Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Tekstura na stronę internetową - powtarzalne tło
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Tekstura na stronę internetową - powtarzalne tło  (Przeczytany 4968 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
patryk007
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

patryk007

« : 17.07.2011, 02:20:35 »

Robię stronę internetową i mam bardzo fajne tło, które chcę na niej wykorzystać.
Oto ono (klik).

To będzie tło, które będzie na stronie internetowej. Tzn. powiedzmy, że będzie jakiś tekst a pod nim ten obrazek, który ma 900px wysokości.
No dobra, a co jeśli tekst będzie miał w sumie więcej niż te 900px wys.?
Wypadałoby żeby tam niżej była też woda. Ile? Ano tyle ile trzeba, w zależności ile tekstu jest.

I w tym problem.

Chcę jakoś wyciąć poziomy fragment wody i go zmodyfikować tak żeby po łączeniu boków góra-dół tych pasów, powstała ładna, jednolita woda [dla znawców HTML-a/CSS-a: zastosuję background z repeat-y]. Żeby nie było widać takich brzydkich łączeń jak na tym zrzucie ekranu.

Jak to zrobić?
Może ktoś by się podjął. Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 19.07.2011, 03:05:05 wysłane przez patryk007 » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 17.07.2011, 08:42:15 »

Na robieniu stron www się nie znam, ale jeśli masz teksturę o wysokości 900px, a potrzebujesz więcej do wypełnienia w pionie, to po powieleniu tej tekstury, w tym konkretnym przypadku, najlepiej połączyć odbijając następną warstwę w pionie, tak aby dół pierwszej warstwy, łączył się z dołem kolejnej. Gdyby wzór był inny, to trzeba by kombinować inaczej. W niektórych przypadkach, z pewnością pomoże opcja: Filtry -> Odwzorowania -> Stwórz bezszwowy. Przykład łączenia z zastosowaniem odbicia w pionie:
 - oryginalna tekstura (z lewej) i tekstura po odbiciu:
   http://wgrywacz.pl/images/189woda.png
 - połączenie powyższych w pionie:
   http://wgrywacz.pl/images/589woda2.png
patryk007
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

patryk007

« Odpowiedz #2 : 17.07.2011, 15:15:30 »

Wielkie dzięki za pomoc.
Bardzo się przydała. ;]

Pozdr.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Tekstura na stronę internetową - powtarzalne tło
Skocz do: