Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Bartekx'owa galeria  (Przeczytany 5600 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
bartekx
Gość
« : 21.08.2010, 19:49:59 »

Trochę późno zakładam temat, bo już mi się nazbierało trochę prac w galerii, ale spróbuję to nadrobić. Będę tu zamieszczał prace, które najbardziej mi się podobają. Komentujcie, mówcie co poprawić, itp.
PS. Jeśli chcesz powiększyć obraz kliknij w niego  Mrugnięcie.
To na początek kilka (zaległych) prac (im niżej tym nowsza praca):
Bańka mydlana

Moja pierwsza praca w gimpie. Eksperymentowanie z gradientami.

Maska

Pierwsza "poważniejsza" Język praca. Przeznaczona na mój pierwszy awatar.

Dziwna książka?

Taka mała manipulacja.

Kolejna książka

Kolejna manipulacja (na początku mojej przygody z gimpem byłem zafascynowany fotomontażami Język)

FIFA manager 2012

Przy tej dużo się namęczyłem. Najpierw wyciąć część oryginalnego zdjęcia, a później liczne próby z cieniowaniem.

Logo

Logo do strony, którą robiła moja klasa w szkole.

Panterka

Mój trzeci DP (chyba najbardziej udany). Pierwszy był z tuta pavela, a drugi to maska gazowa która mi trochę dziwnie wyszła.

Dr House destroy

Pierwsza manipulacja z wieloma stockami.

Tapetka - gazeta

Chciałem zrobić jakąś tapetę z napisem.

Sony nex-5

Dużo pracy. Warstw - 141. To było moje ćwiczenie na cieniowanie.
« Ostatnia zmiana: 02.03.2011, 19:29:33 wysłane przez bartekx » Zapisane
Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 25.08.2010, 11:54:41 »

Końcówka animacji Ci się strasznie posypała, chyba że to u mnie źle ją odtwarza. Postacie się zaczynają powtarzać a potem zmieniają się w rozsypane piksele.

Dziwna książka jest całkiem fajna, dość dobrze wykonane, odcień kartki na twarzy trochę się różni, ale to nie przeszkadza, całkiem nieźle ją połączyłeś. A co do inspiracji, to mi raczej kojarzy się z drugą. Co?

Na starym zdjęciu trochę przesadziłeś, dla mnie to wygląda jakby kilkadziesiąt lat przeleżało pod ziemią. Mrugnięcie

Fifa Manager - za bardzo przepaliłeś bok głowy, po prostu razi i odcina się od tła, jeśli chciałeś ją delikatnie wtopić wystarczyło wjechać z kolorem. No i ta strzałka jest odrobinę bez sensu.

Manipulacja z Housem jest niedopracowana, pomysł jest fajny, ale trzeba było to jeszcze dopieścić, zwłaszcza ogień bo jest strasznie lipny. Na czołgu wyraźnie widać różnicę w oświetleniu, a poza tym jest chyba niemiecki. o.O To taki szczegół, ale dbałość o detale jest istotna. Tak w ogóle to postać jakoś obrabiałeś? Był namalowany? Bo jakoś tak dziwnie wygląda.

Tapeta może przeszkadzać na pulpicie, jak jest tyle tekstu to po prostu masz za dużo linii przecinających się z ikonami, co dość negatywnie wpływa na czytelność ich nazw.

Banki są bardzo fajne, podoba mi się pomysł i ciekawi mnie jak dokładnie osiągnąłeś ten efekt.

bartekx
Gość
« Odpowiedz #2 : 25.08.2010, 16:58:11 »

Co do końcówki animacji to może w necie się tak dziwnie odtwarza, bo u mnie na kompie jest ok (jak komuś zależy na całej animacji to dodałem w opisie link do avi).

Co do fify to zaraz poprawię, rzeczywiście masz rację z tym wtopieniem, a strzałkę dodałem bo tak było w oryginalnym opakowaniu do 09 Język.

W housie ogień niestety lipny bo to tylko pędzel Płacz. A z tym czołgiem to próbowałem różne oświetlenia i chyba nic lepszego nie zrobię (że niemiecki to sam nie wiedziałem  Język). Nie pamiętam czy obrabiałem, bo robiłem to dawno, być może kombinowałem z kontrastem i jasnością.

Co do baniek to mocno kombinowałem, ale mniej więcej tak:
1.zwykły gradient
2.zmieniam typ na różnica
3.losowo dodaję gradienty (można kombinować z różnymi kształtami)
4.kolory -> barwienie -> obojętne jaki kolor
5.powtarzam punkt 3.
6.jeśli chcesz więcej kolorów powtórz pkt. 4 (z innym kolorem) i 5

Jak teraz tak patrzę to cud że mi tak wyszło, zwłaszcza, że jak to robiłem, to jeszcze nic na gimpie nie umiałem Język
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 25.08.2010, 19:18:57 »

No bo efekt jest naprawdę ciekawy, tylko przydałoby się usunąć te wierzchołki gradientu stożkowego.
Aż pokusiłbym się o umieszczenie tego w propozycjach tutoriali jeśli potrafisz to powtórzyć, ale nie gwarantuję, że przejdzie przez krytykę. Mrugnięcie

bartekx
Gość
« Odpowiedz #4 : 25.08.2010, 22:01:34 »

Oczywiście mogę wszystko ładnie poopisywać, tylko jak byś mógł mi wytłumaczyć całe formalności forumowe (gdzie i jaki temat założyć i czy ja mogę pisać tutki, bo mam trochę mało wiadomości)
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 25.08.2010, 22:20:16 »

Propozycję składasz tutaj, według tych wytycznych. Tylko przejrzyj jeszcze tutoriale na tła, czy czegoś w tym stylu nie ma, ja też popatrzę.

bartekx
Gość
« Odpowiedz #6 : 25.08.2010, 23:27:19 »

Z podobnych znalazłem coś takiego - http://www.gimpuj.info/index.php/topic,1194.0.html , ale efekt jest inny. Dobra złożę propozycję. Jak się nie spodoba to trudno.

Edit: Odrzucili, trudno.

Vexel

Autoportret - vexel, robiony ścieżkami.
« Ostatnia zmiana: 29.09.2010, 19:12:34 wysłane przez Cloud » Zapisane
SmoFex
Gość
« Odpowiedz #7 : 29.09.2010, 18:26:40 »

Mi to się nie podoba.
bartekx
Gość
« Odpowiedz #8 : 02.11.2010, 20:59:45 »

Kościół

Zdjęcie zrobione przeze mnie w kościele w Barcelonie, z obróbką kolorów.
Samuel_
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 07.11.2010, 22:11:40 »

czyżby Sagrada Família ? Uśmiech
bartekx
Gość
« Odpowiedz #10 : 08.11.2010, 21:17:25 »

Katedra św.Eulalii  Uśmiech
bartekx
Gość
« Odpowiedz #11 : 08.01.2011, 17:21:56 »

Kwiat

Zależało mi na symetryczności. Ok. 120 warstw. Wzorowałem się na kwiecie - męczennica.

BZ

Typografia. Moje inicjały.
« Ostatnia zmiana: 02.03.2011, 19:30:32 wysłane przez bartekx » Zapisane
bartekx
Gość
« Odpowiedz #12 : 18.07.2011, 18:04:44 »

Już długo nic nie wrzucałem.

Krajobraz (matte painting?)

55 warstw. Łączenie stocków + dużo kombinowania z kolorami, żeby wszystko do siebie pasowało + kilka rzeczy od siebie (rzeka, tęcza, mgła)
bartekx
Gość
« Odpowiedz #13 : 31.10.2011, 22:49:16 »

Kolejna praca. Namalowana dla kolegi, na tapetę do akwarium.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGalerieGalerie 2DRóżne (Moderatorzy: Cloud, Hasia)Wątek: Bartekx'owa galeria
Skocz do: