Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Powtarzalność tła na www - widać łączenia
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Powtarzalność tła na www - widać łączenia  (Przeczytany 2585 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Szablos
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Szablos

« : 08.05.2012, 13:11:48 »

Witam gimpowiczów !
Mam taki mały problemik. Z pewnej tapety wziąłem mały elemencik na potrzeby strony www. Niestety widać łączenia a chciałbym żeby ich nie było widać ... Da się jakoś to zrobić ?? Poniżej grafiki o które mi chodzi, a w pierwszym obrazku widać te łączenia...

« Ostatnia zmiana: 09.05.2012, 17:12:42 wysłane przez Szablos » Zapisane
ghoot
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: ghoot@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 08.05.2012, 16:42:40 »

Najprościej filtry-> odwzorowania-> utwórz bezszwowo. Ale uwaga! Obrazek straci wtedy znacznie na jakości.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 09.05.2012, 04:44:15 »

Najprościej filtry-> odwzorowania-> utwórz bezszwowo...
Sprawdzałam wcześniej tę opcję, ale efekt jest beznadziejny i w tym przypadku nie ma sensu używać tego filtra.
 Możesz zwiększyć wysokość płótna, zduplikować Duplikowanie warstwy warstwę z fragmentem do powielenia i kopię przesunąć w dół, tak aby stykała się górną krawędzią z dołem oryginału. Następnie dopasować wymiary warstwy do obrazu, zablokować jej przezroczystość i poprawić łatką latka lub klonowaniem Klonowanie wzdłuż krawędzi, tak aby nie było widać łączenia. Poprawki stosujesz tylko na warstwie kopia. Na koniec usuwasz warstwę oryginalną i przycinasz obraz.
« Ostatnia zmiana: 09.05.2012, 22:35:10 wysłane przez bea » Zapisane
ghoot
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: ghoot@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 09.05.2012, 16:15:38 »

bea - ale ta grafika ma być (tak zrozumiałem) automatycznie powielanym tłem na www. Ten sposób na pewno wtedy zadziała?
Szablos
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Szablos

« Odpowiedz #4 : 09.05.2012, 17:09:47 »

Najprościej filtry-> odwzorowania-> utwórz bezszwowo. Ale uwaga! Obrazek straci wtedy znacznie na jakości.

Ten sposób już próbowałem od razu. Nie wiem jak to powiedzieć. Efekt ten wygląda jakby 2 warstwy były na siebie nałożone i zamiast tych linii co schodzą w dół to powstają nowe idące w górę i się krzyżują. Próbowałem jeszcze stemplem czy łatką (zapomniałem jak się to nazywa) ale były widoczne ślady, ale to jednak najprostsza droga. Będę musiał trochę posiedzieć by dojść do ideału...
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 10.05.2012, 04:40:47 »

Wg mnie te łączenia są słabo widoczne, jednak poprawiłam trochę klonowaniem. Na pewno jest nieco lepiej, ale nie wiem czy wystarczająco... Poprawiony element w załączniku.

* fu2w.png (94.01 KB, 500x48 - wyświetlony 285 razy.)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Powtarzalność tła na www - widać łączenia
Skocz do: