Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Zmiana tła z użyciem gumki i dwóch warstw
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Zmiana tła z użyciem gumki i dwóch warstw  (Przeczytany 3905 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kostuha
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

kostuha

« : 25.02.2012, 23:39:45 »

chodzi mi o to że na pierwszej warstwie robimy własne tło potem na 2 warstwie dodajemy jakieś zdjęcia i na 2 warstwie (na tej co jest zdj) bierzemy gumkę i z ścieramy tło z tego 2 zdj i pokazuje się mam tło z 1 warstwy

mam nadzieję że teraz jasno się wyraziłem i jest wszystko zgodne z regulaminem pozdro Uśmiech  
« Ostatnia zmiana: 02.03.2012, 17:42:24 wysłane przez beata072 » Zapisane
Kulok
√ ι ק

Reputacja: 24 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 25.02.2012, 23:41:05 »

Problem jest taki, że nie zadałeś/zadałaś pytania... W takim, bądź innym razie zapraszam do Faq i działu tutoriale.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 27.02.2012, 22:55:32 »

...na pierwszej warstwie robimy własne tło potem na 2 warstwie dodajemy jakieś zdjęcia i na 2 warstwie (na tej co jest zdj) bierzemy gumkę i z ścieramy tło z tego 2 zdj i pokazuje się mam tło z 1 warstwy
To właściwie sam sobie odpowiedziałeś. Nie bardzo wiem o co jeszcze pytasz, skoro wszystko już opisałeś. Mogę tylko dodać, że gumowana warstwa musi mieć kanał alfa (Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj kanał alfa). Poza tym ten sposób usuwania tła zazwyczaj jest mało efektywny i sprawdza się tylko w niektórych przypadkach. Jeśli np. masz jednolite, tło to znacznie wygodniej będzie zaznaczyć je narzędziem różdżka Magiczna różdżka niż bawić się gumką. Inne sposoby to wycinanie ścieżkami, przy użyciu maski, narzędzia zaznaczenie pierwszego planu, zaznaczenie wg koloru czy inteligentne nożyce.
« Ostatnia zmiana: 29.02.2012, 13:07:23 wysłane przez beata072 » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Zmiana tła z użyciem gumki i dwóch warstw
Skocz do: