Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Funkcja z Photoshopa w Gimpie  (Przeczytany 1424 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Żaba
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Żaba

« : 05.08.2011, 13:57:49 »

Trafiłam w internecie na ciekawy tutek i chciałabym go przerobić ale napisany jest pod photoshopa o którym nie mam zielonego pojęcia i w pewnym momencie natrafiłam na problem:
Figurę centrujemy, oddalamy od górnej krawędzi o jakieś 175 px i przekształcamy na obiekt typu rastrowego (klikamy na nim prawym przyciskiem myszy w panelu Warstw i z menu kontekstowego wybieramy polecenie Rasterize Layer).
Tekst dotyczy zaznaczonego obszaru. I tu pojawia się moje pytanie: co oznacza przekształcenie na obiekt rastrowy, czy i jak można to zrobić w Gimpie? a jak nie można to jak uzyskać podobny efekt.
ps.I proszę, żeby  nikt nie pisał że jak nie nam photoshopa to powinnam robić totki z Gimpa a dopiero później próbować efekt z photoshopa zrobić w Gimpie.
« Ostatnia zmiana: 05.08.2011, 14:53:55 wysłane przez Żaba » Zapisane

~Żaba

Cytat: Hasia
-Siema. Jak zrobić kanapkę z pomidorem? -Bierzesz chleb, kroisz, smarujesz masłem, kroisz pomidora i kładziesz na chlebie. -Dzięki, a jak zrobić kanapkę z ogórkiem?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 05.08.2011, 14:01:30 »

Gimp, z tego co wiem, służy wyłącznie do grafiki rastrowej. Też nigdy nie miałam PS-a ale widocznie można w nim również tworzyć grafikę wektorową. Poczytaj sobie, czym różnią się oba rodzaje grafiki.
Żaba
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Żaba

« Odpowiedz #2 : 05.08.2011, 14:13:39 »

Grafika rastrowa jest tworzona przez piksele, z których każdy ma przypisany kolor, a wektorowa składa się z figur geometrycznych i ich fragmentów. Linia będąca na obrazie rastrowym składa się z ciągu pikseli (np czarnych) a na obrazie wektorowym z punktu początkowego i końcowego, które są później łączone
Czyli chodzi o to, żeby wypełnić kolorem zaznaczenie, żeby było obrazkiem rastrowym?

~Żaba

-Siema. Jak zrobić kanapkę z pomidorem? -Bierzesz chleb, kroisz, smarujesz masłem, kroisz pomidora i kładziesz na chlebie. -Dzięki, a jak zrobić kanapkę z ogórkiem?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 05.08.2011, 14:28:37 »

Nie wiem dokładnie, o co chodzi w tym tutorialu, bo go nie widziałam i tak jak pisałam, nigdy nie miałam do czynienia z Photoshopem. Jak masz otwarty w Gimpie jakiś obrazek z obiektem wektorowym, np. figurą, to już nie musisz jej w nic przekształcać. Nie sądzę aby w Gimpie istniała taka opcja. Obiekt będzie zapewne traktowany tak samo, jak grafika rastrowa stworzona w Gimpie.
Żaba
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Żaba

« Odpowiedz #4 : 05.08.2011, 14:31:52 »

http://longway.blox.pl/2008/10/Tutorial-Layout-od-podstaw-cz-1-Photoshop.html Uśmiech
Spróbuję zrobić tak jak napisałam, bo jak się tak "wgryzam" w tego tutka to wydaje mi się to w miarę logiczne, żeby zaznaczenie wypełnić kolorem na nowej, przezroczystej warstwie.
Dzięki za naprowadzenie mnie na odpowiedź.

~Żaba

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 05.08.2011, 14:33:41 »

To już musi Ci odpowiedzieć ktoś znający PS-a.
Żaba
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Żaba

« Odpowiedz #6 : 05.08.2011, 14:53:31 »

Spróbowałam i wyszło:) Więc problem rozwiązany.

~Żaba

Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : 05.08.2011, 16:08:36 »

PS posiada funkcje tworzenia kształtów przy pomocy maski wektorowej. Utworzoną w ten sposób figurę można dowolnie przekształcać bez jakiejkolwiek utraty jakości. Taki obiekt można później zrasteryzować, aby na przykład zastosować na tym obiekcie jakieś wybrane filtry. Gimp nie posiada funkcji maski wektorowej.

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Funkcja z Photoshopa w Gimpie
Skocz do: