Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Menedżer Czcionek  (Przeczytany 5683 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
MareroQ
Użytkownik

Reputacja: 13 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

MareroQ

« : 03.08.2011, 20:05:45 »

Tworząc konkretny projekt z wykorzystaniem czcionek warto korzystać z jakiejś przeglądarki (a raczej menedżera) fontów.
Programy komercyjne przeznaczone do tego celu można zastąpić bezpłatnymi - wśród  których warto zwrócić uwagę na:
NexusFont 2.5.6 (z polskim menu)
http://xiles.net/downloads/#NexusFont

AMP Font Viewer 3.86
http://www.ampsoft.net/utilities/FontViewer.php

Do korzyści z ich stosowania można między innymi zaliczyć lepszy niż w Gimpie podgląd wyglądu czcionki (regulowana wielkość i kolor) oraz możliwość zarządzania nimi (ponieważ zbyt duża ilość zainstalowanych czcionek spowalnia system i Gimpa).
Wykorzystując możliwości Gimpa do używania czcionek (oprócz systemowych) z dowolnego katalogu określonego w Preferencjach (Edycja -> Preferencje -> Katalogi -> Czcionki) warto sobie to odpowiednio skonfigurować (w folderach i przeglądarce czcionek)   - tak aby łatwo dodać dowolne czcionki do tego wybranego (w preferencjach)katalogu i po odświeżeniu od razu z nich skorzystać.
Małym udogodnieniem do korzystania z przeglądarek jest plugin pytona  FontSwitch_Win  służący tylko do wywołania z menu Gimpa (Narzędzia->Menedżer Czcionek) odpowiedniego  programu którego chcemy użyć. Do prawidłowego działania pluginu należy edytować  w notatniku (Notepad++)  linie 11-12 (aby prawidłowo określić ścieżkę do programu lub dodać jeszcze inne).

A jak sobie poradzić w Linuksie ?
Są dwie możliwości:
1. Z  wykorzystaniem Wine (przykład  wywołania AMP FontViewer w linii 11 FontSwitch_Ubuntu.py)
2.  Instalacja programu synapticiem (przykład wywołania Fontmatrix w linii 12).
Identycznie jak dla Windows wymienione linie należy tak edytować aby zawierały prawidłową ścieżkę do programu.

Jeżeli polecacie inne przeglądarki czcionek (free) dajcie znać (i proszę zamieście adresy stron pobrania).

* In Ubuntu.png (297.28 KB, 1280x970 - wyświetlony 389 razy.)

* In Win.png (232.55 KB, 1272x962 - wyświetlony 413 razy.)
* FontSwitch_Ubuntu.zip (0.65 KB - pobrany 145 razy.)
* FontSwitch_Win.zip (0.71 KB - pobrany 160 razy.)
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 03.08.2011, 20:21:14 »

Ja już od bardzo dawna korzystam z AMP Font Viewer i jestem bardzo zadowolona, chociaż niestety Gimp wydaje się nie obsługiwać czcionek zainstalowanych tymczasowo. Pojawiają się one w każdym innym programie, za wyjątkiem Gimpa właśnie i nie wiem jak go do tego zmusić.
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 03.08.2011, 20:43:59 »

A ja używam starej dobrej wtyczki  FREE TYPE laugh

MareroQ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #3 : 03.08.2011, 21:04:54 »

Ja już od bardzo dawna korzystam z AMP Font Viewer i jestem bardzo zadowolona, chociaż niestety Gimp wydaje się nie obsługiwać czcionek zainstalowanych tymczasowo. Pojawiają się one w każdym innym programie, za wyjątkiem Gimpa właśnie i nie wiem jak go do tego zmusić.

Można tą dolegliwość (nieobsługiwanie czcionek tymczasowych umieszczonych w pamięci) uznać za wadę jednak jest ona rekompensowana możliwością natychmiastowego (bez restartu) wczytania czcionek z dowolnego katalogu i ta opcja bardziej mi się podoba.

A ja używam starej dobrej wtyczki  FREE TYPE laugh

Masz rację – w wielu przypadkach jest niezastąpiona (działa również z 2.7.3)
Dla zainteresowanych link pobrania:
http://photocomix-resources.deviantart.com/art/Lost-Found-Gimp-Freetype-73916757
« Ostatnia zmiana: 03.08.2011, 21:19:48 wysłane przez MareroQ » Zapisane
POGO
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 03.08.2011, 21:54:44 »

WITAM MareroQ!
Na pewno skrypt się przyda.Dzięks
btw.
Od photocomixa też można.Nie wiem czy zauważyłeś,na forum zaszły zmiany na plus. laugh
No i załączam załącznik.FreeType dla windows.

* freetype.zip (27.2 KB - pobrany 201 razy.)

MareroQ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #5 : 03.08.2011, 22:15:46 »

Czy zauważyłem zmiany ?
Jasne !
Ponieważ podstawowe warunki  „życia”  tego typu strony czyli aktualny download i dostępność załączników dla niezalogowanych  wreszcie są spełnione (a na inne pewnie przyjdzie czas ...)– moje zainteresowanie Tą stroną wróciło. Wielkie brawa dla autorów powrotu do normalności.
POGO
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 03.08.2011, 22:27:11 »

Czy zauważyłem zmiany ? Jasne !
No widzisz marzenia się spełniają! laugh

MareroQ
Użytkownik

Galeria Użytkownika

MareroQ

« Odpowiedz #7 : 05.08.2011, 21:05:33 »

Moje marzenia nie są (już) związane z konkretną stroną, choć  to bardzo miłe, że GIMPUJ wrzucił drugi bieg … (a czy ktoś chce porozmawiać  o wrzuceniu trzeciego biegu – to chyba w innym wątku…)
Z pozycji początkującego użytkownika interesuje mnie, przede wszystkim, możliwość poznania ogromnych możliwości GIMP-a - a z postów  innych użytkowników (i ich załączników)oraz uwag moderatorów można się dużo nauczyć …
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aDodatkiPluginy i Script-FuWątek: Menedżer Czcionek
Skocz do: