Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Pattern do usebarow  (Przeczytany 1860 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dzony.wypasiony
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

dzony.wypasiony

« : 31.07.2011, 20:14:16 »

Witam. Mam problem otoz chce sobie zrobic usebara ale nie wiem jak zrobic te kreski. Tzn pattern. Widzialem ze trzeba zrobic te pikselowa kreche i zapisac w formacie pat i w patternach ale mi nie wczytywalo. Co mam zrobic? Albo skad sciagnac gotowca?

Czekam na wasza pomoc Chichot
« Ostatnia zmiana: 04.08.2011, 11:12:29 wysłane przez beata072 » Zapisane
Dominus
Użytkownik

Reputacja: 1 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Inkscape Freak

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 31.07.2011, 20:41:07 »

Ja przepraszam, ale nie rozumiem ani słowa Uśmiech Jeszcze raz, po kolei i po polsku, to pomożemy Uśmiech

inkscape-tutorial.pl
E-Nigma
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 1.*
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 31.07.2011, 20:42:12 »

Nie w tym dziale napisałeś, tu jest dział Inkscape->Pomocna dłoń a powinieneś w Gimp->pomocna dłoń

A co do twojego pliku *.pat, to spróbuj odświeżyć je w okienku z deseniami (na dole jest seria przycisków i jeden z nich jest do tego przeznaczony) oczywiście musisz najpierw kliknąć na zakładkę z deseniami. Szukaj tego w oknie warsty, ścieżki i coś tam jeszcze.
Jeżeli odświeżyć nie umiesz to uruchom ponownie, jeżeli to nie działa to plik nie jest tam gdzie trzeba albo zapisałeś nie z tym rozszerzeniem co trzeba. Gdzie zapisać, a F3 wciśnij i wpisz *.pat i znajdzie ci lokalizację plików *.pat na danym dysku, ale najlepiej wyszukiwać w folderze gimpa.

dzony.wypasiony
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

dzony.wypasiony

« Odpowiedz #3 : 31.07.2011, 20:54:54 »

Odswiezalem, a zapisalem tak: kreski.pat w C:\Documents and Settings\Administrator\.gimp-2.6\patterns wiec co jest zle?
« Ostatnia zmiana: 31.07.2011, 23:44:00 wysłane przez Sooly » Zapisane
E-Nigma
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 1.*
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 31.07.2011, 21:11:02 »

No cóż z Gimpem nie mam aż tak dużego doświadczenia jak z Inkscap-em, ale jeżeli plik jest cacy to powinien się wczytać. Spróbuj go jeszcze umieścić w lokalizacji C:\Program Files (x86)\GIMP-2.0\share\gimp\2.0\patterns, jeżeli nie zadziała to musisz poczekać niestety na kogoś kto lepiej zna Gimpa i może ci coś więcej doradzi.

Możesz też utworzyć swój deseń poprzez kliknięcie ikonki edycji wybranego desenia (nie wiem czy tak zrobiłeś), następnie zapisz jako i zapisujesz w odpowiedniej lokalizacji. Później zmieniasz go na taki jaki chciałeś i już powinno być cacy (u mnie działa).

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 01.08.2011, 01:17:18 »

Tu masz pokazane jak zrobić taki deseń: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,52049.msg249789.html#msg249789. A co do zapisywania, to wystarczy, że po utworzeniu desenia, zamiast zapisywać zwyczajnie go skopiujesz (Edycja -> Skopiuj) i wkleisz jako deseń (Edycja -> Wklej jako -> Nowy deseń).
« Ostatnia zmiana: 02.08.2011, 10:24:36 wysłane przez beata072 » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Pattern do usebarow
Skocz do: