Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak zamienić rysunek na maskę zaznaczenia.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak zamienić rysunek na maskę zaznaczenia.  (Przeczytany 3551 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mmamar
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

mmamar

« : 25.05.2012, 08:48:52 »

Mam taki rysunek zrobiony z fotografii. Chciałbym go zamienić na maskę zaznaczenia, inaczej mówiąc po nałożeniu takiej maski na fotografię fragmenty pod czernią pozostałyby bez zmian  a  pod ciemno szarym byłyby delikatnie modyfikowane. Rysunek zrobiony jest ze zdjęcia które będę zmieniać  czyli jakby automaska. Tylko jak to zrobić. Proszę o odpowiedź szczegółową, bez skrótów charakterystycznych dla osób, dla których wszystko jest oczywiste.

* Kop praw czarn65.jpg (632.08 KB, 4000x3000 - wyświetlony 392 razy.)
« Ostatnia zmiana: 03.06.2012, 01:04:56 wysłane przez bea » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 25.05.2012, 11:06:45 »

Maska działa tak, że to co jest czarne, staje się przezroczyste, a to co białe pozostaje niezmienione. Kolor szary sprawi, że fragmenty zdjęcia pod tą maską będą półprzezroczyste. Co do samego dodania maski, to w oknie warstw klikasz PPM na warstwę ze zdjęciem do którego chcesz dodać maskę i wybierasz: "Dodaj maskę warstwy". Po dodaniu maski klikasz na nią w oknie warstw i wklejasz skopiowany wcześniej rysunek. Na koniec zakotwiczasz klikając ikonę kotwicy u dołu okna.
mmamar
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

mmamar

« Odpowiedz #2 : 25.05.2012, 21:05:15 »

Zadziałało średnio, na początek nie wiedziałem jaką formę dodawania maski (chyba z ośmiu)zastosować potem  gdy zamieniłem maskę na zaznaczenie nie mogłem obserwować modyfikowanego zdjęcia, było przesłonięte szchownicą. Co do zdjęcia to chodzi mi o to aby w miejscu szarych smug na masce z układającego się materiału (maska zrobiona z przedstawionego rysunku) poprzez rozjaśnienie uzyskać również jaśniejsze smugi na czarnym tiszercie na zdjęciu pod maską bez zniszczenia delikatnego zróżnicowania pikseli.
Na rysunku maski widać, że te różnice są bardzo pokafelkowane, miejsca czarne na masce czyli twarz, tło i większa część tiszerta przy rozjaśnianiu mają pozostać bez zmian. Nie wiem więc czy dobrze ustawiłem barwy maski może powinno być odwrotnie czerń zamieniona na biały, szary na szary. Czy jest jakiś sposób na takie odwrócenie, inwersja kolorów, i odwrócenie wartości kanałów nie skutkują. Również odwracanie czerni na biel przez zaznaczanie wg. koloru jest nieprzyjemne tych czerni jest dużo.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 25.05.2012, 21:19:02 »

Niezbyt rozumiem ten wywód. Napisałam już jak działa maska. Ta szachownica to jest właśnie przezroczystość, więc nie może niczego przesłaniać. Jeśli wkleisz ten rysunek jako maskę warstwy, to obszary czarne staną się całkiem przezroczyste, a te szare będą półprzezroczyste. Jeśli najpierw odwrócisz kolory na swoim rysunku i obszary czarne staną się białe, to po wklejeniu takiej maski zdjęcie będzie widoczne w całości, a jedynie te szare obszary staną się częściowo przezroczyste. Jednym słowem maska służy uzyskaniu przezroczystości (pełnej lub częściowej) na wybranych obszarach zdjęcia - tak, jakby zostały wygumowane. Dlatego powinieneś zduplikować Duplikowanie warstwy warstwę ze zdjęciem i maskę zastosować na warstwie znajdującej się wyżej w stosie warstw. Obszary, których nie chcesz zmieniać muszą być na maskowanej warstwie przezroczyste. Aby dalej móc modyfikować zdjęcie, musisz się przełączyć z maski na warstwę (klikasz w oknie warstw). Wtedy możesz np. rozjaśniać obszary, które pozostały nieprzezroczyste.
Tu masz jeszcze poradnik na temat masek: http://zbyma.gimpuj.info/Zbyma_GIMP_Selekcje_Maski_v3.pdf
PS
Nie wiem, czy dobrze zgaduję, ale wydaje mi się, że efekt o który Ci chodzi prędzej osiągniesz dodając swój rysunek jako nową warstwę powyżej zdjęcia i zmieniając jej tryb np. na Przesiewanie albo Tylko jaśniejsze.
« Ostatnia zmiana: 25.05.2012, 21:41:30 wysłane przez bea » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak zamienić rysunek na maskę zaznaczenia.
Skocz do: