Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Napis - wstawianie, edycja, usuwanie  (Przeczytany 10526 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sebo13t
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

sebo13t

« : 25.06.2012, 18:07:33 »

Witam. Potrzebuje pomocy. W ten brazek w załączniku musze wstawić napisz QuardlivieMT2 . Moze ma ktos jakiś pomysł ? Może ktos to zrobi za mnie b ja noga z gimpa ? ;]

* dgafgdjhgjkgbs.jpg (228.4 KB, 1024x768 - wyświetlony 773 razy.)
« Ostatnia zmiana: 16.07.2012, 19:11:39 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 25.06.2012, 18:15:26 »

Otwierasz obrazek w Gimpie, wybierasz z przybornika narzędzie czcionka Narzędzia tekstowe, ustawiasz wielkość, kolor, rodzaj czcionki i piszesz. Bardzo prosta sprawa. A jak chcesz, żeby ktoś to zrobił za Ciebie, to musisz napisać w dziale Prośby i podać nazwę, wielkość i kolor czcionki oraz w którym dokładnie miejscu obrazka ma się ten napis znajdować. Ew. opisać jakieś efekty dodatkowe, jeśli sobie takowych życzysz.
lucjusz
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lucjusz

« Odpowiedz #2 : 30.06.2012, 20:54:44 »

WITAM TEŻ MAM PYTANIE O NAPISY TYLKO ODWROTNIE JAK USUNĄĆ NAPIS KTÓRY BŁĘDNIE WPROWADZIŁIM I OCZYWIŚCIE ZATWIERDZIŁEM.pOZDRAWIAM LUCJUSZ Smutny
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 30.06.2012, 22:16:47 »

Możesz usunąć całą warstwę tekstową (zaznaczasz ją w oknie warstw i klikasz w ikonę kosza u dołu okienka) albo ją edytować. Aby edytować klikasz na nią po wybraniu narzędzia tekstowego, zaznaczasz tekst i zmieniasz np. wielkość lub kolor czcionki, czy co tam potrzebujesz.
lucjusz
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lucjusz

« Odpowiedz #4 : 01.07.2012, 07:03:59 »

Możesz usunąć całą warstwę tekstową (zaznaczasz ją w oknie warstw i klikasz w ikonę kosza u dołu okienka) albo ją edytować. Aby edytować klikasz na nią po wybraniu narzędzia tekstowego, zaznaczasz tekst i zmieniasz np. wielkość lub kolor czcionki, czy co tam potrzebujesz.
Witam raz jeszcze jestem początkującym GIMP-owcem i nie wszystko mi wychodzi.Ja potrzebuję zmienić napis na zdjęciu który sam naniosłem.Wciskam literkę A tworzę ramkę na napisie ale nie mogę tego wymazać jak piszę natym to powstaje drugi nakładajacy się napis.Jeśli chodzi o warstwę to klikam na pasku zadań warstwa i co dalej bo tam jest wiele opcji z których nie umiem korzystać.Pozdrawiam i będę prubował ale o radę proszę.Lucjusz
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 01.07.2012, 08:01:59 »

Przede wszystkim otwórz sobie okno warstw (Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Warstwy) i sprawdź, czy tekst jest na osobnej warstwie. Napis można edytować tylko wtedy, gdy jest na osobnej warstwie tekstowej. Jeśli masz tylko jedną warstwę, to napis można usunąć już tylko za pomocą narzędzia klonowanie Klonowanie lub ew. pluginu Resynthesizer. Z tego co piszesz, prawdopodobnie nie masz już osobnej warstwy tekstowej, ponieważ po dodaniu napisu połączyłeś warstwy lub spłaszczyłeś obraz i/lub zapisałeś go w formacie innym niż xcf.
lucjusz
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lucjusz

« Odpowiedz #6 : 01.07.2012, 08:17:36 »

Dzięki zapisałem całość po wyeksportowaniu w formacie jpg.Będe próbował i podzielę się wynikami.Pozdrawiam Lucjusz
lucjusz
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lucjusz

« Odpowiedz #7 : 01.07.2012, 11:00:03 »

Rany udało się mi wgrać tego rezi i działa niewiarygodne teraz będę się uczył dalej.A tak nawiasem mówiąc do pomocnej dłoni kiedyś w dawnych czasach był taki program dla młodzszej młodzieży w tv jeszcze czarnobiały "niewidzialna ręka" a hasło brzmiało niewidzialna ręka to także ty . Chodziło o pomoc staruszkom itp.oczywiście nikt nie wiedział kto pomaga zostawiano tylko taką ichnią "wizytówkę odbita czarną dłoń.Tak że pozdrawiam cię pomocna dłoń vel niewidzialną rękę i będe w kontakcie .Lucjusz
lucjusz
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lucjusz

« Odpowiedz #8 : 02.07.2012, 07:09:57 »

Witam niestety  przy uzyciu aplikacji res... wystepuje bąd górnego lewego rogu .W programie jest taki plik który ma temu zapobiec ale jest to plik tekstowy i nie wiem z czym to się je http://registry.gimp.org/files/smart-remove.scm.Próbowałem iść za radą kolegów z innych wątków ale nic z tego .Pozdrawiam Lucjusz
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 02.07.2012, 07:33:11 »

Szczerze mówiąc nigdy nie używałam tego pluginu i niezbyt się orientuję w jego instalacji. W każdym razie plik smart-remove.scm jest skryptem, więc należy go wrzucić do folderu scripts (C:\Users\nazwa_użytkownika\.gimp-2.8\scripts). Tu masz poradnik, gdzie wszystko jest przejrzyście opisane: http://zbyma.gimpuj.info/Resynthesizer-%20reaktywacja_inteligentne_usuwanie_obiektow_tworzenie_tekstur.pdf
lucjusz
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lucjusz

« Odpowiedz #10 : 02.07.2012, 08:05:41 »

Dzięki ja właśnie korzystam z tego poradnika i ten plik który podałem tam radzą aby wpisać tylko że to plik tekstowy ale spróbuję .Dzięki
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 02.07.2012, 08:51:04 »

Nie rozumiem. Co i gdzie wpisać? Przecież plik ma rozszerzenie scm a nie txt. Trzeba go tylko wkleić do odpowiedniego folderu. Oczywiście można ten skrypt edytować w notatniku, ale nie zauważyłam, żeby w poradniku było coś na ten temat, chociaż nie chciało mi się go jakoś dokładnie studiować.
lucjusz
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lucjusz

« Odpowiedz #12 : 02.07.2012, 09:00:21 »

No już mam skorzystałem z rady uczestnika POGO który miał wtyczkę która niwelowała błąd.Dziękuję i pozdrawiam
lucjusz
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lucjusz

« Odpowiedz #13 : 02.07.2012, 09:31:26 »

Nie rozumiem. Co i gdzie wpisać? Przecież plik ma rozszerzenie scm a nie txt. Trzeba go tylko wkleić do odpowiedniego folderu. Oczywiście można ten skrypt edytować w notatniku, ale nie zauważyłam, żeby w poradniku było coś na ten temat, chociaż nie chciało mi się go jakoś dokładnie studiować.
Teraz trzeba ściągnąć tylko dla Windows http://registry.gimp.org/files/smart-remove.scm , następnie klikamy
PPM i Zapisz jako np. na Pulpicie (potem przeniesiemy go do folderu skryptów
To właśnie ten plik jak na niego kliknąłem  to otwiera się tekst przynajmnie ja tak mam ale jak pisałem poprzednio od pogo ściągnąłem i działa.Pozdrawiam
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Napis - wstawianie, edycja, usuwanie
Skocz do: