Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Przeglądarki pędzli abr  (Przeczytany 13178 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #14 : 12.08.2011, 22:14:18 »

Powyższy komunikat oznacza, że plik ABR zawiera więcej niż jeden pędzel i aby je wszystkie zobaczyć, trzeba po prostu przewijać mniejszymi strzałkami kolejne strony (nie mylić ze strzałkami do przewijania kolejnych obrazów!). Tak więc klikamy OK i po otwarciu widzimy pierwszy pędzel. Klikamy mniejszą strzałkę lub Widok -> Strona -> Następna i możemy zobaczyć kolejny pędzel zawarty w tym pliku, itd.
Jeśli chodzi o wyodrębnianie, to po otwarciu takiego wielostronicowego ABR wybieramy z menu: Narzędzia -> Obraz wielostronicowy -> Wyodrębnij wszystkie do i tutaj wskazujemy ścieżkę do folderu, w którym mają się znaleźć pojedyńcze pędzle oraz format w jakim zostaną zapisane, np. PNG. Następnie klikamy OK, czekamy chwilę aż program zakończy proces wyodrębniania i mamy w wybranym folderze wszystkie pędzle z osobna w formacie PNG. Teraz wystarczy przekonwertować je w Gimpie do GBR za pomocą odpowiedniego skryptu. Gdyby pliki PNG miały czarne tło, to jeszcze przed konwersją należy odwrócić kolory. W tym celu najlepiej otworzyć XnView, wybrać folder z tymi plikami, zaznaczyć wszystkie i wybrać z menu: Narzędzia -> Konwertuj wiele plików i znów wskazujemy ścieżkę do folderu, w którym mają się znaleźć przekonwertowane pliki (radzę wybrać inny folder, niż ten, w którym są oryginalne) oraz ich format (najlepiej pozostawić png). Po tej czynności, u góry okienka wybieramy zakładkę Przekształcenia, a w niej rozwijamy Mapę kolorów i wybieramy Negatyw. Klikamy dodaj. Kiedy Negatyw znajdzie się w okienku po prawej, możemy kliknąć Dalej (w lewym, dolnym rogu) i to wszystko. Program przekonwertuje wszystkie pliki do wskazanego folderu.
« Ostatnia zmiana: 13.08.2011, 00:44:09 wysłane przez beata072 » Zapisane
MareroQ
Użytkownik

Reputacja: 13 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #15 : 13.08.2011, 00:02:46 »

Tradycyjne dziękuję - to za mało !
Zwłaszcza, że ja mam perfidny plan - bo chciałbym wciągnąć Wszystkich (a zwłaszcza Ciebie) do zaangażowania się w powstanie nowego działu j/w czyli INNE PROGRAMY GRAFICZNE
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #16 : 13.08.2011, 00:36:51 »

Osobiście nie mam nic przeciwko. Trochę szukałam w necie i o XnView jest naprawdę niewiele, jeśli chodzi o pomoc czy tutoriale, więc pewnie taki dział byłby przydatny. Myślę, że znam ten program przynajmniej na tyle, aby nieco przybliżyć go początkującym. Nie zajmuję się jednak grafiką zawodowo, ani też nie mam wykształcenia w tym kierunku, więc moja wiedza jest ograniczona.
« Ostatnia zmiana: 13.08.2011, 03:13:35 wysłane przez beata072 » Zapisane
Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aDodatkiPluginy i Script-FuWątek: Przeglądarki pędzli abr
Skocz do: