Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ]Wyciągnięcie wektorów ze ścieżek  (Przeczytany 6768 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
noSound87
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

noSound87

« : 30.05.2012, 15:38:13 »

Witam serdecznie,

utworzyłem ten wątek, ponieważ nigdzie nie znalazłem informacji na temat tego problemu.
Otóż wygenerowałem sobie logo w GIMP-ie ( Kolejno: Plik>Utwórz>Logo>Lśniące ).
Posiadam zapisane je w formacie .png oraz w formacie domyślnym .xcf

Mój problem polega na tym, iż pewna firma drukarska, która miałaby wykonać z utworzonego wcześniej loga naklejki i grafikę "sitodruk" na plastikowe plakietki, poinformowała mnie iż taką grafikę nie przyjmą (wysłałem im .png) i potrzebują mieć grafikę przygotowaną na "wektorową" (np. w Corelu)

I teraz pytanie...czy jest możliwość aby wyciągnąć wektory ze ścieżek z takiego loga w GIMP-ie?
Pytam, bo takie wygenerowane Logo przez GIMP-a jest złożone z kilku masek, dlatego nie wiem czy da się w ogóle z tego wyciągnąć wektory Smutny

Z góry dziękuję za pomoc w temacie
« Ostatnia zmiana: 03.06.2012, 21:51:28 wysłane przez noSound87 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 31.05.2012, 21:08:06 »

Najnowsza wersja GIMP niby ma opcję wektoryzacji podczas zapisu do PDF, ale efekt nie jest rewelacyjny. Przy dużym powiększeniu kontury jednak robią się postrzępione, chociaż pikseloza jest na pewno mniejsza. Poza tym nie wiem, w czym chcesz te wektory "wyciągać". W Corelu? W Inkscape? Jeśli w tym ostatnim, to napisałeś w złym dziale.
noSound87
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

noSound87

« Odpowiedz #2 : 02.06.2012, 06:00:40 »

Poza tym nie wiem, w czym chcesz te wektory "wyciągać". W Corelu? W Inkscape? Jeśli w tym ostatnim, to napisałeś w złym dziale.
Jak widać, nie napisałem nic o w/w programach...tylko o Gimpie.
Dziękuję za pomoc, temat do zamknięcia.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 02.06.2012, 06:50:47 »

Gimp nie jest programem do grafiki wektorowej, dlatego pytałam, czy chcesz tą wektoryzację przeprowadzić np. w Inkscape.
« Ostatnia zmiana: 04.06.2012, 00:55:17 wysłane przez bea » Zapisane
noSound87
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

noSound87

« Odpowiedz #4 : 03.06.2012, 13:30:19 »

Gimp nie jest programem do grafiki wektorowej, dlatego pytałam, czy chcesz tą wektoryzację przeprowadzić np. w Inkscape.
Szanuję Twoją wypowiedź ale w dalszym ciągu nie o to chodzi... .
Domyślam się, że GIMP nie jest do grafiki wektorowej...utworzyłem specyficzny temat z zapytaniem odnośnie możliwości wyciągnięcia wek. ze ścieżek ponieważ nie pracuje na co dzień w GIMP-ie i pomyślałem, że może jest jakiś "kruczek" w tym edytorze... . To, że mogę zrobić to w Corelu czy Inkscape nie jest dla mnie nowością, dlatego pytałem typowo o GIMP-a ...i w dobrym dziale. Wystarczyło napisań "nie, nie można" i byłoby wszystko jasne.

Dziękuje. Pozdrawiam (temat serio do zamknięcia lub usunięcia)
Myrevin
Gość
« Odpowiedz #5 : 03.06.2012, 15:53:48 »

Kompletnie na marginesie, zmieniłbym czym prędzej drukarnie, która nie potrafi nic zrobić z tak popularnym formatem jak png. Zrozumiałbym bym jeszcze wymagania co do rozdzielczości czy palety kolorów(też w dzisiejszych czasach problem kolorów odchodzi w zapomnienie), wymóg grafiki wektorowej to kaprys lub efekt zacofania albo zwykle wygodnictwo i olewanie klienta.

« Ostatnia zmiana: 03.06.2012, 16:30:26 wysłane przez bea » Zapisane
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 03.06.2012, 18:21:52 »

Zapisz w tiff,format ten jest akceptowany przez drukarnie tak samo jak pdf i eps.A jeśli chodzi o przekształcenie rastra w wektor to w gimpie tego nie zrobisz.Na pewno można to zrobić w Ai funkcja ta nazywa się live trace, Corel też to ma.Natomiast w Inkscape nie wiem bo nie używam.

Myrevin
Gość
« Odpowiedz #7 : 03.06.2012, 19:01:21 »

W Inkscape się importuje plik png i można zapisać jako svg.. oczywiście wiadomo że jakość będzie bez zmian.
Cloud
√ ι ק

Reputacja: 17 Offline Offline

Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 03.06.2012, 19:09:12 »

W Inkscape jest również wektoryzacja bitmapy. Trzeba bawić się ustawieniami, żeby wyszło w miarę porządnie.

Już nie przyjmuję zleceń wszelakich Skwaszony
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Wyciągnięcie wektorów ze ścieżek
Skocz do: