Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Stałe część w animacji  (Przeczytany 1909 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
monilip
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 09.11.2011, 20:44:17 »

Witam.

To mój pierwszy post. Nie zjedźcie mnie  Mrugnięcie

Jestem nowa w używaniu GIMPa i z góry przepraszam za może niezbyt dokładny opis o co mi chodzi. Lepiej Pokaże przykład:

Ja widać tylko prawda część gifa jest animowana, lewa jest nieruchoma. Pytanie - da się zrobić takie coś w GIMPie? Z góry mówię - nie chodzi mi o to by na każdej klatce był taki sam, nieruchomy element. Chodzi raczej by była jedna klatka, która nigdy się nie rusza, a ruchomy fragment gifa był na tą klatkę przezroczysty. Albo może inaczej to da się zrobić? Już sama nie wiem.

Po co mi to? Na tubmlra. Limit 500 kB na gif mnie dobija. A to powinno chyba zmniejszyć wagę animacji.

Szukam w odpowiedzi na to od kilku dni i nic nie umiem znaleźć. Pytałam jednej osoby - ona robi gify w Photoshopie, a tego nie chce instalować - nie lubię Adobe i tego jak ta kobyła długo się włącza.

Pytanie więc - czy da się (i jeśli tak to jak) zrobić coś takiego w GIMPie?

PS. Jeśli ktoś ma pomysł jak lepiej nazwać temat to jestem otwarta na propozycje - nie wiem czy to opisuje mój problem.
« Ostatnia zmiana: 10.11.2011, 22:36:48 wysłane przez monilip » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 09.11.2011, 21:04:58 »

Możesz zrobić tło z nieruchomą częścią, a następne klatki - warstwy mogą być przezroczyste w miejscu, które będzie nieruchome. Następnie podczas zapisu wybierasz "Kumulacja warstw (składanie)". Możesz też zrobić wszystkie warstwy z nieruchomym elementem i wybrać: Filtry -> Animacja -> Optymalizuj (dla formatu GIF) - wyjdzie prawie na to samo.
« Ostatnia zmiana: 10.11.2011, 13:13:48 wysłane przez beata072 » Zapisane
monilip
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 09.11.2011, 21:36:26 »

Tyle się naszukałam, a wystarczyło jedną opcje przy zapisie zmienić... dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!

EDIT:

Troszkę się pospieszyłam ze świętowaniem, że wszystko działa jak chce  Mrugnięcie

Próbuje robić tak jak mówiłaś. By ładnie to wyglądało robię zmiękczenie:

Ale gdy zapisuję to jako gif wychodzi mi takie coś:

Co robię źle?
« Ostatnia zmiana: 09.11.2011, 22:06:55 wysłane przez monilip » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 10.11.2011, 09:50:22 »

To jest niestety urok formatu GIF. Obsługuje on tylko ograniczoną ilość kolorów, stąd brak półprzezroczystości. Zobacz temat: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,103.0.html. Możesz również użyć sposobu z wykorzystaniem optymalizacji (tak jak podałam w pierwszym poście). Waga pliku po zoptymalizowaniu powinna być podobna.
monilip
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 10.11.2011, 15:25:09 »

dziękuję bardzo za linka, zaraz się wezmę i jak mi coś wyjdzie to się pochwale co Chichot

EDIT:
Oto co udało mi się zrobić:

Bardzo dziękuję Beato!
« Ostatnia zmiana: 10.11.2011, 22:37:23 wysłane przez monilip » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Stałe część w animacji
Skocz do: