Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ]Gimp 2.8 i niedziałające pędzle  (Przeczytany 14547 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Nacjo
Użytkownik

Reputacja: -2 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 10.05.2012, 07:52:20 »

Witam serdecznie! xD jak dawno mnie tu nie było.

Taki problem mi się pojawił, mianowicie ściągnąłem sobie ostatnio od groma pędzli, wkleiłem jak należy i wszystkie działały poprawnie.
Następnie chciałem ściągnąć (w końcu) GAP, jednak przypadkiem kliknąłem na link od Gimpa 2.8, a jak to czasem bywa pierw klika się na download a potem dopiero patrzy na stronkę.
Kontynuując zainstalowałem już tę nową wersję i wszystkie pędzelki zniknęły, zostały same bazowe. Próbowałem coś z tym zrobić, wklejać na nowo ale nie działały, zwyczajnie nie zadziałały. Spróbowałem więc wkleić jakąś nową paczkę i także nie zadziałała. Z resztą wersja 2.8 jest jakaś ciut uboższa w foldery, tylko brushes i scripts ma w miejscu, gdzie wcześniej była lista mająca może dwa tuziny folderów. Czy w wersji 2.8 wkleja się to gdzie indziej?

Już ogarnąłem dzięki pomocy naszej Złotej Pomocnej Dłoni - Bei

Trzeba było wgrać wszystko do nowego folderu. NOWEGO
« Ostatnia zmiana: 16.05.2012, 16:16:43 wysłane przez Nacjo » Zapisane

molypse
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

JID: kiohin7
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 10.05.2012, 09:58:05 »

Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.
U mnie wszystkie pędzle nadal są na swoim miejscu.
Zobacz w ustawieniach -> foldery, gdzie GIMP trzyma pędzle. Bo może wklejasz je do folderu, z którego korzystał "stary" GIMP ;-D
Nacjo
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 15.05.2012, 22:06:24 »

Kombinowałem jak się dało, chciałem nawet wrócić do wersji 2.6, ale porównanie ich do siebie to jak porównywanie dwóch identycznych samochodów, z tym, że jeden ma ręczną a drugi automatyczną skrzynię biegów. Jak to sprawdzić? posprawdzałem foldery programu i nie widzę.

Gacko
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 15.05.2012, 23:13:16 »

Sęk polega na tym, że ten nowszy GIMP wywala Ci zasoby jakie miałeś ze starego i wrzuca tylko te na potrzeby nowego tj. 2.8. Wiele osób się na to skarżyło. Jeżeli zasoby przepadły to ewentualnie pogrzeb w koszu, jeżeli tam nie ma, to z zasobami jest kaplica. Musisz zgromadzić sobie od nowa.
Nacjo
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 16.05.2012, 05:19:48 »

Nie w tym sęk, moje zasoby są, nigdzie nie zniknęły. Mam nadal kopię zapasową, problem w tym, że gdy już wkleiłem stare pędzle do folderu "brushes" w nowym Gimpie to nie działały.

Próbowałem już wkleić do nowego Gimpa zupełnie nową paczkę i także nie działa.

EDIT: Zauważyłem, że sprawa nie tyczy się samych pędzli, nie działają mi także skrypty.
« Ostatnia zmiana: 16.05.2012, 07:00:27 wysłane przez Nacjo » Zapisane

Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

GIMP: 2.8
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 16.05.2012, 19:12:15 »

Próbowałem już wkleić do nowego Gimpa zupełnie nową paczkę i także nie działa.

Aby udzielić jakiejś pomocy, należy podać gdzie próbowano wkleić!!! tzn. do jakiego folderu
(najlepiej podać ścieżkę).
Pozdrawiam
Nacjo
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 16.05.2012, 20:38:13 »

Spoko, ale jakbyś nie zauważył, poradziłem już sobie i dodałem tag [ROZ]. Poza tym mówiłem, że wklejam do folderu z którego pędzelki pobierał stary gimp.

Kamiko
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : 17.05.2012, 13:42:54 »

Te [ROZ] służy też temu, by inni z podobnym problemem mogli użyć wątku do jego rozwiązania.

Zatem jak sobie poradziłeś?

Bo nie rozumiem za bardzo - sama mam stworzyć nowy folder a on go znajdzie? Nazwać go "new"?

A co z zapisanymi opcjami dla pędzli?

Bądź łaskaw to opisać bardziej szczegółowo :/
« Ostatnia zmiana: 17.05.2012, 14:17:02 wysłane przez Kamiko » Zapisane

"Dzisiaj ceni się to, co określa się jako wolność myślenia, ale ceni się ją nie dlatego, że jest wolną myślą, lecz dlatego, że jest wolnością od myślenia, dlatego, że jest wolną bezmyślnością (...)." CHESTERTON

"Some hold the undemonstrable dogma of the existence of God; some the equally undemonstrable dogma of the existence of the man next door." CHESTERTON
Nacjo
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 17.05.2012, 15:52:24 »

Zwyczajnie tworzysz sobie gdziekolwiek nowy folder, nazywasz go jakkolwiek i tam instalujesz. Wszelki problemy wynikają z (prawie) zupełnie innej konstrukcji gimpa 2.8 w stosunku do 2.6 i poprzednich. Po zainstalowaniu 2.8 w nowym folderze wszystkie problemy same się rozwiązały.

