Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Zawinięcie napisu wokół kuli.  (Przeczytany 14642 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
hanskloops
Gość
« : 02.06.2012, 14:05:43 »

Witam.
Trafiłem tutaj szukając odpowiedzi jak w GIMPIE zrobić logo na forum o nawigacjach GPS, moje doświadczenie z grafiką komputerową jest praktycznie żadne, tak samo z programem GIMP. Potrafię zrobić tylko proste rzeczy w tym programie, nie potrafię za to stworzyć profesjonalnego loga na forum. Przy swoich zdolnościach raczej tego sam nie zrobię, a kompletnie nie mam czasu żeby się uczyć robienia grafik tylko do tego jednego celu.

W sumie sprawa jest prosta, mam fotkę globu wokół którego chciałbym zawinąć napis Forum GPS-360.pl, niestety nie potrafię zawinąć sam tego napisu. Wgląd na logo które sam wykonałem w moim podpisie na forum.

Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuję.
« Ostatnia zmiana: 07.06.2012, 19:52:31 wysłane przez hanskloops » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 02.06.2012, 17:09:01 »

Przy swoich zdolnościach raczej tego sam nie zrobię, a kompletnie nie mam czasu żeby się uczyć robienia grafik tylko do tego jednego celu.
Czyli chcesz, aby ktoś zrobił to za Ciebie?
Cloud
√ ι ק

Reputacja: 17 Offline Offline

Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 02.06.2012, 18:05:26 »

Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi, ale w GIMP-ie 2.6 masz tak plik->utwórz->logo->napis na okręgu. Powinno pomóc, chyba, że to nie to.

Już nie przyjmuję zleceń wszelakich Skwaszony
ghoot
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: ghoot@jabber.org
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 02.06.2012, 18:38:30 »

Jeśli chcesz, żeby napis otaczał globus naokoło w przestrzeni (takie 3D w 2D) to użyj tekst za ścieżką, gdzieś już na pewno ktoś piał, jak tego używać.
hanskloops
Gość
« Odpowiedz #4 : 06.06.2012, 00:15:51 »

Jeśli chcesz, żeby napis otaczał globus naokoło w przestrzeni (takie 3D w 2D) to użyj tekst za ścieżką, gdzieś już na pewno ktoś piał, jak tego używać.

Tak, dokładnie o to chodzi...ale niestety nie znajduję takiej opcji w GIMPIE.

Pytanko do znawców, jaki jest koszt zlecenia wykonania takiego logo, noszę się z zamiarem zlecenia wykonania jakiemuś dobremu grafikowi (będzie szybciej niż ja się tego nauczę)
Danyeru
Użytkownik

Reputacja: 24 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

Honorowy Dawca Krwi

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 06.06.2012, 10:18:20 »

Tekst za ścieżką

I zapłoną piekielnym ogniem Wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatność na buffer overflowy ogromna.
I zaprzestaną działania Wasze routery, a Wasze niewiasty nosić będą pakiety w kubłach, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.

Cytat: Terrqge
to przez INSEKT'a Danyeru jest taki straszny
hanskloops
Gość
« Odpowiedz #6 : 06.06.2012, 12:49:32 »

jednak nie o to mi chodzi, spójrz na logo na moim forum: gps-360.pl, chodzi o o zawiniecie boków napisu - tak żeby literki gp i pl wychodziły z za tego globu, efekt - napis obraca się wokół globu. Na tą chwilę potrafi zrobić efekt tego globu na przeźroczystym tle w GIMPIE, a napis na tym globie robię już w PhotoScape, niestety nie wiem jak zrobić taki napis w GIMPIE i jeszcze go zawinąć wokół tego globu. Mam gołego GIMPA 2.8 bez żadnych dodatków i nawet nie wiem co mam ściągnąć żeby udało się robić takie napisy. Gdyby komuś się chciało wypunktować, jak to zrobić byłbym niezmiernie wdzięczny. Jeżeli nic z tego to w końcu komuś to zlecę.

pozdrawiam GIMP-owców

ps. Chciałbym spytać o modyfikację do SMF którą macie tutaj na forum GIMPA, tą która dodaje w profilu pola - nazwę wyszukiwarki i systemu komputerowego.
« Ostatnia zmiana: 06.06.2012, 13:21:06 wysłane przez hanskloops » Zapisane
ghoot
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: ghoot@jabber.org
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 06.06.2012, 16:42:06 »

Spróbuj znaleźć efekt, który chcesz osiągnąć na zdjęciu. Wtedy będziesz mógł liczyć na precyzyjne odpowiedzi, a nie zgadywanki.
klecior
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 06.06.2012, 18:50:13 »

Zdaje mi się iż on po prostu chce logo zrobione z obrazka ziemi otoczonego przez coś w stylu pierścienia Saturna zrobionego z tekstu.
hanskloops
Gość
« Odpowiedz #9 : 06.06.2012, 20:07:17 »

Zdaje mi się iż on po prostu chce logo zrobione z obrazka ziemi otoczonego przez coś w stylu pierścienia Saturna zrobionego z tekstu.

klecior -> starzał w dziesiątkę, właśnie kombinuję z napisem -> jak go zawinąć wokół tego globu Mrugnięcie
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 07.06.2012, 08:06:27 »

Tekst za ścieżką + perspektywa Narzędzie perspektywy lub filtr wyginanie, ew. specjalny skrypt do wyginania napisu wg ścieżki.  Była już o tym mowa w Pomocnej dłoni: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,55480.0.html i w Prośbach o tutoriale: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,55212.msg261103.html#msg261103.
Jest też inny sposób: Filtry -> Odwzorowania -> Odwzorowanie obiektu: Sfera.
Efekt:

« Ostatnia zmiana: 07.06.2012, 20:03:16 wysłane przez bea » Zapisane
hanskloops
Gość
« Odpowiedz #11 : 07.06.2012, 20:00:11 »

bea - dziękuję, właśnie o taki efekt mi chodzi...w nocy troszke kombinowałem i zmieniłem koncepcję tego logo. Nie wykluczona jest zmiana, gdyby mi się jednak udało zrobić taki satysfakcjonujący mnie napis wokół globu.

Jeszcze raz dziękuję i może komuś by się chciało porobić jakieś wariacje logo na forum o nawigacjach, motyw przewodni to kula ziemska z napisem wokoło i z lewej lub prawej strony u góry orbitująca satelita. Sam już coś takiego zrobiłem na wzór ale nie gra mi jeszcze czcionka i sam napis.

ps. dodałem do mojej galerii, dwie próby stworzenia logo GPS.
gregorali
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

gregorali

« Odpowiedz #12 : 24.11.2012, 11:37:41 »

Witam
Próbuję uzyskać dokładnie taki sam efekt jak wykonany przez bea męczę się już dość długo przeczytałem wskazane posty i nie potrafię uzyskać takiego efektu. Opcja Filtry Odwzorowania Odwzorowania obiektu : Sfera daje mi jakieś nieczytelne/zniekształcone obiekty.
Zapewne należy tekst przed odwzorowaniem zamienić na "coś" ale czy na pewno?
Proszę o wyjaśnienie.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 24.11.2012, 11:48:37 »

Nic nie trzeba zamieniać. Wpisujesz tekst i na warstwie tekstowej stosujesz filtr Odwzorowanie obiektu. W opcjach filtra musisz zaznaczyć przezroczyste tło i odpowiednio ustawić Ułożenie. Musisz też przed odwzorowaniem dopasować wymiary warstwy do obrazu, a sam obraz musi być odpowiednio większy. Napis powinien być po środku obrazu.
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Zawinięcie napisu wokół kuli.
Skocz do: