Musiałbyś znaleźć lub zrobić sobie i ustawić w przyborniku odpowiedni pędzel, taki który rysuje podobnym wzorem. Następnie użyć opcji "Rysuj wzdłuż ścieżki", zaznaczyć "Rysuj narzędziem" i wybrać pędzel. Chociaż szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak zrobić pędzel, który da taki cieniowany prążek. Chyba, że animowany, który "rozpoznaje" kierunek, ale raczej i tak nie wyszłoby to idealnie. Może po prostu trzeba użyć najpierw zwykłego pędzla, a następnie powtórzyć rysowanie wzdłuż ścieżki drugim, miękkim pędzlem o mniejszej skali i jaśniejszym odcieniu. Ew. można też po narysowaniu jednolitego prążka zaznaczyć go wg koloru i użyć odpowiedniego gradientu, np. biały na przezroczystość z trybem
Rozlany. Jakoś nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Może ktoś ma lepszy pomysł. W każdym razie prążek na Twoim przykładzie został wygięty przy pomocy filtra
Wyginanie, a nie narysowany wzdłuż krzywej.
@Edit
Próbowałam sama zrobić coś podobnego. Na przezroczystej warstwie narysowałam wzdłuż ścieżki grubszą, niebieską linię. Powtórzyłam rysowanie białym kolorem, wybierając znacznie mniejszą szerokość linii. Następnie zablokowałam przezroczystość warstwy z linią i potraktowałam ją rozmyciem Gaussa. Rezultat:

Wydaje mi się, że to najlepszy sposób.