Kamiko
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : 18.05.2012, 01:50:13 »

Ale ja tak zrobiłam na samym początku - zainstalowałam 2.8 na zupełnie innym dysku niż wersję 2.6.

A on i tak mi usunął wersję 2.6. I tyle. Nie rozumiem więc nadal, co konkretnie mam teraz zrobić.

"Dzisiaj ceni się to, co określa się jako wolność myślenia, ale ceni się ją nie dlatego, że jest wolną myślą, lecz dlatego, że jest wolnością od myślenia, dlatego, że jest wolną bezmyślnością (...)." CHESTERTON

"Some hold the undemonstrable dogma of the existence of God; some the equally undemonstrable dogma of the existence of the man next door." CHESTERTON
Nacjo
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 18.05.2012, 06:58:13 »

Wersję 2.6 i tak usunął ale pozostawił jej stary folder, tam znajdują się wszystkie pobrane wcześniej materiały i stamtąd można je mechanicznie przenieść do folderów 2.8.
Dalej wszystko mi już grało, jeżeli nie zadziała to nie wiem co jeszcze poradzić z problemem ustawień pędzli, może miałaś to wgrane w innym pliku i innym folderze? jeżeli tak to zwyczajnie rzeba będzie i go przenieść.

Zbyma72age
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 18.05.2012, 20:20:47 »

Ale ja tak zrobiłam na samym początku - zainstalowałam 2.8 na zupełnie innym dysku niż wersję 2.6.

A on i tak mi usunął wersję 2.6. I tyle. Nie rozumiem więc nadal, co konkretnie mam teraz zrobić.

W wielu swoich poradnikach pisałem o zaleceniach Autorów GIMP-a:

GIMP przechowuje dane w katalogach (folderach), które mogą być używane do dostosowywania i jego rozszerzania.
Katalog uwidoczniony na samym początku listy (Preferencje) ma najwyższy priorytet. Jeśli skrypt lub wtyczka czy też np. pędzel o tej same nazwie istnieje w katalogach o niższej pozycji na liście, pierwszeństwo będzie miał umieszczony w katalogu zlokalizowanym wyżej na liście.

Standardowo GIMP ma dwa foldery dla wtyczek, script-fu, pędzli itd.
Domyślnie ścieżka wyszukiwania zawiera dwa Katalogi (foldery): katalog systemowy (globalny), w którym są umieszczane elementy instalowane wraz z GIMP, i katalog osobisty (użytkownika) (\.gimp-2.6), wewnątrz tego katalogu osobistego GIMP-a, powinniśmy umieszczać dodawane przez Nas elementy w odpowiednich katalogach.
Katalog systemowy nie powinien być stosowany do zapisu, i nie należy próbować zmieniać jego zawartości. !!!!!!!
[Przy usuwaniu poprzedniej wersji GIMP-a, katalog osobisty (\.gimp-2.6) nie jest usuwany i Nasze dodatkowo zainstalowane skrypty i wtyczki itd pozostają nienaruszone.]
W Preferencjach Możemy zdefiniować ścieżkę wyszukiwania, do stworzonego dodatkowego katalogu (np. Resynthesizer 1.0), w katalogu osobistym, za pomocą przycisków na górze okna dialogowego.

Myślę że powinno to zostać przez Admina uwypuklone w zaleceniach do bezwzględnego stosowania przy instalacji dodatkowych plug-in, script-fu, pędzli itd, wtedy znikną banalne pytania.

Pozdrawiam
Myrevin
Gość
« Odpowiedz #12 : 18.05.2012, 20:30:05 »

Można zainstalować wersję 2.6.* przenośną pod Windowsem 7 i cieszyć się obiema wersjami Gimpa.
Zbyma72age
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 18.05.2012, 20:43:12 »

Można zainstalować wersję 2.6.* przenośną pod Windowsem 7 i cieszyć się obiema wersjami Gimpa.

Oczywiście i stosuję to od dawna, ale przyznać trzeba iż należy pobierać pliki tylko z zaufanych źródeł do których zaliczam:
http://portableapps.com/apps/graphics_p ... p_portable
Partha (http://www.partha.com/) w wersjach GIMP 2.7.x
oraz wersja stabilna oczywiście http://www.gimp.org/downloads/
(korzystanie z wersji Portable jest wygodne do czasu wyczyszczenia kodu z większości błędów oraz że instalując poprawioną wersję portable nie nadpisuję folderu użytkownika wersji stabilnej \.gimp2.8 gdzie powinni wszyscy instalować swoje script-fu; pluginy, pędzle itp, natomiast nagminnie tego nie przestrzegają).

Pozdrawiam
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Gimp 2.8 i niedziałające pędzle
Skocz do: