Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGalerieGalerie 2DRóżne (Moderatorzy: Cloud, Hasia)Wątek: Fotomanipulacja - Pierwsza próba
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Fotomanipulacja - Pierwsza próba  (Przeczytany 3163 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Yennefer8907
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« : 11.10.2011, 18:19:33 »

Witam, chciałabym się podzielić grafiką którą ostatnio zrobiłam w Gimpie. Jest to moja pierwsza fotomanipulacja, więc wiadomo, że szału nie ma Chichot. Wskazówki, opinie, konstruktywna krytyka bardzo mile widziane Uśmiech

Obrazki użyte do zrobienia tego są z devianta. Linki do oryginałów można znaleźć w komentarzu do zdjęcia w mojej galerii.
Żaba
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.8
Galeria Użytkownika

Żaba

« Odpowiedz #1 : 11.10.2011, 20:30:08 »

Wykonanie mi się podoba, jak na moje oko staranne a to jest ważne w fotomanipulacji (a tak przy okazji taki mały offtopic- czy fotomanipulacja i fotomontaż moga byc używane jako synonimy?). Jednak trochę dużo tu tego wszystkiego i w moim odczuciu na zdjęciu panuje tłok. Ale ja się nie znam więc może zaczekaj na opinie osób znających się nieco lepiej na grafice.

~Żaba

Cytat: Hasia
-Siema. Jak zrobić kanapkę z pomidorem? -Bierzesz chleb, kroisz, smarujesz masłem, kroisz pomidora i kładziesz na chlebie. -Dzięki, a jak zrobić kanapkę z ogórkiem?
Yennefer8907
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 11.10.2011, 21:15:21 »

Dzięki bardzo za odpowiedź. Z tym tłokiem właśnie też tak myślałam, jakoś tak nie ma na czym chyba oka zawiesić, ale chciałam się upewnić, poznając opinie innych ludzi Uśmiech. Następnym razem jak będę coś robić, to wezmę to pod uwagę. A propos tych synonimów, to chyba jednak fotomontaż jest poprawną polską wersją angielskiej fotomanipulacji Duży uśmiech
Cloud
Moderator

Reputacja: 17 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 11.10.2011, 21:21:53 »

Tło wyszło najlepiej, fajny klimat nadaje. Podobają mi się ptaki na niebie, mogłyby być jedynie lepiej rozmieszczone i w różnych wielkościach. Może jedynie te gwiazdki błyszczące są niebardzo.
Dalej postaci... No tutaj już kiepsko. Niby dobrze wycięte (choć nie widać za dobrze i tak), ale jednak wyglądają tak na odwal. Wilki jakby wklejone na pokrywaniu, a kobieta kolorystycznie nie pasuje. Poza tym światło, różni się na postaciach i nie współgra z jego źródłem (księżycem). No chyba, że z przodu coś jeszcze świeci, ale to mało prawdopodobne, nie? (;
Ogólnie to musisz jeszcze dopracować kolorystykę, kompozycję i postaci. I nie wyostrzaj następnym razem aż tak!

Już nie przyjmuję zleceń wszelakich Skwaszony
Yennefer8907
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 11.10.2011, 21:41:36 »

Dzięki bardzo za te cenne wskazówki, na pewno z nich w przyszłości skorzystam Uśmiech 2. A co do gwiazdek, to były już razem z tłem. No i teraz jak tak patrzę, to bez tych wilków i ptaka siedzącego wyglądałoby troszkę lepiej. Zrobię trochę poprawek i zobaczymy Uśmiech
Yennefer8907
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 17.10.2011, 23:10:41 »

Tak więc tak to wygląda po paru poprawkach. Trochę mniej się dzieję i oczy aż tak bardzo nie latają po obrazie Mrugnięcie. Ale i tak potrzebuję jeszcze dużo praktyki
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGalerieGalerie 2DRóżne (Moderatorzy: Cloud, Hasia)Wątek: Fotomanipulacja - Pierwsza próba
Skocz do: