Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] papier firmowy  (Przeczytany 10771 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Padi
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Padi

« : 08.05.2012, 15:19:31 »

Witam serdecznie,

Na wstępie powiem, że jeśli chodzi o GIMP'a to jestem raczej początkującym użytkownikiem. Szukałem po forach, nie tylko na tym, czy jest możliwość stworzenia papieru firmowego w programie GIMP z uwagi na to iż kiedyś już na nim pracowałem i podstawy programu mam opanowane a do tego głupi nie jestem więc z Waszą pomocą na pewno mi się uda stworzyć coś ciekawego:) Niestety żadnego tutorial'a ani tak na prawdę nic ciekawego nie znalazłem. Jedyną godną wzmianki informację znalazłem odnośnie wymiarów tj. 300x300px oraz przy formacie A4 216mm/303mm (a na takim formacie mi zależy)

Właśnie dlatego chciałem Was poprosić o wskazówki, rady i jakieś pomysły jak zrobić dobry kolorowy projekt z logiem. A z racji tego, że na forum nie ma takiego tematu może nawet ktoś pokusi się o napisanie tutka Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 10.05.2012, 10:40:58 wysłane przez Padi » Zapisane
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 08.05.2012, 18:05:07 »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, tutorial na umieszczenie loga na kartce?
Ryychuu
Użytkownik

Reputacja: -1 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: thomsson@jid.dug.net.pl
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Ostatni ISOs

« Odpowiedz #2 : 08.05.2012, 20:43:11 »

To niezbyt dobry temat na tutka chociaż może... mniejsza Uśmiech co chcesz konkretnie na tym papierze mieć? Czy chodzi ci o kartkę papieru z nadrukowanym półprzezroczystym logiem w kratkę czy może gładką kartkę papieru z logiem firmy w prawym dolnym rogu, czy co innego? Opisz co chcesz uzyskać, to pomożemy

Jeśli trzeba może pomóc przy Linuxach (coś może o tym wiedzieć)
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 09.05.2012, 04:24:37 »

Również nie bardzo wiem, jaki konkretnie efekt chcesz uzyskać. Może podaj jakiś przykład.
Padi
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Padi

« Odpowiedz #4 : 09.05.2012, 10:13:34 »

Chodzi mi o taki raczej profesjonalny papier firmowy.

Logo z nazwą firmy w górnej części strony a dane adresowe i informacje dotyczące firmy po prawej stronie i na dole kartki. Tu zamieszczam link z przykładem:

http://www.optimalprint.pl/edytuj-wzor-v3?current_design_id=FmUaP6x_Z79gfWCXF97JQC-6iOiB3nCcM3DIrqhIQ9Y&pageNr=1#id:FmUaP6x_Z79gfWCXF97JQC-6iOiB3nCcM3DIrqhIQ9Y+page:1

Wzór bardzo fajny tylko mi przydałoby się jeszcze umieścić dane firmy po prawej stronie na tym "marginesie" (nip, regon itp. itd.) oraz dodać logo obok nazwy firmy. Na takim właśnie projekcie mi zależy. Wstawienie samego loga na kartkę nie wymaga tutoriala ;p
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 09.05.2012, 10:18:33 »

I czego konkretnie nie potrafisz tu zrobić? Nie widzę tam nic skomplikowanego... Chyba, że chodzi Ci o pomysł na wzór?
Padi
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Padi

« Odpowiedz #6 : 09.05.2012, 10:58:22 »

Ten wzór jest super. Coś takiego chciałbym mieć. Na razie potrzebuję odpowiedzi na te pytanka:

1 - jak zrobić takie proste linie w pionie i poziomie i w odpowiednim kolorze pamiętając o odpowiednich odstępach i marginesach?
2 - jak wykonać taki papier firmowy, tak abym mógł na nim pisać później w Wordzie?
3 - jak zrobić taki papier firmowy, żeby tekst był idealnie rozmieszczony na kartce?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 09.05.2012, 11:27:29 »

ad.1 Odstępy najlepiej wyznaczyć sobie za pomocą prowadnic. Aby utworzyć paski robisz sobie zaznaczenie prostokątne i wypełniasz kolorem. W opcjach zaznaczenia możesz ustawić dokładne wymiary i położenie.
ad.2 Tu niestety nie odpowiem, bo nie używam Worda.
ad.3 Nie bardzo wiem co oznacza "idealnie rozmieszczony na kartce". W Gimpie po utworzeniu warstwy tekstowej możesz ją przesunąć w dowolne miejsce za pomocą narzędzia przesuwanie Przesuwanie.
Padi
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Padi

« Odpowiedz #8 : 09.05.2012, 11:44:06 »

ad.3 Nie bardzo wiem co oznacza "idealnie rozmieszczony na kartce". W Gimpie po utworzeniu warstwy tekstowej możesz ją przesunąć w dowolne miejsce za pomocą narzędzia przesuwanie Przesuwanie.

I to byłby według mnie błąd ponieważ ja chcę idealnie rozmieścić tekst względem kartki. Bo niestety pod lupą wyjdzie mi wtedy, że robiłem ten projekt nieprofesjonalnie tzn. w milimetrach mogą mi powychodzić błędy wtedy takie jak np. odstęp między tekstem umieszczonym na dole a krańcem kartki będzie wynosił 3,1234mm a na górze sytuacja będzie mogła się mieć następująco 3,4321mm. Chciałbym równiuteńko mieć rozmieszczony tekst względem kartki a nie tylko sobie tekst poprzesuwać na "oko".

Za ad.1 serdecznie dziękuję - właśnie tego mi brakowało!
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 09.05.2012, 11:57:21 »

Więc ustaw sobie prowadnice i wtedy przesuń tekst na wyznaczone za ich pomocą miejsce.
ghoot
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: ghoot@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 09.05.2012, 16:22:28 »

Jeśli chodzi o pisanie w Wordzie to możesz szukać pomocy na stronach microsoftu. Rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy, to wklejenie obrazka do worda po zakończeniu pisania i w jego opcjach ustawienie "pod tekstem". Jest to jednak niewygodne - trzeba by powtarzać na każdej stronie Smutny
Sprawdź jeszcze tu http://office.microsoft.com/pl-pl/word-help/tworzenie-nowego-szablonu-HA010030754.aspx
Aczkolwiek dawno używałem worda, więc...
Myrevin
Gość
« Odpowiedz #11 : 09.05.2012, 16:56:47 »

http://pytamy.pl/title,jak-zrobic-papier-firmowy-w-wordzie,poradnik.html?smclgnzlticaid=6e6b0
Padi
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Padi

« Odpowiedz #12 : 10.05.2012, 10:10:43 »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, okazały się bardzo pomocne.

Projekt wyszedł mi na prawdę bardzo fajny i oryginalny.

Pozdrawiam wszystkich!
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] papier firmowy
Skocz do: