18:44:42 »

Przy zapisie do PNG 0 to brak kompresji, a 9 to największa. JPG traci na jakości z czasem, czyli po każdym kolejnym zapisie. Poza tym zależy jeszcze od stopnia kompresji. Jeśli przy kompresji JPG wybrałeś 90% to rzeczywiście nie będzie wielkiej różnicy. Osobiście wolałabym zapisać do PNG z największą kompresją niż do JPG z mniejszą.
« Ostatnia zmiana: 20.07.2012, 19:08:33 wysłane przez bea » Zapisane
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 17.07.2012, 19:05:38 »

Zainstaluj wtyczkę save-for-web i będziesz miał podgląd i wagę pliku bezpośrednio w czasie zapisu.Wtyczka zapisuje w .jpg,.png,.gif.Plug-ins w załączniku.

http://i.minus.com/iGuA57YNDuOD.png

* save-for-web.zip (38.33 KB - pobrany 122 razy.)

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [roz] Jaki wybrać format grafiki do strony internetowej
Skocz do: