Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Znaczek pocztowy.  (Przeczytany 2187 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ghostkiller
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

ghostkiller

« : 03.04.2011, 15:36:43 »

Witam, muszę nauczyć się rysowania znaczka pocztowego. Stąd moja prośba czy mógłby ktoś nagrać tutorial lub wypisać w pkt. jak go zrobić?
« Ostatnia zmiana: 03.04.2011, 15:47:19 wysłane przez Terrqge » Zapisane
Terrqge
Emeryt

Reputacja: 17 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 03.04.2011, 15:48:11 »

Nawet do tutoriali się z lenistwa nie zajrzało?

http://www.gimpuj.info/index.php/topic,164.0.html

Nawet jeśli efekt końcowy tutoriala nie do końca ci pasuje, zawsze można trochę poeksperymentować.

DKnoto
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

DKnoto

« Odpowiedz #2 : 21.07.2012, 15:49:06 »

Dla początkującego ten tutorial jest mało przydatny, szczególnie dla posiadaczy nowszych wersji GIMPa.
ghoot
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
JID: ghoot@jabber.org
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 21.07.2012, 16:01:46 »

szczególnie dla posiadaczy nowszych wersji GIMPa.
W którym miejscu napotykasz problemy ze zgodnością?
DKnoto
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

DKnoto

« Odpowiedz #4 : 21.07.2012, 16:39:54 »

Pierwszy problem to "Zdjęcie niedostępne", brak wizualizacji nie pozwala ocenić etapów pracy.
Po drugie gdzie w parametrach pędzla (punk 4) mamy cechę "Odstęp"?
Po trzecie dla poprawy czytelności można czynności w punktach odseparować w postaci kolejnych podpunktów.
ghoot
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 21.07.2012, 17:01:32 »

Pierwszy problem to "Zdjęcie niedostępne", brak wizualizacji nie pozwala ocenić etapów pracy.
Brakuje tylko niektórych zdjęć. Zresztą, myślisz że ktoś tłumacząc Ci w odpowiedzi do tego wątku dał jakiekolwiek zdjęcia?
Po drugie gdzie w parametrach pędzla (punk 4) mamy cechę "Odstęp"?
Jeśli masz GIMP-a 2.8, parametr ten znajduje się w 2 miejscach:
1-wybierz okna->dokowalne okna dialogowe->pędzle. W oknie, które Ci się pojawi możesz wybrać pędzel i ustawić odstęp.
2-po wyborze pędzla w narzędziówce kliknij ikonę znajdującą się obok paska z nazwą (pisak z kartką). Otworzy się okno edycji pędzli. Dla większości z nich będziesz miał możliwość zmiany szeregu parametrów, w tym odstępu.
DKnoto
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

DKnoto

« Odpowiedz #6 : 21.07.2012, 20:04:36 »

Brakuje tylko niektórych zdjęć. Zresztą, myślisz że ktoś tłumacząc Ci w odpowiedzi do tego wątku dał jakiekolwiek zdjęcia?
Przecież nie napisałem, że brakuje WSZYSTKICH zdjęć. Jeżeli tych zdjęć ma tam nie być to należy wywalić puste ramki.
Jeśli masz GIMP-a 2.8, parametr ten znajduje się w 2 miejscach:
1-wybierz okna->dokowalne okna dialogowe->pędzle. W oknie, które Ci się pojawi możesz wybrać pędzel i ustawić odstęp.
2-po wyborze pędzla w narzędziówce kliknij ikonę znajdującą się obok paska z nazwą (pisak z kartką). Otworzy się okno edycji pędzli. Dla większości z nich będziesz miał możliwość zmiany szeregu parametrów, w tym odstępu.
Mam GIMP-a nowszego od tego wymienionego w tutorialu ale nie najnowszego, moja wersja to 2.6.12. Po tych wyjaśnieniach znalazłem co trzeba i teraz pędzel działa jak należy  Uśmiech Spróbuję jeszcze raz.
Dzięki.
ghoot
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 21.07.2012, 20:10:06 »

należy wywalić puste ramki.
Jeśli będziesz wykonywał ten tutorial, możesz zrobić screeny brakujących punktów, administracja na pewno zgodzi się na umieszczenie ich w tutorialu.      chyba
DKnoto
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

DKnoto

« Odpowiedz #8 : 21.07.2012, 22:38:54 »

Pokonałem problem tutoriala. Dodałem jeszcze cieniowanie znaczka ale nie jestem z siebie zadowolony. Jak zrobię poprawnie cieniowanie to wypełnienie się wali jak zrobię poprawnie wypełnienie to nie mogę już zrobić cieniowania. Problem w tym, że chciałem zrobić rozmycie gausa na dwóch kolorach, od wewnątrz lekko żółtawy od zewnątrz jasnoszary. Jak spłaszczę obraz to jest OK ale wtedy nie mogę zrobić prawidłowo cienia. Muszę to przemyśleć.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Znaczek pocztowy.
Skocz do: