Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Łączenie warstw o innych trybach w GIMP  (Przeczytany 2156 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
patrick1007
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

patrick1007

« : 03.08.2011, 13:44:18 »

Witam.
Szukałem na forum, szukałem w google, ale znalazłem jedynie wątek dotyczący tego problemu dla PS. Pozwolę sobie zacytować jego fragment:
Mam 2 warstwy które chcę z sobą połączyć, z czego wyższa ma krycie "screen" a druga normalne.
Kiedy łącze je ze sobą, górna warstwa jakby traci ten swój tryb, i złączona warstwa wygląda tak, jakby wyjściowo obie mały krycie normalne. Chciałbym połączyć je ze sobą bez jakichkolwiek zmian tego, co widzę na monitorze w chwili łączenia.
Kiedy spłaszczam cały obrazek, jest w porządku, ale z połączeniem tylko tych dwóch warstw (z wielu innych) nie mogę sobie poradzić... help?

Cały wątek tutaj:
Kod:
http://www.digart.pl/forum/temat/1651077/Laczenie_warstw_o_innych_trybach_w_PS.html

Dokładnie tak samo zachowuje się GIMP. Łączenie dwóch warstw z różnymi trybami krycia, np. Mnożenie i Normalna powoduje to, co opisał autor wyżej, ale stosując Spłaszcz obraz wszystko wygląda dobrze.
Czy ktoś z Was wie, jak dokonać tego samego w Gimpie?
« Ostatnia zmiana: 13.08.2011, 22:19:55 wysłane przez beata072 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 03.08.2011, 13:47:38 »

To ciekawe, bo ja nic takiego nie zauważyłam. Chyba, że warstw jest więcej niż dwie. Wtedy trzeba je łączyć w odpowiedniej kolejności, aby zachować efekt trybów krycia. Dokładniej mówiąc, trzeba zacząć łączenie kolejno od najniższej warstwy ze zmienionym trybem, np. jeśli mamy 3 warstwy, z czego najwyższa w oknie warstw jest w trybie pokrywania, środkowa mnożenia a najniższa zwykłym, to najpierw trzeba połączyć środkową z najniższą.
Żaba
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Żaba

« Odpowiedz #2 : 03.08.2011, 14:31:33 »

Wczoraj dotknął mnie ten sam problem. Wyłączyłam widoczność wszystkich innych warstw i te dwie połączyłam przez "połącz widoczne warstwy".

~Żaba

Cytat: Hasia
-Siema. Jak zrobić kanapkę z pomidorem? -Bierzesz chleb, kroisz, smarujesz masłem, kroisz pomidora i kładziesz na chlebie. -Dzięki, a jak zrobić kanapkę z ogórkiem?
patrick1007
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

patrick1007

« Odpowiedz #3 : 03.08.2011, 14:42:15 »

Ok, pokażę to na obrazkach Uśmiech

1. Na początku mamy 3 warstwy, każda ma tryb: Zwykły

2. Jeżeli zmienimy tryb warstwy "logo" na: Mnożenie, otrzymamy coś takiego:

3. Teraz przechodzimy do problemu. Gdy wybierzemy "Połącz w dół" dla warstwy "logo" otrzymamy coś takiego:

4. A to otrzymamy pomijając powyższy punkt (trzeci) i wybierając opcję "Spłaszcz obraz"

Pytanie, jak uzyskać efekt taki jak w punkcie czwartym, z tym, żeby zamiast białego tła otrzymać tło przezroczyste?

Moja wersja GIMPa to 2.6.11, ale z tego co pamiętam to i poprzednie wersje zachowują się tak samo.

W załączniku dodaję plik .xcf, jeżeli ktoś chciałby powtórzyć to na własnym komputerze Mrugnięcie

-------------------------------------------------------------------------------------

Wczoraj dotknął mnie ten sam problem. Wyłączyłam widoczność wszystkich innych warstw i te dwie połączyłam przez "połącz widoczne warstwy".

Też o tym myślałem, ale są dwa problemy:
- dość niewygodne, gdy pracuje się na kilkudziesięciu warstwach
- w tym wypadku to nie działa  Zawstydzony (jeśli chcesz, spróbuj na tym pliku z załącznika)

* diy.xcf (18.14 KB - pobrany 96 razy.)
E-Nigma
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 03.08.2011, 15:13:00 »

A wyłącz widoczność warstwy z tłem i zobacz co się dzieje a zrozumiesz o co chodzi (efekt mnożenia po połączeniu warstw nakłada się na przezroczyste tło dając przezroczystość, natomiast gdy warstwy nie są połączone efekt mnożenia odnosi się do wszystkiego pod warstwą logo).

Żaba
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Żaba

« Odpowiedz #5 : 03.08.2011, 15:26:38 »

Małysz wyprzedziłeś mnie właśnie miałam napisać to samo. Uśmiech
W załączniku dodałam logo bez tła o takie coś chodziło prawda?

* logo dla bmm.xcf (27.27 KB - pobrany 93 razy.)

~Żaba

Cytat: Hasia
-Siema. Jak zrobić kanapkę z pomidorem? -Bierzesz chleb, kroisz, smarujesz masłem, kroisz pomidora i kładziesz na chlebie. -Dzięki, a jak zrobić kanapkę z ogórkiem?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Łączenie warstw o innych trybach w GIMP
Skocz do: