Ale ja tak zrobiłam na samym początku - zainstalowałam 2.8 na zupełnie innym dysku niż wersję 2.6.
A on i tak mi usunął wersję 2.6. I tyle. Nie rozumiem więc nadal, co konkretnie mam teraz zrobić.
W wielu swoich poradnikach pisałem o zaleceniach Autorów GIMP-a:
GIMP przechowuje dane w katalogach (folderach), które mogą być używane do dostosowywania i jego rozszerzania.
Katalog uwidoczniony na samym początku listy (Preferencje) ma najwyższy priorytet. Jeśli skrypt lub wtyczka czy też np. pędzel o tej same nazwie istnieje w katalogach o niższej pozycji na liście, pierwszeństwo będzie miał umieszczony w katalogu zlokalizowanym wyżej na liście.
Standardowo GIMP ma dwa foldery dla wtyczek, script-fu, pędzli itd.
Domyślnie ścieżka wyszukiwania zawiera dwa Katalogi (foldery): katalog
systemowy (globalny), w którym są umieszczane elementy instalowane wraz z GIMP, i katalog osobisty (użytkownika) (
\.gimp-2.6), wewnątrz tego katalogu osobistego GIMP-a, powinniśmy umieszczać dodawane przez Nas elementy w odpowiednich katalogach.
Katalog systemowy nie powinien być stosowany do zapisu, i nie należy próbować zmieniać jego zawartości. !!!!!!!
[Przy usuwaniu poprzedniej wersji GIMP-a, katalog osobisty (
\.gimp-2.6) nie jest usuwany i Nasze dodatkowo zainstalowane skrypty i wtyczki itd pozostają nienaruszone.]
W Preferencjach Możemy zdefiniować ścieżkę wyszukiwania, do stworzonego
dodatkowego katalogu (np. Resynthesizer 1.0), w katalogu osobistym, za pomocą przycisków na górze okna dialogowego.
Myślę że powinno to zostać przez Admina uwypuklone w zaleceniach do bezwzględnego stosowania przy instalacji dodatkowych plug-in, script-fu, pędzli itd, wtedy znikną banalne pytania.
Pozdrawiam