Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Tablet w gimp 2.7  (Przeczytany 2496 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
silverdrop
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 02.05.2012, 06:32:12 »

Od jakieś czasu (kilku dni) staram się malować nie w gimp 6.8 ale 7.5. Oczywiście nie jest tak stabilny jak starsza wersja ale myślę że w 2.8 to się zmieni Uśmiech Mam jednak jedną uwagę. Mam wrażenie że z trudniej się w nim maluje niż w starszej wersji (chodzi mi o malowanie zwykłym okrągłym pędzlem). Tablet bardziej zachowuje się jak by pracował w Photoshop. Zastanawiam się czy też macie takie odczucia. Jak ustawiacie dynamikę pędzla w nowej wersji? Proszę mnie nie traktować jako początkującą marudę. Moje prace nie są jeszcze genialne ale mam już jakieś doświadczenie.
ghoot
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: ghoot@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 02.05.2012, 08:27:02 »

Przede wszystkim 2.7 to wersja niestabilna (może nie być kompatybilna z twoim tabletem). Skoro masz nadzieje na zmiany w 2.8, to ściągnij RC. Jak pewnie zauważyłeś, najnowsza wersja oferuje kilka predefiniowanych dynamik, dynamikę całkowicie spersonalizowana lub brak dynamiki. Pomęcz się z tymi opcjami, jeśli masz tablet reagujący na np. siłę nacisku, kąt nachylenia, ustaw w opcjach zależności, np. grubość pędzla od nachylenia. Jeśli masz już jakieś doświadczenie nie powinieneś mieć z tym problemów.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeGIMPWątek: Tablet w gimp 2.7
Skocz do: