Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Potrzebuje pomocy przy animacji napisu.  (Przeczytany 1764 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
myphon123
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

myphon123

« : 31.10.2011, 18:37:13 »

Cześć.
Potrzebuje pomocy, przy animacji napisu... czcionkę już mam ustawioną napis też. Teraz chcę żeby się powiększał oraz rozjaśniał jednocześnie w miarę optymalnym tempie.
Nie umiem tego opisać więc może pokaże dokładniej o co mi chodzi.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=6ZiqmHIySqY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=6ZiqmHIySqY</a>
Kawałek - Siła to jedność. Uwaga na ostry i niski dźwięk na początku klipu.

Więc rozchodzi mi się o efekt jak Logo 2Strefy i logo Unhuman od 0:03 sekundy klipu.Już nawet nie chodzi mi o ten obrót.

Jak to uzyskać ?

Z góry wielkie dzięki za pomoc ;-)
« Ostatnia zmiana: 31.10.2011, 20:37:14 wysłane przez myphon123 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 31.10.2011, 18:43:50 »

Na każdej kolejnej warstwie (klatce animacji) napis musi być większy (skalowanie) i jaśniejszy (jasność i kontrast) o podobną wartość. Przy czym skalowanie należy przeprowadzić od końca, tzn. utworzyć duży napis i stopniowo zmniejszać, bo inaczej zrobi się pikseloza. Podobnie rzecz ma się ze zmianą jasności. Czyli ten duży napis musi mieć maksymalną jasność i w miarę zmniejszania należy go przyciemniać (w innym wypadku mógłby wyjść zbyt jasny). Na koniec trzeba tylko ustawić sobie warstwy we właściwej kolejności.
myphon123
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

myphon123

« Odpowiedz #2 : 31.10.2011, 19:07:25 »

Dziękuje bardzo za wyczerpujący opis.
Jak zeskalować sam napis ? Bez czarnego tła i jak połączyć/odtworzyć te warstwy no i jak to zapisać, w jakim formacie.. Gif ? Czy inny byłby bardziej optymalny ? ;-)

No i gdybyś miała ochotę i mogła mi po krótce wyjaśnić czy można zrobić taki efekt falowania, albo odtwarzania starego filmu.

Jeszcze raz dzięki ;-)
myphon123
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

myphon123

« Odpowiedz #3 : 31.10.2011, 19:16:51 »

Dobrze jeśli chodzi o skalowanie to już doszedłem ;-)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 31.10.2011, 19:49:48 »

Dokładniej to tworzysz duży napis, duplikujesz i kopię zmniejszasz oraz przyciemniasz. Duplikujesz następnie tą zeskalowaną warstwę i jej kopię znów zmniejszasz i przyciemniasz, itd. aż będziesz miał kilkadziesiąt warstw (im więcej, tym dłuższa i bardziej płynna animacja). Ustawiasz kolejność warstw od najmniejszego do największego napisu, wpisujesz opóźnienie w ms, np. 150ms (im więcej tym, wolniejsza animacja) i zapisujesz jako animację gif. Co do falowania i innych efektów to chyba musisz podać przykład, bo nie wiem jak to miałoby wyglądać.
myphon123
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

myphon123

« Odpowiedz #5 : 31.10.2011, 20:00:24 »

Zauważ że to logo 2 Strefa lekko faluje jak się obraca. O taki efekt mi chodzi.

I o to jak poprzestawiać te warstwy tak żebym właśnie tą pierwszą miał na końcu itd. Czy da się to czynnością zautomatyzowaną czy trzeba ręcznie ?
myphon123
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

myphon123

« Odpowiedz #6 : 31.10.2011, 20:06:14 »

Aha i czy jest, jakiś skrót klawiszowy na tą jasność i kontrast ?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 31.10.2011, 20:15:39 »

Do każdej funkcji można sobie przypisać skrót, poza tym w okienku "Jasność i kontrast" masz do wyboru ustawienia i zawsze najwyżej są te ostatnio wybrane. Warstwy po prostu przeciągasz w oknie warstw. W tym przypadku, jak będziesz duplikować i zmniejszać po kolei, to najlepiej zamiast przesuwać każdą z osobna, na końcu wybrać z menu: Warstwa -> Stos -> Odwróć kolejność warstw. Co do "starego filmu", to na pewno przyda się filtr Dekoracja -> Stara fotografia. Jeśli chodzi o falowanie, trzeba na wybranych warstwach zastosować Filtry -> Zniekształcenia -> Falowanie.
myphon123
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

myphon123

« Odpowiedz #8 : 31.10.2011, 20:21:46 »

Dzięki za fatygę ;-)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Potrzebuje pomocy przy animacji napisu.
Skocz do: