Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Przeglądarki pędzli abr  (Przeczytany 13180 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
MareroQ
Użytkownik

Reputacja: 13 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

MareroQ

« : 11.08.2011, 18:14:51 »

Do przeglądania pędzli w formacie *.abr można użyć niektórych przeglądarek graficznych np.:

XnView
http://www.xnview.com/en/download.html

Do tego celu istnieją jednak specjalne programy (m. in. z opcją łatwego zapisu do *. png -  co upraszcza wsadową konwersję wybranych plików do *.gbr - jak ? opis np. na stronie: http://www.gimptools.pl/content/o-p%C4%99dzlach-w-gimp-ie-zda%C5%84-kilka-cz1)

Z ciekawych przeglądarek można wybrać:

abrViewer.NET ( wymaga .NET Framework v.2)
http://www.g1ga.it/abrviewer/

abrMate 1.1 (wymaga .NET Framework v.4)
http://www.texturemate.com/abrMate

ABRView (dwie wersje: exe lub jar)
http://www.easyelements.com/abrview.html

Do wywołania tych aplikacji z menu Gimpa proponuję AbrViewSwitch.py
(w menu Gimpa: Narzędzia -> Przeglądarki pędzli abr).

Ponieważ jedną z wersji jest aplikacja Javy - ABRView.jar mała uwaga:

jak wywoływać aplikacje Javy za pomocą Pythona ?

1. Utworzyć katalog np. C:\JavaJars (katalog i ścieżka nie może zawierać spacji);
2. Do tego katalogu skopiować plik javaw.exe (wyszukany w systemie) i pobrany ABRView.jar;
3. W tym katalogu utworzyć plik wsadowy ABRView.bat (przykład w załączniku)

-w notatniku wpisać:
Kod:
@echo off
C:\JavaJars\javaw.exe -jar c:\JavaJars\ABRView.jar

i zapisać jako ABRView.bat

4. Linia (11) wywołania z pluginu AbrViewSwitch.py będzie typu:

Kod:
  ["ABRView", "\"c:\JavaJars\\ABRView.bat\""],

Jeżeli polecacie inne przeglądarki abr (free) dajcie znać (i proszę zamieście adresy stron pobrania).

* AbrViewSwitch.zip (7.29 KB - pobrany 222 razy.)

* 1-XnView.png (107.22 KB, 796x564 - wyświetlony 544 razy.)

* 2-abrViewer NET.png (305.89 KB, 999x778 - wyświetlony 503 razy.)

* 3-abrMate.png (81.72 KB, 891x764 - wyświetlony 448 razy.)

* 4-ABRView.png (54.23 KB, 460x479 - wyświetlony 577 razy.)
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 11.08.2011, 19:16:22 »

Osobiście i od dawna używam właśnie XnView. Ma naprawdę sporo zalet. Link do podstrony gimptools.pl rzeczywiście bardzo ciekawy i zawiera naprawdę przydatne skrypty. Dzięki Uśmiech
@Edit
Wypróbowałam skrypty. Ten do obracania pędzli okazał się jednak niewygodny i nieefektywny. W Gimpie 2.6.11 można obracać pędzle w podobny, a nawet nieco wygodniejszy (z podglądem) sposób, więc ten skrypt jest raczej niepotrzebny. Natomiast skrypt do wsadowego konwertowania plików png, jpg itd. na gbr bardzo się przyda. Zwłaszcza w połączeniu z XnView.
MareroQ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #2 : 11.08.2011, 21:31:29 »

W Gimpie 2.6.11 można obracać pędzle w podobny, a nawet nieco wygodniejszy (z podglądem) sposób, więc ten skrypt jest raczej niepotrzebny

Jasne - tylko dla niezorientowanych proszę - może wyjaśnisz - JAK ?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 12.08.2011, 00:51:25 »

Jasne - tylko dla niezorientowanych proszę - może wyjaśnisz - JAK ?
Już wyjaśniam. Trzeba kliknąć w okienko wyboru pędzla, następnie w ikonę pędzla w prawym dolnym rogu palety i na koniec, gdy już się pojawi okienko "Pędzle", należy wybrać u dołu "Modyfikacja pędzla" (ikona kartki z ołówkiem - pierwsza z lewej). Otworzy się okienko edytora pędzli. Teraz za pomocą suwaka można zmienić kąt i dowolnie obrócić pędzel. Okienko można pozostawić sobie otwarte, jeśli za chwilę znów będziemy chcieli obrócić pędzel. Oczywiście jest to możliwe tylko dla pędzli, znajdujących się w folderze zapisywalnym. Ścieżkę do tego folderu można zmienić w: Edycja -> Preferencje -> Katalogi -> Pędzle.
@Edit
A propos XnView dodam jeszcze, że za jego pomocą można wyodrębnić pojedyńcze pędzle z plików ABR i zapisać jako osobne obrazy w formacie png, jpg, bmp, idt. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli ktoś byłby zainteresowany, to chętnie przybliżę także inne opcje tego programu, bo moim zdaniem naprawdę zasługuje na uwagę.
MareroQ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #4 : 12.08.2011, 17:32:53 »

Szkoda, że to co napisałaś o modyfikacji pędzli dotyczy niestety tylko jednej ich grupy (*.vbr)

Jednym z  innych sposóbów jest np. zabawa z pędzlem ze schowka - na nowym, (raczej przeźroczystym) obrazie kliknięty pędzel (lub jakieś zaznaczenie z obrazu czy pędzel otwarty opcją: „Otwórz pędzel jako obraz”) skopiuj [Ctrl+C]  (pojawi się jako nowy pędzel pod nazwą Schowek) i użyj narzędzia Obrót (powtarzając te czynności aż uznasz, że jest gotowy do użycia lub zapisu jako *.gbr).

Cóż, skoro skrypt do obrotu brush-transform.scm oceniasz jako niewygodny - to co powiesz o innym skrypcie: brush-rotate.scm (w załączniku) ? (a można go także użyć do obrotu i automatycznego zapisu pędzla ze schowka).
Używając skryptu powtórnie należy pamiętać aby zmieniać nazwę wcześniej nowo powstałego pędzla (zawsze #Rotated.gbr ) na inną ponieważ dojdzie do zastąpienia poprzedniego aktualnym - czyli nadpisania.

Generalnie problem obrotu nie jest już tak istotny, bo te funkcje są w 2.7.3 (wersja niestabilna lecz działająca bez większych problemów).

* brush-rotate-scm.zip (1.73 KB - pobrany 199 razy.)

* Pędzel ze schowka.png (85.45 KB, 936x835 - wyświetlony 557 razy.)

* Obrót pędzla.png (72.55 KB, 392x773 - wyświetlony 507 razy.)
« Ostatnia zmiana: 12.08.2011, 18:10:10 wysłane przez MareroQ » Zapisane
MareroQ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #5 : 12.08.2011, 17:57:51 »

Wiem, że może później, ale proszę jeszcze o komentarz do skryptu Jamesa G. Sack
(pozytywna zawsze zachęca do pobrania - negatywna zaoszczędza czasu...)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 12.08.2011, 18:01:40 »

Szkoda, że to co napisałaś o modyfikacji pędzli dotyczy niestety tylko jednej ich grupy (*.vbr)
Oj, przepraszam. Faktycznie moje niedopatrzenie. Jakimś cudem się złożyło, że akurat miałam większość pędzli w formacie VBR, kiedy sprawdzałam tą opcję i nie zwróciłam uwagi. Jeszcze raz przepraszam, ale ten sposób z kopiowaniem też jest bardzo dobry i wygodny.
Generalnie problem obrotu nie jest już tak istotny, bo te funkcje są w 2.7.3 (wersja niestabilna lecz działająca bez większych problemów).
U mnie niestety ta wersja nie działała za dobrze (sprawdziłam tylko tę 64bit) , dlatego pozostałam przy stabilnej.
Cóż, skoro skrypt do obrotu brush-transform.scm oceniasz jako niewygodny - to co powiesz o innym skrypcie: brush-rotate.scm (w załączniku) ?
Pobrałam skrypt ale niestety nie działa, a konkretnie to nie znajduję go w menu. Restartowałam Gimpa, odświeżałam skrypty i dokładnie przejrzałam menu. Nie mam pojęcia o co chodzi. Do tej pory nie miałam takiego problemu z żadnym innym skryptem...
Wiem, że może później, ale proszę jeszcze o komentarz do skryptu Jamesa G. Sack
Trochę się pogubiłam. A który to i skąd go pobrać?
MareroQ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #7 : 12.08.2011, 18:18:23 »

Skrypt jest do wywołania nie z menu tylko tam gdzie jest również "Modyfikuj pędzel" i ma nazwę "Obrót pędzla" (przepraszam - myślałem że zrzut to wyjaśni...)
« Ostatnia zmiana: 12.08.2011, 18:29:25 wysłane przez MareroQ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 12.08.2011, 18:33:05 »

Skrypt jest do wywołania nie z menu tylko tam gdzie jest również "Modyfikuj pędzel" i ma nazwę "Obrót pędzla" (przepraszam - myślałem że zrzut to wyjaśni...)
Znów moja wina, bo nie patrzyłam na zrzut. Już jest OK.
Jednak nadal nie wiem o co chodzi z tym skryptem Jamesa G. Sack.
MareroQ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #9 : 12.08.2011, 18:42:41 »

Skrypt brush-rotate-scm.zip (właśnie autorstwa Jamesa G. Sack) jest w załączniku powyżej. Ma tylko inną (raczej nietypową) lokalizację wywołania.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 12.08.2011, 18:54:25 »

Już wszystko rozumiem. Skrypt znalazłam i działa, ale trzeba kliknąć na przezroczyste tło i skopiować do schowka. Inaczej zapisze się wraz z białym tłem. Ogólnie to jednak ten poprzedni, czyli brush-transform.scm wypada lepiej, bo obraca pędzel bezpośrednio i bez tła, a zasada działania poza tym szczegółem i umiejscowieniem w menu jest taka sama. Jednym słowem chyba nie ma idealnego skryptu do obracania pędzli.
MareroQ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #11 : 12.08.2011, 19:31:04 »

I tym mało optymistycznym stwierdzeniem:
... chyba nie ma idealnego skryptu do obracania pędzli.
możemy zamknąć poboczny (do przeglądarek abr)temat obrotu pędzli.

Lecz jest temat niedokończony

@Edit
A propos XnView dodam jeszcze, że za jego pomocą można wyodrębnić pojedyńcze pędzle z plików ABR i zapisać jako osobne obrazy w formacie png, jpg, bmp, idt. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli koś byłby zainteresowany, to chętnie przybliżę także inne opcje tego programu, bo moim zdaniem naprawdę zasługuje na uwagę.
Jestem zainteresowany, bo znam głód wiedzy niektórych początkujących użytkowników ...
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #12 : 12.08.2011, 21:14:16 »

Lecz jest temat niedokończony
A propos XnView dodam jeszcze, że za jego pomocą można wyodrębnić pojedyńcze pędzle z plików ABR i zapisać jako osobne obrazy w formacie png, jpg, bmp, idt. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli ktoś byłby zainteresowany, to chętnie przybliżę także inne opcje tego programu, bo moim zdaniem naprawdę zasługuje na uwagę.
Jestem zainteresowany, bo znam głód wiedzy niektórych początkujących użytkowników ...
Tylko, że to jest temat rzeka, bo program ma ogrom funkcji i widziałabym to raczej tak, aby założyć osobny temat, coś w rodzaju pomocnej dłoni dla XnView. Wtedy mogłabym odpowiadać na konkretne pytania dotyczące poszczególnych opcji i obsługi programu. W innym wypadku trzeba by chyba napisać książkę. Niestety nie wiem czy taki temat byłby mile widziany na forum dotyczącym Gimpa, ani w jakim dziale miałabym go dodać. Na tą chwilę deklaruję chętnie odpowiadać i udzielać pomocy dotyczącej XnView każdemu, kto się do mnie zwróci w tej sprawie na pw.
MareroQ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #13 : 12.08.2011, 21:46:32 »

Ponieważ masz dar świetnego tłumaczenia (Wilber nie był przypadkowy !) może zacznijmy od lepszego opisania aktualnego tematu - jak posługiwać się XnView do przeglądania i konwersji do innych formatów.
Już samo wywołanie abr w XnView może budzić u niektórych problem ...

PS. Też tak uważam,że BARDZO przydał by się nowy Dział: INNE PROGRAMY GRAFICZNE

Uzasadnienie potrzeby: obraz otworzony w Gimpie możemy dalej przetwarzać w innych programach (zwłaszcza za pomocą Shellout - http://registry.gimp.org/node/24977)  - a z osiągniętym  efektem bezpośrednio wrócić do Gimpa lub z opcją gorszą: wywołać z menu Gimp za pomocą Switch [http://www.gimpuj.info/index.php/topic,52544.msg252076.html#msg252076] a następnie: kopiuj -> wklej.
Przykładów bardzo przydatnych programów jest mnóstwo - ograniczę sie do tych które można wykorzystać z transferem obrazu z/do Gimpa: AnamorphMe; Delaboratory(?);Deep Paint; FotoSketcher; Greenfish Icon Editor; Imagelys Picture Styles 7;Inpaint; IrfanView: Java Image Editor; Java Mosaic; Jdraw; Magix Photo Clinic;NeoPaint; OpenOffice Draw; Paint.Net; Photivo; Photo Filter Factory; Photo Pos Pro; Photobie; PhotoFiltre: Rawtherapee; SmillaEnlarger; XnView ... i pewnie któreś (przepraszam) pominąłem...
Czy nie są warte osobnej działki i  opisania (z linkami pobrania) - zdecydyją moderatorzy (lub administratorzy) - my (niektórzy ?) użytkownicy TYLKO BARDZO TEGO CHCEMY

* Info do XNView.png (6.36 KB, 351x178 - wyświetlony 428 razy.)
« Ostatnia zmiana: 12.08.2011, 22:55:32 wysłane przez MareroQ » Zapisane
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aDodatkiPluginy i Script-FuWątek: Przeglądarki pędzli abr
Skocz do: