Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aDodatkiPluginy i Script-FuWątek: Eksporter gradientów z pliku SVG do plików GGR
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Eksporter gradientów z pliku SVG do plików GGR  (Przeczytany 8334 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
E-Nigma
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« : 28.07.2011, 13:39:12 »

Napisałem program eksportujący gradienty zapisane w pliku svg do plików ggr. Nazwy plików są takie same jak nazwy nadane przez Inkscape-a i zapisywane są w lokalizacji samego programu. Program co prawda sprawdza, czy nie powstały jakieś błędy ale należy się upewnić, że plik svg jest zapisany w formacie tworzonym przez Inkscap-ea.

Przy eksporcie program bierze pod uwagę również przezroczystość, wystarczy tylko utworzyć w Inkscap-ie gradienty, zapisać plik na dysku z nazwą pozbawioną najlepiej spacji a następnie użyć programu.

Umieszczając plik svg lub sam program w tym samym folderze wystarczy podać nazwę pliku oczywiście wraz z rozszerzeniem svg.

P.S.
Wiem, że program nie jest ani pluginem ani tym bardziej skryptem ale nie mam bladego pojęcia, gdzie indziej można by go wrzucić.

* ExportGradientFromSVGToGGR.rar (126.75 KB - pobrany 161 razy.)

POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 31.07.2011, 10:49:52 »

Wiem, że program nie jest ani pluginem ani tym bardziej skryptem ale nie mam bladego pojęcia, gdzie indziej można by go wrzucić.
Wrzuć ten konwerter i gradient losowy (wersje dla Linuxa też) do rejestru wtyczek i skryptów GIMPa http://registry.gimp.org/ Załącz przykładową grafikę i niech idzie to w świat. laugh
btw.
Rejestr moderuje mahvin i PhotoComiX na pewno tego nie wyrzucą.

E-Nigma
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 31.07.2011, 16:55:54 »

Dzięki POGO, RandomGradient już wrzuciłem i jest tutaj: http://registry.gimp.org/node/25475

POGO
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 31.07.2011, 19:14:25 »

No panie teraz to salony świata! laugh Gratuluje debiutu.
Wracając do tematu,działa przyzwoicie nawet drag & drop ma  laugh Może warto uprościć ten konwerter do pliku wykonalnego i w prosty sposób upuszczać gradienty SVG na plik i już?

E-Nigma
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 31.07.2011, 20:11:15 »

No panie teraz to salony świata! laugh Gratuluje debiutu.
Wracając do tematu,działa przyzwoicie nawet drag & drop ma  laugh Może warto uprościć ten konwerter do pliku wykonalnego i w prosty sposób upuszczać gradienty SVG na plik i już?

Można, można ale lenistwo jest silniejsze ode mnie niestety, poza tym miałem chęć zrobić tak, że wpisuje się jakąś konkretną nazwę gradientów np. metaliczny a program tworzy pliki z wyciągniętymi definicjami gradientów i numeruje je: metaliczny01.ggr, metaliczny02.ggr itd. tylko że na chęci się skończyło.

A tak poza tym to upuszcza się pliki svg, w których są zapisane definicje gradientów i nie tylko, są tam ścieżki, obiekty, formatowania linii i wiele innych rzeczy składających się na dany rysunek wektorowy. To dlatego wyciągnięcie gradientów trochę czasu zajmuje (ten program już taki szybki nie jest jak poprzedni).

POGO
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 31.07.2011, 21:40:16 »

Można, można ale lenistwo jest silniejsze ode mnie niestety
Ja mówię.Trzeba,trzeba,bo właśnie tak wygląda prawdziwy SVG2GGR. laugh
Dobrze,takie jeszcze dwa pytania,GRD2GGR (photoshop/gimp)czy to naprawdę problem nie do przeskoczenia.Dużo ludzi pyta o to.No i temat który wraca jak bumerang,przeglądarka gradientów GGR.Czytałem w paru miejscach że ma ktoś zrobić ale jak zwykle w Ameryce na deklaracjach się kończy. laugh Jak sam pewno wiesz była by bardzo pomocna,po cholerę komu 100 gradientów w GIMPie jak 15 aktywnych wystarczy,nie. laugh

E-Nigma
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 01.08.2011, 10:29:13 »

Dobrze,takie jeszcze dwa pytania,GRD2GGR (photoshop/gimp)czy to naprawdę problem nie do przeskoczenia.

Ciężko jest rozszyfrować pliki programów komercyjnych, w Gimp-ie wszystko jest jawne i wystarczy określić, która liczba co reprezentuje. Natomiast tutaj trzeba się rozeznać gdzie i jak zapisywane są dane, co oznaczają poszczególne znaczniki itd. itp. Ściągnąłem jeden plik grd i sprawdziłem w notatniku, wygląda na to, że photoshop zapisuje w jednym pliku kilka gradientów. Kolejna sprawa, że chyba jest on w stanie zapisywać gradienty w różnych systemach kolorów, w plikach występują następujące znaczniki: RGB, CMYC i jeszcze HLS, a następnie znaczniki przykłądowe dla CMYC i pewnie jakoś zapisane wartości kolorów: Cyn doub@RÁG®zá    Mgntdoub@Q Ł×
=q    Ylw doub@PŔ         Blckdoub@VŚ(őÂŹ\.
, photoshopa też nie mam a przydałby się do tego by odkryć jak oni to zapisują.

Dużo ludzi pyta o to.No i temat który wraca jak bumerang,przeglądarka gradientów GGR.Czytałem w paru miejscach że ma ktoś zrobić ale jak zwykle w Ameryce na deklaracjach się kończy. laugh Jak sam pewno wiesz była by bardzo pomocna,po cholerę komu 100 gradientów w GIMPie jak 15 aktywnych wystarczy,nie. laugh

Mógłbym napisać, ale jak już wspomniałem lenistwo jest silniejsze, zresztą nie wiem jak zrobić by działała taka aplikacja na Linuksie, ja zazwyczaj piszę programy okienkowe w WINAPI. Napisanie tego zajęło by mi z parę dni, może kiedyś się zmuszę do tego ale na razie nie zanosi się na to. Na razie musi wystarczyć możliwość tworzenia gradientów w Inkscap-ie i ich eksportu do ggr, wiem że nie jest to jakieś super wygodne i że Inkscap-e nie obsługuje gradientów nieliniowych ale lepsze to niż ręczne pisanie gradientu w notatniku.

POGO
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 01.08.2011, 19:21:43 »

photoshopa też nie mam a przydałby się do tego by odkryć jak oni to zapisują
Może 30 dni w wersji trial wystarczy. laugh
A na lenia to nie poradzę nic,podobno nie ma na to lekarstwa. laugh
Dzięki raz jeszcze.

E-Nigma
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 02.08.2011, 10:39:31 »

Już zrobiłem jako taką wersję z przeciąganiem i upuszczaniem, którą załączam tutaj. A niżej przykłady kilku gradientów zrobionych w Inkscap-ie i wyeksportowanych do ggr.

* ExportGradientFromSVGToGGR 2.rar (127.54 KB - pobrany 160 razy.)

* gr.jpg (43.11 KB, 517x400 - wyświetlony 343 razy.)

POGO
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 03.08.2011, 19:24:49 »

Już zrobiłem jako taką wersję z przeciąganiem i upuszczaniem
No super że dodałeś drag & drop to upraszcza używanie konwertera.Jak wiesz na pewno wielu użytkowników windy zniechęcają programy w których trzeba używać konsoli. (Są leniwi. Lol.) laugh Pozdrawiam i Dzięki!
« Ostatnia zmiana: 03.08.2011, 22:53:01 wysłane przez caje » Zapisane

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #10 : 05.08.2011, 19:17:05 »

Hej, rzućcie jakiś przykładowy SGV. Skompilowałem ten program pod Ubuntu, ale chciałem go jeszcze sprawdzić.
E-Nigma
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : 05.08.2011, 19:56:46 »

A spróbuj dziabnąć plik z wikimedia commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ministry_of_Finance.svg

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #12 : 06.08.2011, 09:03:28 »

Czy pod Windows działa dla tego pliku? U mnie pojawia się komunikat "Coś nie tak z plikiem".
E-Nigma
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : 06.08.2011, 09:47:26 »

Dziwne, u mnie działa bez zarzutu. Przed chwilą ściągnąłem ten plik i sprawdziłem.

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aDodatkiPluginy i Script-FuWątek: Eksporter gradientów z pliku SVG do plików GGR
Skocz do: