Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aDodatkiSzukamWątek: [ROZ] Lokalizacja czcionki Marlett Medium lub Terminal
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Lokalizacja czcionki Marlett Medium lub Terminal  (Przeczytany 3206 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Piękny
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Piękny

« : 27.03.2012, 17:04:12 »

Witam Was serdecznie !
Wykonałem w GIMPie layout strony 3W i teraz pakuję to w HTML. Mój problem polega na tym, że gdy chciałem w kodzie użyć czcionki Marlett Medium lub Terminal nie mogłem jej nigdzie fizycznie znaleźć.
Znajdowały się one w GIMPie w wykazie dostępnych czcionek edytora, ale na przykład w folderze systemu z Fontami już nie. Próbowałem odnaleźć je przy pomocy wyszukiwarki, ale to również nie przyniosło skutku.  Smutny
Czy macie pojęcie w jakim miejscu je znajdę ?
« Ostatnia zmiana: 04.06.2013, 15:10:36 wysłane przez bea » Zapisane
Ryychuu
Użytkownik

Reputacja: -1 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: thomsson@jid.dug.net.pl
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Ostatni ISOs

« Odpowiedz #1 : 28.03.2012, 00:46:55 »

Nic ci nie da użycie tych fontów ponieważ  twoi czytelnicy/klienci nie będą ich mieli i zamiast nich będą im się ładować inne...

Edyta:
Możliwe, że jakimś cudem znalazły się w folderze z dodatkami do gimpa (tam gdzie siedzą skrypty, rozszerzenia, tekstury etc.) ale tak czy tak to ci nic nie zmieni

Jeśli trzeba może pomóc przy Linuxach (coś może o tym wiedzieć)
Piękny
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Piękny

« Odpowiedz #2 : 28.03.2012, 09:35:19 »

Dzięki za odpowiedź.
Niestety, nie jestem w stanie jej zlokalizować. Szukałem w folderach GIMPa i nic.
Poszukam raz jeszcze, ale chyba będę zmuszony zadowolić się zamiennikiem.  Płacz

Jeżeli domyślacie się, lub wiecie w jakim folderze ten skubaniec siedzi, to bardzo prosiłbym o informację.

PS Ryychuu, jeśli znajdę plik czcionki i zdefiniuję @font-face, to jest bardzo duża szansa na wyświetlenie jej w przeglądarce użytkownika.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 28.03.2012, 10:01:46 »

Był już kiedyś podobny temat. Z tego co pamiętam wniosek był taki, że te dziwne Gimpowe czcionki tak naprawdę fizycznie mają inne nazwy i są to zwykłe czcionki systemowe. Spróbuję znaleźć ten temat, bo ja tych czcionek w Gimpie już dawno nie mam i nie mogę sprawdzić, które fizycznie im odpowiadają.
@Edit
Znalazłam ten wątek: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,53357.0 i wynika z niego, że czcionka o nazwie Terminal Medium Italic prawdopodobnie odpowiada systemowej DejaVu Sans Bold Oblique. Może spróbuj wpisać ten sam tekst jedną i drugą dla porównania aby mieć pewność. Jeśli faktycznie będą identyczne, to prawdopodobnie inne Gimpowe czcionki również mają swoje odpowiedniki wśród systemowych.
« Ostatnia zmiana: 28.03.2012, 10:20:18 wysłane przez beata072 » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aDodatkiSzukamWątek: [ROZ] Lokalizacja czcionki Marlett Medium lub Terminal
Skocz do: