Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak zrobić przejścia miedzy zdjęciami  (Przeczytany 8897 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Brianfiki
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Brianfiki

« : 21.01.2012, 12:27:22 »

Szybko i na temat. Do grafików którzy znają GIMPa.
Mam założmy 2, 3, ewentualnie milion zdjęć Duży uśmiech Chce je dodać na jeden obrazek. Ok, to wiem, ale chce, żeby były między nimi jakieś ładne przejścia. A nie żeby po prostu jeden kawałek był na drugim kawałku. Nie chodzi mi też o animację  Nie jestem w stanie tego prościej wytłumaczyć. Nie chcę, żeby to też było ustawienie krycie jednego zdjęcia na np 50% aby było widać drugie. Chcę aby między zdjęciami były przejścia, np. coś na styl błyskawicy, łączenia sięobu zdjęć, że przez kawałek jest zamazane, albo pixele. Obojętne.
« Ostatnia zmiana: 22.01.2012, 21:09:48 wysłane przez Brianfiki » Zapisane
ktostam450
Gość
« Odpowiedz #1 : 21.01.2012, 14:28:56 »

Wrzuć do gimpa 2 obrazki na tej samej warstwie (Plik > otwórz w nowej warstwie, otwierasz 2 zdjęcia a potem łączysz karty w dół), potem zrób zaznaczenie tam gdzie obrazki się stykają i zrób jakieś rozmycie, np w ruchu, albo Gaussa.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 21.01.2012, 15:39:52 »

Dokładnie tak, jak w poście powyżej, tylko jeszcze warto zmiękczyć to zaznaczenie. Można też zrobić niewielki odstęp pomiędzy zdjęciami. Ew. gdybyś pokazał przykład takiego przejścia, jakie Cię interesuje, to można by doradzić coś bardziej konkretnego.
Brianfiki
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Brianfiki

« Odpowiedz #3 : 22.01.2012, 15:28:47 »

Ok już wiem jak. Dałem dwa zdjęcia. Jedno trochę zachodzi na drugie, zaznaczyłem obszar w którym się stykają i dałem np pixelizacja albo rozmycie. Tylko to rozmycie lub cokolwiek to się nagle kończy, przez to zaznaczenie prostokątne jak i elipse.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 22.01.2012, 17:41:17 »

Dlatego trzeba to zaznaczenie zmiękczyć przed rozmyciem (Zaznaczenie -> Zmiękcz) o jakieś kilkadziesiąt pikseli (20 - 100px, zależnie od wielkości zdjęć).
Brianfiki
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Brianfiki

« Odpowiedz #5 : 22.01.2012, 19:24:04 »

Ok działa. Oto mi chodziło
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak zrobić przejścia miedzy zdjęciami
Skocz do: