Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Częściowo przezroczyste logo z poświatą
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Częściowo przezroczyste logo z poświatą  (Przeczytany 4949 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dj_jerry
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

dj_jerry

« : 07.10.2011, 22:55:26 »

Witam wszystkich  Uśmiech

Jestem początkującym użytkownikiem programu Gimp. Nie mogę sobie poradzić z edycją mojego logo po wklejeniu go na inne tło. Bardzo proszę o pomoc.

Do rzeczy Mrugnięcie

Moje logo:
http://zapodaj.net/8f2a1c6d19d6.bmp.html

Tło (tapeta):
http://zapodaj.net/36d3ca1d2e93.jpg.html

Chciałbym uzyskać taki efekt (link do mojego logo po edycji na innym tle):
http://zapodaj.net/71345bd3fc24.jpg.html

Kiedyś poprosiłem znajomego aby mi właśnie w taki sposób to zedytował. Oczywiście było to robione w programie Gimp. Nie chcę koledze znowu głowy zawracać tylko sam chciałbym się tego nauczyć.

Analizowałem różne tutoriale i za Chiny nie mogę dojść jak zedytowac to logo w ten sposób (żeby prześwitywało tło z tapety ale żeby pozostały czarne krawędzie + biała poświata na około całości). Smutny

Otwieram tapetę w programie. W następnym oknie otwieram logo.
Klikam na logo opcję zaznaczanie -> według koloru.
Zaznaczam czarne logo, następnie edycja -> wytnij i ładnie się wkleja na tapetę Uśmiech

Nie wiem co dalej robić. Jak uzyskać taki efekt: http://zapodaj.net/71345bd3fc24.jpg.html ? Kombinowałem z wszystkimi filtrami i nie uzyskałem takiego efektu.

Proszę o łopatologiczny tutorial jak to zrobić albo chociaż o jakieś wskazówki. Uśmiech 2  Dopiero zaczynam przygodę z Gimpem i nie ogarniam jeszcze wielu rzeczy...

Bedę bardzo wdzięczny za pomoc Uśmiech
Pozdro z opolskiego  Chichot    

« Ostatnia zmiana: 10.10.2011, 00:27:04 wysłane przez beata072 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 08.10.2011, 07:31:25 »

Przede wszystkim musisz wkleić wycięte logo na nową przezroczystą warstwę powyżej tła. Następnie duplikujesz Duplikowanie warstwy  warstwę z logo. Klikasz w oknie warstw na tą poniżej (czyli oryginał) i blokujesz przezroczystość po czym wypełniasz kolorem białym. Teraz odznaczasz blokowanie i rozmywasz gaussem (Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa) o jakieś 10px (zależy od wielkości grafiki), tak by uzyskać poświatę. Jeśli poświata jest mało intensywna, możesz zduplikować tą warstwę i ew. zmniejszyć krycie kopii. Teraz w oknie warstw klikasz PPM na warstwę z czarnym napisem i wybierasz "Kanał alfa na zaznaczenie". Przechodzisz na warstwę z białą poświatą i klikasz delete. Jeśli masz dwie warstwy z poświatą, to musisz je wcześniej połączyć - klikasz PPM na tą znajdującą się wyżej i wybierasz "Połącz w dół". Nie rezygnując z zaznaczenia tworzysz nową, przezroczystą warstwę. W przyborniku ustawiasz kolor czarny jako pierwszoplanowy i wybierasz gradient: "Kolor pierwszoplanowy na przezroczystość". W opcjach gradientu zaznaczasz okienko "odwróć" i wybierasz kształt : "Rozlany (sfera)". Przeciągasz gradientem w dowolnym kierunku na nowej przezroczystej warstwie i rozmywasz gaussem o jakieś 3px. Uaktywniasz warstwę z czarnym logo klikając na nią w oknie warstw, zmniejszasz zaznaczenie o 2px (tą wartość podaję do wielkości logo z Twojego linka, jeśli ma być większe, to musisz ją odpowiednio zwiększyć) i klikasz delete. Na koniec rezygnujesz z zaznaczenia. Jeśli uważasz, że napis jest zbyt przezroczysty, to możesz zduplikować warstwę z gradientem i odpowiednio zmniejszyć krycie kopii. I jeszcze mała uwaga. W przypadku tego konkretnego tła proponowałabym zmienić czarny kolor logo na bardzo ciemną zieleń, a białą poświatę na lekko żółtawą. Będzie się lepiej komponować.
Pomocniczo zamieszczam screena jak to powinno wyglądać w oknie warstw (aktywna warstwa jest zawsze podświetlona):

Załączam także xcf

* cop5rd3x.xcf (1636.39 KB - pobrany 276 razy.)
« Ostatnia zmiana: 10.10.2011, 00:25:57 wysłane przez beata072 » Zapisane
dj_jerry
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

dj_jerry

« Odpowiedz #2 : 18.10.2011, 12:24:48 »

Dziękuję Ci bardzo!  Uśmiech Dokładnie o coś takiego chodziło... Zabieram się krok po kroku za edycję logo według Twojej instrukcji. Pozdrowienia  Mrugnięcie
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Częściowo przezroczyste logo z poświatą
Skocz do: