Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Usuwanie niejednolitego tła  (Przeczytany 12248 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
morutonog
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

morutonog

« : 16.05.2012, 14:57:46 »

Muszę z tego obrazka usunąć tło, zrobić żeby ten element był na BIAŁYm całkowicie białym albo przeźroczystym (dodam białą warstwę w gimpie jako tło) tle.

Ale nie wiem jak.
Próbowałem:
1.szybką maskę i pozaznaczać dokładnei w powiększeniu, potem odwrócić wyciąć
2.składowe - mikser kolorów, potem na biało zamalować to co chcę żeby zostało, kanały wyciąć dodać jako maskę warstwy
3. zaznaczenie wg koloru
4. różdżkę
5. ścieżki.

I za każdym razem jest tak, że musze się z tym obrazkiem bardzo męczyć, powiększać do 800% zaznaczać wg pikseli a i tak mimo ze na przeźroczystym tle wydaje się że jest dobrze, to potem jak dodaje białe tło to wyraźnie widać postrzępione brzydkie krawędzie, nierówne. Nie umiem tak dokładnei pozaznaczać żeby było ok, a musi byc wyraźnie.

Poza tym nawet jeżeli umiałbym tak dokładnei co do piksela zaznaczyć to trwa to ze 2 godziny ręce mi się trzęsą a mam do zrobienia takich obrazków z 50.

Czy jest jakiś sposób żeby zrobić to dobrze i szybciej ?

dzięki.
« Ostatnia zmiana: 03.07.2012, 01:59:48 wysłane przez bea » Zapisane
davlasq
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 16.05.2012, 15:50:20 »

Ręczne wycinanie jest niestety jedynym sposobem. Jest to pracochłonne, ale trzeba to po prostu wyćwiczyć.

Projektujesz strony i chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób są one realizowane? Zapraszam na mojego bloga o webdevie i nie tylko!
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 16.05.2012, 15:57:22 »

Ten obrazek wydaje się całkiem łatwy do wycięcia. Czy to jest oryginalny rozmiar? Jeśli nie, to zapodaj w oryginalnym i spróbuję Ci wyciąć.
morutonog
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

morutonog

« Odpowiedz #3 : 16.05.2012, 16:05:15 »

Ten obrazek wydaje się całkiem łatwy do wycięcia. Czy to jest oryginalny rozmiar? Jeśli nie, to zapodaj w oryginalnym i spróbuję Ci wyciąć.
Dziękuję.
To nie jest oryginalny, oryginalny ma gdzieś 3000x 2000.
Poza tym, chodziło mi przede wszytskim o wzór, mam takich do wycięcia 50.

I bardziej chcę sie tego nauczyć niż żeby ktoś robił to za mnie.

Serio - ręcznie ? jak kurde zwariuje przy tym...

Jest jakieś narzędzie które przy powiększeniu 1800% samo przyciąga się do pikseli ? jak normalnie ciągne ołówkiem to ręce mi się trzęsą i muszę poprawiać...
davlasq
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 16.05.2012, 16:17:28 »

Jest jakieś narzędzie które przy powiększeniu 1800% samo przyciąga się do pikseli ? jak normalnie ciągne ołówkiem to ręce mi się trzęsą i muszę poprawiać...
W PSie tak, w GIMPie szczerze mówiąc nie wiem. Nie używaj ołówka, rób to ścieżkami albo za pomocą Ręcznego zaznaczania obszarów (tyko nie "ciągnij" tego ręcznie, tylko dodawaj punkt co kawałek).

Projektujesz strony i chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób są one realizowane? Zapraszam na mojego bloga o webdevie i nie tylko!
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 16.05.2012, 16:23:54 »

Ja bym tu zastosowała zwykłą maskę utworzoną m.in. przy pomocy Miksera kanałów, a fragmentami (tam gdzie jest mały kontrast) ścieżki.
morutonog
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

morutonog

« Odpowiedz #6 : 16.05.2012, 16:56:03 »

No właśnie, jak ścieżki... robiłem tak też z kanałami, ale te ścieżki jak dodaję to ponieważ jak widać ten element ma raz okrągłe rogi raz kwadratowe, to co mam, punkt ścieżki co piksel jeden dodawać ? w ogóle to skąd mam wiedzieć czy jadę już po cieniu ?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 16.05.2012, 17:26:44 »

Przecież ścieżki można sobie dowolnie wyginać. Tutaj masz poradnik: http://www.gimpuj.info/techniczne/sciezki-poradnik-t88.0.html
Namae
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Let's go!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 16.05.2012, 19:04:15 »

Hmm, ja bym zastosowała metodę "mieszaną".
Co większe obszary spróbuj wyciąć  Magiczna różdżka, a miejsca zaraz przy krawędziach obiektu- albo przy pomocy  Ścieżki, albo gumkując ręcznie(nie zapominaj oczywiście o włączeniu przezroczystości Warstwa->Przezroczystość-> Kanał Alfa
Myrevin
Gość
« Odpowiedz #9 : 16.05.2012, 19:10:29 »

http://www.youtube.com/watch?v=0veZZUvHsFU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=kvth8kKr2nQ

Ja prawie zawsze używam ścieżek, ale do skomplikowanych kształtów. Ścieżka zostaje nawet po zdjęciu zaznaczenia, no i można ją modyfikować. Ręka ci drży.. też mi się zdarza. Język Można zawsze zmniejszyć czułość myszy w ustawieniach systemowych. Przy takim powiększeniu to nie powinno mieć znaczenia.     
Ryychuu
Użytkownik

Reputacja: -1 Offline Offline

JID: thomsson@jid.dug.net.pl
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Ostatni ISOs

« Odpowiedz #10 : 16.05.2012, 19:23:44 »

Ten obrazek się prosi o wycinanie ścieżkami albo lassem  Lasso, a następnie o wygumkowanie otworów Mrugnięcie

Jeśli trzeba może pomóc przy Linuxach (coś może o tym wiedzieć)
Myrevin
Gość
« Odpowiedz #11 : 16.05.2012, 19:29:36 »

Ten obrazek się prosi o wycinanie ścieżkami albo lassem  Lasso, a następnie o wygumkowanie otworów Mrugnięcie

Bo to są proste kształty.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Usuwanie niejednolitego tła
Skocz do: